Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Reprezentanții elevilor cer să fie retras proiectul cu privire la navetă: "Elevii nu vor beneficia de gratuitate, în ciuda faptului că acest drept este prevăzut în lege"

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 01:11
2388 citiri
Reprezentanții elevilor cer să fie retras proiectul cu privire la navetă: "Elevii nu vor beneficia de gratuitate, în ciuda faptului că acest drept este prevăzut în lege"
Asociațiile elevilor solicită retragerea proiectului de OUG pentru transportul elevilor FOTO: Unsplash.com

Asociațiile elevilor din toată țara au solicitat celor de la ministerul Educației să retragă proiectul de ordonanță de urgență care se referă la naveta elevilor.

Reprezentanții elevilor "refuză compromisuri cu privire la respectarea legii și solicită retragerea proiectului de OUG cu privire la transportul elevilor”.

Ce spun Asociațiile elevilor

"Ne dezicem de orice formă de compromis care implică încălcarea legii și Constituției României și solicităm ferm retragerea proiectului de OUG și asigurarea sumelor de la bugetul de stat pentru județe”, spun Asociațiile elevilor din toată țara.

Reprezentanții elevilor au făcut publice aceste declarații în contextul în care marți, 27 septembrie, la Guvern a avut loc o întâlnire cu privire la proiectul de OUG ce vizează transportul elevilor pus în consultare publică de Ministerul Educației.

Ordonanța provoacă confuzie

În cadrul întâlnirii au participat reprezentanți ai asociațiilor de elevi, precum și reprezentanți ai mai multor ministere.

În cadrul discuțiilor a fost punctat faptul că „Ordonanța de Urgență creează un paralelism legislativ în ceea ce privește transportul gratuit al elevilor, continuând confuzia dezastruoasă care a fost creată de OUG nr. 50/2021.

Astfel, elevii în continuare nu vor beneficia de gratuitate, în ciuda faptului că acest drept este prevăzut în mod clar și explicit în lege.

Propunerea Ministerului Educației nu a fost agreată de către reprezentanții Ministerului Finanțelor și Curții de Conturi în totalitate, susțin elevii.

Ce s-a întâmplat cu transportul elevilor

Subiectul transportului gratuit al elevilor se află în discuții de peste 9 ani, legislația suferind multiple modificări care niciodată nu s-au dovedit a fi eficiente, spun specialiștii.

În ciuda protestelor elevilor, Guvernul României a emis în iunie 2021 OUG nr. 50/2021, prin care a modificat Legea nr. 226/2020 astfel:

- Elevii în continuare beneficiază la gratuitate la serviciile publice de transport, prin același mecanism ca în legea anterioară.

- Elevii ce nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu (navetiști) beneficiază de un decont plafonat, fiind astfel decontată o sumă de 30 de lei pentru distanțele de 3 km, suplimentându-se cu 3 lei/km ceea ce depășește, dar nu mai mult de 50 de km. Distanțele ce depășesc 50 de km se suplimentează cu 1 leu/km.

Ce schimbări se propun în proiectul noii legi

La nivelul proiectului noii legi, noțiunea de decont dispare complet, fiind păstrată însă gratuitatea la servicii publice introdusă de Legea nr. 226/2020, fiind specificat și transportul interjudețean.

Finanțarea cheltuielilor este asigurată de către consiliile județene de pe raza cărora se află unitatea de învățământ la care studiază elevul, din sume defalcate din TVA, exceptând cazul transportului feroviar, unde se asigură din bugetul Ministerului Finanțelor.

De ce apar problemele

Deși la nivelul proiectul se specifică dreptul la gratuitate și sursa de finanțare pentru acesta, nu este specificat exact modul în care aceasta va fi asigurată. Dacă în Legea nr. 226/2020 este detaliat mecanismul, specificându-se că vor fi subvenționați operatorii conform Legii nr. 92/2007, în proiectul noii legi aceste detalii dispar complet.

România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat luni, 22 aprilie, că statul român a pierdut în instanță procese cu mari companii străine din domeniul producției de film, pe fondul...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#naveta scoala elevi, #transport, #decontare, #proiect, #ordonanta urgenta , #elevi