Motivare dupa 470 de zile de la sentinta: Ontanu a luat spaga, dar faptele s-au prescris. Borcea a denuntat mita dupa 9 ani

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 08:08
17008 citiri
Motivare dupa 470 de zile de la sentinta: Ontanu a luat spaga, dar faptele s-au prescris. Borcea a denuntat mita dupa 9 ani
Foto: Facebook/ Partid ADER Bucuresti

Probele administrate in dosarul fostului primar al Sectorului 2, Neculai Ontanu (69 de ani), dovedesc ca fostul edil a primit mita doua terenuri, iar unul dintre acestea a ajuns la fostul vicepremier Gabriel Oprea. Aceasta este concluzia judecatorului Damian Dolache, de la Curtea de Apel Bucuresti.

Magistratul arata ca faptele s-au prescris, deoarece nu a retinut forma agravanta a infractiunii de luare de mita, iar denuntul a fost facut dupa 9 ani de la comiterea faptelor.

Motivarea acestei sentinte a durat aproximativ 470 de zile, iar cazul urmeaza sa ajunga la Inalta Curte, pentru judecarea apelului. Toti cei implicati in acest caz, inculpatii si DNA, au contestat sentinta.

Denunturi, declaratiile inculpatilor, declaratiile martorilor si documentele tranzactiilor imobiliare au fost probele relevante in acest proces.

Motivarea

"Asadar, in ceea ce priveste acuzatia referitoare la acceptarea promisiunii, urmata de pretinderea si primirea folosului material de catre inculpatul Ontanu Neculai, cu ajutorul persoanelor interpuse Radu Loredana-Claudia si Radu Aurel, in schimbul urgentarii solutionarii dosarului de retrocedare privindu-l pe Ionescu Ioan Tudor (beneficiarii in fapt Borcea Cristian si Dobrescu Dragos), Curtea constata ca probatoriul administrat a dovedit, dincolo de orice indoiala rezonabila, vinovatia inculpatilor la comiterea infractiunii de luare de mita in forma autoratului - Ontanu Neculai, respectiv complicitatii-Radu Loredana-Claudia si Radu Aurel", este o parte din motivarea judecatorului Damian Dolache.

Potrivit acuzarii, terenurile ar fi fost date mita lui Ontanu, printr-o tranzactie de vanzare-cumparare simulata. Ele au ajuns in acte la doi apropiati ai lui Ontanu, Loredana Radu si Aurel Radu.

Totusi, dupa cum am aratat, instanta a constatat ca faptele s-au prescris si a incetat procesul penal in cazul lui Neculai Ontanu. In acelasi proces, judecatorul a dispus achitarea lui Toma Sutru, fost secretar general al Primariei Sector 2, acuzat de luare de mita si spalare de bani. Fostul edil a fost arestat in acest caz in perioada 25 martie - 15 iulie 2016.

Condamnarile

Loredana Radu si Aurel Radu au fost condamnati la cate 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru spalare de bani. Acestea sunt singurele condamnari din acest dosar.

Magistratul mai arata ca prin "instrainarea ulterioara a celor doua suprafete de teren" ce au facut obiectul infractiunii de luare de mita (Loredana Radu a vandut, pe 17 decembrie 2008, catre Gabriel Oprea si Aurel Radu vinde, pe 6 februarie 2008, catre Remus C.) s-a urmarit ascunderea originii infractionale a terenurilor obtinute, "ambii inculpati cunoscand imprejurarea ca au dobandit terenurile in mod ilicit, in conditiile in care nu au platit pretul terenurilor".

Instanta arata ca ancheta a inceput cu intarziere, era vorba de fapte de coruptie din perioada 2006-2007, iar Cristian Borcea a depus denuntul in ianuarie 2016. Ulterior, a facut denunt la DNA si afaceristul Dragos Dobrescu, implicat in mai multe proiecte imobiliare in Capitala.

Cronologia cazului

16 ianuarie 2016 - Cristi Borcea face denunt la DNA, completat pe 27 ianuarie 2016.

23 martie 2016 - Neculai Ontanu si Loredana Radu sunt retinuti, ulterior arestati.

16 iunie 2016 - Ancheta este finalizata, dosarul ajunge la Curtea de Apel Bucuresti si incepe procesul.

27 iulie 2017 - Judecatorul Damian Dolache constata prescrierea faptelor, partile declara apel in zilele urmatoare.

23 octombrie 2018 - Judecatorul Damian Dolache finalizeaza motivarea sentintei. Dosarul urmeaza sa ajunga la Inalta Curte pentru judecarea apelului.

Denuntul lui Cristi Borcea

"Curtea nu poate sa nu observe ca fundamentul acuzatiilor din prezenta cauza l-a constituit denuntul martorului Borcea Cristian, care la scurgerea unui interval de timp de 8-9 ani intelege sa formuleze un denunt cu privire la fapte de coruptie la care ar fi contribuit", arata instanta.

Interesul lui Borcea era ca acesta sa beneficieze de prevederile privind denuntul, in contextul in care in ianuarie 2016 fostul actionar de la Dinamo era implicat in trei dosare:

- "Retrocedarile de pe litoral" - achitat in prima instanta (iulie 2017), caz aflat in apel;

- "Transferurile din fotbal" - condamnat definitiv la 6 ani si 4 luni (martie 2014);

- Procesul privind acuzatia de dare de mita in cazul judecatoarei Geanina Terceanu - achitat definitiv in ianuarie 2018, dupa ce in prima instanta, in iulie 2016, a fost condamnat la 3 ani si 6 luni.

