”Împăratul de la Năvodari” plânge după investițiile în partidul lui Simion. S-a dus să-și recupereze copiatorul: "Parcă nu ai știut că sunt penal" VIDEO

Duminica, 24 Martie 2024, ora 12:30
8147 citiri
”Împăratul de la Năvodari” plânge după investițiile în partidul lui Simion. S-a dus să-și recupereze copiatorul: "Parcă nu ai știut că sunt penal" VIDEO
Nicolae Matei și copiatorul pe care îl vrea înapoi FOTO captura video TikTok

Nicolae Matei, fost primar al orașului Năvodari, s-a filmat și a pus un clipul pe rețeaua TikTok cu momentul în care a mers la sediul AUR, să-și recupereze copiatorul, despre care susține că-i aparține.

Totul s-a întâmplat după o ceartă cu liderul AUR, cu care formațiunea politică Neamul Românesc, din care face parte Nicolae Matei, s-a aliat la Năvodari.

Matei se pregătea să candideze pentru funcția de primar, însă din cauza problemelor de natură juridică, nu a mai putut intra în cursă.

”Este sediul AUR, pe care l-am colat eu cu banii mei. George, nu-i frumos! Trei ani de zile ai venit la mine, la Năvodari, ai zis că doar cu mine face AUR pentru neamul românesc și nu te-ai ținut de cuvânt. Ai intrat la mine în casă, ți-am făcut cunoștință cu Costi Ilinca și, după aia, a fost totul bun, mai puțin eu, pentru că înainte de alegeri ți-ai dat seama că sunt penal. Parcă nu știai! Nu-i frumos", spune Nicolae Matei, în mesajul transmis lui George Simion.

Politicianul care se simte trădat de Simion a filmat în sediul AUR și a spus că tot ce e acolo s-a făcut cu banii lui, inclusiv icoanele de pe pereți și parchetul de pe jos.

Cine este Nicolae Matei

Nicolae Matei (53 de ani) a fost primar la Năvodari și are mai multe condamnări penale care au încetat ca efect al intervenirii prescripţiei. Acum, el dorește reabilitarea, iar instanța urmează să se pronunțe în aprilie.

A ajuns primar la Năvodari cu susținerea PSD. Prima condamnare (anulată de prescripție) este una de 1 an si 6 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost acuzat de dare de mită. A fost arestat pentru dare de mită în 2012. Era anchetat în aproximativ 30 de dosare, iar punctul culminant a fost când a încercat să dea șpagă două terenuri polițistului care îl cerceta, Valentin Burlacu, fostul șef al Inspectoratului Poliției Județene Constanța. Burlacu s-a dus la DNA și l-a denunțat pe fostul primar.

Nicolae Matei se autoproclama, reiese din interceptările procurorilor DNA, "împărat la Năvodari".

În 2014 a fost arestat în alt dosar și trimis în judecată pentru corupție, când a făcut mai multe retrocedări de terenuri, obținând tabăra de școlari de la Năvodari. El a fost acuzat că a folosit drept paravan o persoană care suferea de afecțiuni psihice și nu avea discernământ.

Matei a intrat în politica în 2000, ca membru al PSD/PDSR, fiind ales consilier, iar, ulterior, viceprimar al orașului Năvodari. A candidat la primărie și în 2004, dar a pierdut alegerile, urmând să câștige patru ani mai târziu. În cadrul campaniei care i-a adus funcția, a împărțit ouă, pe care era ștanțat mesajul "votat matei primar", sub care era data expirării.

În 2012 a fost reales primar cu peste 70% dintre voturi și s-a remarcat prin tombole pentru plata încălzirii sau fonduri alocate bisericilor.

Imediat după arestare, sute de oameni au fost scoși în stradă, în Năvodari, pentru a protesta, printre care și copii din clasele primare. La protest au participat și preoți, care au rostit rugăciuni pentru iertarea păcatelor primarului.

A fost apărat inclusiv de politicieni cum ar fi liderii USL din Constanța sau ministrul Culturii de atunci, Puiu Hașotti (PNL), dar și deputații Gheorghe Dragomir (președintele filialei județene PNL Constanța) și Mihai Lupu. În 2020 a candidat din partea Partidului Neamul Romanesc.

O nouă condamnare la 9 ani de închisoare

Conform publicației Ziua de Constanța, în iulie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a României s-a pronunțat definitiv în dosarul în care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus, în noiembrie 2014, trimiterea în judecată a mai multor persoane printre care Nicolae Matei, fostul primar al oraşului Năvodari, și Corina Eugenia Jianu, fost judecător în cadrul Judecătoriei Constanța.

Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Curtea de Apel București, prin Hotarârea nr. 225/2020 din 20.11.2020, când Nicolae Matei a fost condamnat la 9 ani închisoare cu executare (pedeapsă obținută prin contopire). Asta în timp ce Corina Eugenia Jianu, fost judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, a luat în primă instanță 7 ani închisoare în regim de detenţie.

Conform portalului instanțelor de judecată, vineri, 21 iulie 2023, Curtea Supremă a încetat procesul penal ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale față de:

„Matei Nicolae pentru infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Jianu Corina Eugenia pentru două infracțiuni de abuz în serviciu în formă calificată, Căpățână Victoria pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată, Idvu Constantin Florin, Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group SRL pentru infracțiunea de spălarea banilor“.

În primă instanță, Victoria Căpăţână luase 4 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu și achitare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Tot în primă instanță, Curtea de Apel București a decis achitarea lui Idvu Constantin Florin, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, însă a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare, în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

Gurgu Isidor a fost achitat tot în primă instanță pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate tentativă la abuz în serviciu prevăzută, dar și pentru constituire a unui grup infracţional organizat, însă a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

În continuare, Curtea de Apel București a mai decis, tot în primă instanță, achitarea inculpatei SC Dormarbib Group SRL pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor în formă continuată, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate tentativă la abuz în serviciu, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat și condamnată la pedeapsa amenzii de 500.000 lei, stabilită în condiţiile art. 137 alin. 1, 2, şi 4 alin. 1 lit. c C. pen.(250 de zile amendă cu 2000 de lei cuantumul zilei amendă) pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.(faptă 15.05.2013).

„În baza art. 138 C. pen. aplică inculpatei pedeapsa complementară prevăzută de art. 136 alin. 3 lit. a C. pen., respectiv, dizolvarea persoanei juridice SC Dormarbib Group SRL“, se mai arată în decizia Curții de Apel București.

În primă instanță Manu Vasile Alexandru a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

De menționat că în dosarul 903/118/2024 aflat pe rolul Tribunalului Constanța, Matei Nicolae solicită reabilitarea judecătorească.

Conform portalului instanțelor de judecată, inițial, primul termen al cauzei a fost stabilit pentru data de 9 aprilie 2024.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Navodari, #Nicolae Matei, #imparatul de la navodari, #George Simion, #aur, #candidat, #scandal , #alegeri 2024