Cum arată cea mai nouă navă care a intrat în flota României. A ajuns marți în portul Constanța: ”Echipajul se află la prima aventură nautică” VIDEO

Marti, 19 Decembrie 2023, ora 13:28
3483 citiri
Cum arată cea mai nouă navă care a intrat în flota României. A ajuns marți în portul Constanța: ”Echipajul se află la prima aventură nautică” VIDEO
Cea mai nouă navă din flota României a ajuns în portul Constanța FOTO captură video FAcebook/Jurnal Militar Constanța

Cea mai nouă navă care a intrat în flota statului a ajuns marți în Portul Constanța. Este vorba despre un vânător de mine preluat de la Marina Regală Britanică.

Vânătorul de mine M 270 Slt.Ion Ghițulescu a ajuns în Portul Militar Constanța. Ceremonia de sosire a început la ora 11.00, au transmis Forțele Navale Române.

Marșul vânătorului de mine către Portul Militar Constanța a început în 15 noiembrie. Timp de peste o lună, nava a parcurs aproximativ 4.500 de mile marine.

În perioada iulie-noiembrie echipajul navei s-a instruit sub coordonarea unei structuri a Marinei Regale Britanice.

”Am ajuns cu „monitorizarea” marşului spre casă a celei mai recente achiziţii a Forţelor Navale Române, vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, în mijlocul Mării Mediterane. După mai bine de 3500 de mile marine parcurse din Rosyth, Scoţia, de la plecarea din data de 15 noiembrie, în această dimineaţă a părăsit, după trei zile de escală, portul Cagliari din Sardinia pentru penultima etapă a marşului.

Marea Mediterană nu este tocmai ospitalieră în această perioadă a anului, mai agitată chiar şi decât apele Atlanticului când au trecut prin golful Biscaya, şi de aceea sunt studiate şi alese cele mai bune rute de navigaţie, în funcţie şi de prognoza vremii şi a mării. Este un marş flexibil, nu există date fixe de intrare sau plecare din porturile de escală şi se încearcă, atunci când este posibil, navigaţia costieră.

Nu uitaţi că vânătorul de mine este o navă mică, cu o autonomie limitată dată în principal de capacitatea tancurilor de combustibil iar echipajul se află la prima „aventură nautică” cu o astfel de navă, complet nouă pentru ei. Trei escale sunt prevăzute în tranzitarea Mării Mediteraene, iar două au trecut deja, este vorba de Malaga şi Cagliari, poate aţi recunoscut imaginile de la plecare, sunt porturi în care navele noastre militare, sau cel puţin N.Ş.Mircea, au mai acostat”, se arata într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a Forțelor Navale Marine.

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine prevăzute să fie livrate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Nava militară interoperabilă cu structurile NATO face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotată cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM).

Nava a fost construită în anul 2000 și a fost lansată la apă în anul 2001. În 2021, vânătorul de mine a fost scos din uz.

Echipajul navei, format din 40 de marinari militari și comandat de locotenent-comandor Denis Giubernea, a parcurs un proces de instruire în comun cu partenerul britanic, în vederea cunoașterii și operării echipamentelor de la bordul navei, aplicării procedurilor specifice luptei contra minelor, în vederea aducerii navei în condiții de siguranță în țară și pentru a fi în măsură să execute misiunile viitoare care îi vor fi încredințate.

În valoare totală de 150.000.000 de euro (fără TVA), programul „Vânător de mine” va crește capacitatea Forțelor Navale Române de a acționa eficient pentru contracararea pericolului de mine actual, în scopul protejării căilor de navigație și a infrastructurii critice existente sau în stadiu de dezvoltare din zona de responsabilitate.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Băsescu despre retragerea lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Nu pot să vă spun. A fost o discuţie privată. Gândiţi-vă la soluţia abruptă pe care i-am dat-o”
Băsescu despre retragerea lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Nu pot să vă spun. A fost o discuţie privată. Gândiţi-vă la soluţia abruptă pe care i-am dat-o”
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică seara, 28 aprilie, că a avut o discuție privată cu medicul Cătălin Cîrstoiu privind cursa pentru Primăria Capitalei. Traian...
#nava militara, #Port Constanta, #vanator, #mine, #echipaj , #armata