Iadul din inchisoarea unde a fost tinut Mandela: Detinutii stau aici o viata pentru ca nu au 5 dolari

Joi, 25 Februarie 2016, ora 23:09
16362 citiri
Iadul din inchisoarea unde a fost tinut Mandela: Detinutii stau aici o viata pentru ca nu au 5 dolari
Foto: captura video CNN

Inainte de a ajunge in celule, le simti mirosul. Asta se intampla cand intr-o celula construita pentru 19 persoane stau 86 de oameni, arata reporterii CNN, care au ajuns in inchisoarea in care, cu ani in urma, a fost tinut Nelson Mandela.

E vorba despre inchisoarea Pollsmoor, din Cape Town. Celulele arata la fel. Intr-un colt se afla o toaleta si un dus, dar cel mai adesea multi nu apuca sa le foloseasca. O galeata le slujeste nevoilor de baza, arata CNN.

Paturile nu sunt departe, etajate cate trei, pe o coloana. Vara, abia poti respira, iarna e un frig crunt. Chiar si asa, detinutii ar da orice sa ajunga mai des afara. Sunt lasati in curte, sa faca miscare, o data pe saptamana. Cei mai multi sunt intr-o stare fizica proasta, cu boli de piele si tuberculoza. "Animalele ar putea trai asa, nu insa si oamenii", declara unul dintre detinuti, care sta aici de doi ani si doua luni, asteptandu-si procesul.

De altfel, niciunul dintre detinutii de aici nu a fost condamnat, toti isi asteapta procesul.

Multi se afla aici din simplul motiv ca nu-si permit sa plteasca o cautiune ce inseamna echivalentul a 5 dolari. Altii sunt straini, care asteapta sa fie deportati.

Ce se vede in inchisoare e un sistem al justitiei in criza, spun observatorii, citati de CNN. Situatia e aceeasi de 20 de ani si nu da semne sa se schimbe, declara un reprezentant al unei organizatii care lupta pentru drepturile omului, organizatie care da in judecata guvernul sud-african.

Deschis in anii '60, penitenciarul a fost "casa" lui Nelson Mandela din 1982 (fostul presedinte sud-african a stat 27 de ani in inchisori, fiind condamnat pe viata). Despre acest loc, Mandela, decedat in 2013, spunea: "Un loc cu o fata moderna, dar cu o inima primitiva". Si avea dreptate. Fatada nu te duce cu gandul la ce se afla in interior. Mai mult, detinutii sunt primiti cu sloganul "un loc al inceputurilor".

Mandela si alti detinuti politici au fost incarcerati impreuna, intr-o singura celula, si nu erau lasati sa se amestece cu detinutii de rand. In autobiografia sa, el se referea si la perioada petrecuta aici.

Acum, pare curat, insa in septembrie au fost evacuati mii de detinuti, dupa o epidemie de leptospiroza (boala infectioasa, care afecteaza rinichii, ficatul, sistemul nervos si cardiovascular) cauzata de rozatoare. Doi oameni au murit atunci.

Aglomeratie in inchisorile din Romania - solutia propusa de ministrul Justitiei

La etaj sunt membrii bandelor, care controleaza totul, de la accesul la hrana pana la posibilitatea de a iesi afara si a respira aer curat. Violurile sunt aici la ordinea zilei, nu conteaza sexul victimei.

Daca multi ajung aici dupa o infractiune minora, in final se trezesc cu sentinta pe viata, pentru faptele din inchisoare.

Iar daca 400 de detinuti sunt eliberati intr-o zi, 500 vor veni maine, explica un angajat al penitenciarului. In prezent sunt 4.284 de detinuti, desi capacitatea e de 1.619. De obicei penitenciarul are detinuti de trei ori peste capacitatea sa. Iar daca statisticile sunt greu de imaginat, realitatea te loveste pur si simplu in fata.

In fiecare zi vin camioane cu detinuti. Sunt descarcati si inghesuiti, unul peste altul, in celulele mizere, iar cei mai multi raman acolo luni, poate ani. Avocatii nu apar la proces, documentele sunt insuficiente, motive exista intotdeana pentru amanarea procesului. Camioanele se intorc doar pentru a aduce alti detinuti.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#inchisoare Nelson Mandela, #inchisoare Pollsmoor, #aglomeratie inchisori, #conditii inchisori supraaglomerate , #murit
Comentarii