O țară europeană atacă NATO: ”Adevărul despre bombardamentele din 1999 este trecut sub tăcere”

Marti, 26 Martie 2024, ora 18:31
6043 citiri
O țară europeană atacă NATO: ”Adevărul despre bombardamentele din 1999 este trecut sub tăcere”
Avioane NATO FOTO Facebook/NATO

Ministrul sârb de externe şi prim viceprim-ministru, Ivica Dacic, a declarat luni la New York că Serbia este dezamăgită de faptul că ”adevărul despre agresiunea NATO din 1999 asupra Republicii Federale Iugoslavia (RFI) de atunci este trecut sub tăcere” în Consiliul de Securitate al ONU, informează marţi agenţia Tanjug.

”Am venit aici la invitaţia Consiliului de Securitate al ONU. Considerăm că acest subiect este extrem de important pentru ordinea juridică internaţională şi că, la fel cum bombardarea Serbiei a fost efectuată ca precedent, un precedent a apărut în votul procedural de astăzi”, a spus Dacic într-o conferinţă de presă la sediul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

El a mulţumit Rusiei, Chinei şi Algeriei pentru că au votat pentru o moţiune de dezbatere a bombardamentelor asupra RFI în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Doisprezece membri ai Consiliului de Securitate al ONU - Franţa, Marea Britanie, SUA, Ecuador, Guyana, Japonia, Malta, Mozambic, Coreea de Sud, Sierra Leone, Slovenia şi Elveţia - s-au abţinut şi nu au existat voturi împotrivă.

Dacic a mulţumit de asemenea ţărilor care nu au votat în favoarea moţiunii şi a adăugat că multe dintre ele s-au abţinut pentru că nu au vrut să discute un subiect ”unde, evident, există standarde duble„, notează Tanjug.

Ca urmare a votului, o dezbatere propusă de Rusia cu privire la marcarea a 25 de ani de la bombardamentele NATO din 1999 asupra RFI nu a fost inclusă pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate al ONU.

Comentând despre presupusele motive umanitare folosite ca pretext pentru bombardamente, Dacic a spus: ”Ce motive umanitare?”, şi a adăugat că la acea vreme a fost efectuată ”o curăţare etnică aproape completă a sârbilor din Kosovo-Metohija”, mai notează agenţia sârbă de presă.

”Este necesară o intervenţie umanitară împotriva Pristinei acum, când se comit crime împotriva sârbilor (şi) după ce 14% dintre sârbi au fost expulzaţi în ultimele luni şi când Pristina nu vrea să formeze o Comunitate a Municipalităţilor Sârbe, ci în schimb este răsplătită cu apartenenţă la diferite organizaţii internaţionale?”, a declarat Dacic.

O viitoare sesiune a Consiliului Europei (CoE) privind ”aşa-numita admitere a Kosovo” în organizaţie a fost convocată pentru a asigura independenţa ”aşa-zisului Kosovo” şi este ”o continuare a agresiunii NATO din 1999 asupra Republicii Federale Iugoslavia”, a mai declarat el la sediul ONU din New York.

El a notat că comunitatea internaţională a cerut ca ”Pristina să formeze o Comunitate a Municipalităţilor Sârbe din Kosovo-Metohija, dar apoi a renunţat la cerere, lansând o procedură de admitere a Pristinei în CoE”, adaugă Tanjug.

Rușii atacă căile ferate din Ucraina pentru a bloca livrările militare. Două spitale din Kiev, evacuate de teama unor bombardamente FOTO/VIDEO
Rușii atacă căile ferate din Ucraina pentru a bloca livrările militare. Două spitale din Kiev, evacuate de teama unor bombardamente FOTO/VIDEO
Armata rusă şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a „paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară...
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
#NATO, #bombardamente, #Iugoslavia, #Serbia, #1999 , #Serbia