Cercul relational Ontanu-Oprea

"Cercul relational dintre inculpatul Ontanu Neculai si inculpatii Radu Loredana-Claudia si Radu Aurel este demonstrat in plus si prin faptul ca ulterior intrarii in posesia terenurilor, ultimii doi inculpati obtin intr-un timp rezonabil autorizatie de constructie, respectiv urbanizarea terenului, in conditiile in care martorul Dobrescu Dragos a precizat ca pentru diferenta de teren ramasa din lotul de pe strada Barbu Vacarescu (9.000 mp) a intampinat dificultati majore in obtinerea unei autorizatii de constructie", se arata in motivarea Curtii de Apel.

Loredana Radu a revandut terenul catre Gabriel Oprea, "persoana apropiata primarului Ontanu Neculai, cei doi erau colegi in cadrul Partidului Social Democrat, in care Oprea Gabriel detinea o functie de conducere; totodata Oprea Gabriel era conducatorul de doctorat al inculpatului Ontanu Neculai."

Pretul mentionat in contractul dintre Loredana Radu si Gabriel Oprea a fost de 400 euro/mp, de 7 ori mai mic decat pretul platit in aceeasi perioada pentru un teren din acelasi lot si care avea o documentatie de urbanism similara si mai putin de jumatate fata de valoarea minima din ghidul cu preturi minimale (care crescuse la 900 euro/mp), arata DNA.

Conform raportului de expertiza tehnica, la data de 17.12.2008 valoarea de piata a terenului era de 958,82 euro/mp (valoare care se impune a fi ajustata la 1.917,64 euro/mp).

Ancheta de la DNA

In sentinta se atrage atentia asupra relatiei apropiate dintre Ontanu si Oprea, beneficiarul final al terenului, care l-a obtinut la un pret mult inferior valorii reale, fapt care ar confirma ca prin transferul initial al dreptului de proprietate s-a urmarit crearea unui beneficiu patrimonial indirect primarului Sectorului 2.

"Urmeaza ca cercetarile efectuate in cauza disjunsa sa stabileasca daca transferul dreptului de proprietate catre Oprea Gabriel s-a realizat de asemenea cu titlu gratuit. Dupa vanzarea terenului catre Oprea Gabriel, Radu Loredana a obtinut de la Primaria Sectorului 2 o autorizatie de constructie pentru un imobil cu 10 nivele (3S+P+6E), care a fost ulterior edificat", se arata in motivarea deciziei.

Ancheta in acest caz este in continuare la DNA, aceaste acuzatii au fost disjunse in momentul trimiterii lui Ontanu in judecata.

Cum explica judecatorul prescrierea

In momentul savarsirii infractiunilor, 2006 - 13 noiembrie 2007 (momentul epuizarii infractiunii), infractiunea de luare de mita de care era acuzat Neculai Ontanu avea limitele de pedeapsa 3-12 ani si respectiv 3-15 ani pentru forma agravata.

Potrivit legii in vigoare la data judecarii cauzei, iulie 2017, limitele de pedeapsa pentru infractiunea de luare de mita savarsita in modalitatea descrisa in referat sunt de 4 ani-13 ani si 4 luni, cu luarea in considerare a cauzei de agravare prevazuta de Legea 78/2000 a anticoruptiei.

Este vorba de prevederea "faptele de luare de mita sau trafic de influenta savarsite de o persoana care exercita o functie de demnitate publica ..., este organ de cercetare penala sau are atributii de constatare ori de sanctionare a contraventiilor". Cuvintele cheie: atributii de constatare ori de sanctionare a contraventiilor.

Cum a "disparut" agravanta

In aceasta situatie, judecatorul Damian Dolache a stabilit ca legea mai favorabila este cea veche, dar fara forma agravanta, care are limitele intre 3 si 10 ani.

Motivul pentru care a fost scoasa agravanta este acela ca Ontanu, in calitate de primar, membru/presedinte al Subcomisiei de Fond Funciar numit prin ordin al prefectului Municipiului Bucuresti, nu ar avea atributiile de constatare sau de sanctionare a contraventiilor. Doar aceste atributii atrageau aceasta agravanta.

"Or, in concreto inculpatul Ontanu Neculai, desi are calitatea de agent constatator al contraventiilor (art.15 alin.2 din OUG nr.2/2001), nu a actionat in legatura directa cu atributiile de serviciu privind constatarea si sanctionarea contraventiilor", a explicat judecatorul Damian Dolache.

"In raport de aceasta este cert ca legea penala mai favorabila este cea in vigoare la momentul judecatii care prevede limite de pedeapsa mai reduse (3-10 ani), termenul de prescriptie a raspunderii penale prevazut de art.154 alin.1 lit.c Cod Penal (8 ani) fiind implinit la data de 13 noiembrie 2015, anterior momentului inceperii urmaririi penale - 16 ianuarie 2016", este de parere judecatorul Damian Dolache.

DNA avea alte calcule

Pe de alta parte, procurorul DNA care a pledat in sala de judecata arata ca, in cazul lui Neculai Ontanu, trebuie sa se aplice legea penala mai favorabila, care ar fi noul Cod Penal si sa-i retina forma agravanta a infractiunii, in cazul functionarilor cu atributii de control, prevazuta de Legea 78/2000 de combatere a coruptiei.

In aceasta situatie, maximul infractiunii crestea cu o treime si ajungea la 13 ani si 4 luni. In acest caz, luarea de mita se prescrie dupa 10 ani, iar data de la care se calculeaza este de 13 noiembrie 2007. Prescrierea ar fi intervenit in noiembrie 2017.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Neculai Ontanu mita, #neculai Ontanu spaga, #Neculai Ontanu DNA, #ontanu oprea, #ontanu spaga oprea , #DNA