Avertismentul dat de NATO ţărilor membre. "Nu mai avem timp. Nu va fi gata în cazul unui război"

Joi, 23 Noiembrie 2023, ora 16:20
2919 citiri
Avertismentul dat de NATO ţărilor membre. "Nu mai avem timp. Nu va fi gata în cazul unui război"
Sediul NATO din Belgia

Alianţa Nord-Atlantică a avertizat ţările membre că prea multe formalităţi birocratice îngreunează deplasarea trupelor în Europa.

Această problemă ar putea duce la importante întârzieri în cazul în care ar izbucni un conflict cu Rusia.

"Nu mai avem timp. Ceea ce nu facem pe timp de pace nu va fi gata în cazul unei crize sau al unui război", a declarat şeful comandamentului logistic JSEC al NATO, general-locotenentul Alexander Sollfrank, într-un interviu publicat joi de Reuters.

Comandamentul comun de sprijin şi abilitare al NATO (JSEC) din oraşul Ulm, situat în sudul Germaniei, a început să funcţioneze în 2021. Sarcina sa este de a coordona transferul rapid de trupe şi tancuri pe continent, precum şi pregătirile logistice, cum ar fi depozitarea muniţiilor pe flancul estic al Alianţei.

Ca urmare a invaziei Moscovei în Ucraina în 2014, crearea JSEC reflectă evaluarea conform căreia NATO, după decenii de detensionare în urma Războiului Rece, trebuie din nou să fie pregătită pentru un război în Europa care ar putea izbucni în orice moment.

Cu toate acestea, sarcina de a desfăşura rapid forţe de mărimea unei divizii de aproximativ 20.000 de soldaţi, precum şi de a avea la dispoziţie muniţie, combustibil, piese de schimb şi provizii, a devenit mai dificilă după Războiul Rece.

În timp ce, în trecut, trupele NATO şi cele ale Pactului de la Varşovia se aflau faţă în faţă mai ales în Germania, Alianţa s-a lărgit de atunci cu aproximativ 1.000 de kilometri spre est, extinzând lungimea flancului estic al NATO la aproximativ 4.000 de kilometri în total.

"Extinderea spaţiului, faptul că nu toate forţele sunt pe poziţii avansate, înseamnă că Alianţa va trebui să mute rapid trupele din bazele lor în locul potrivit pe flancul estic", a precizat Sollfrank, adăugând că o astfel de operaţiune necesită pregătire.

"În perioada de lupte intense în războiul din Ucraina, Rusia lansa circa 50.000 de proiectile de artilerie pe zi. Aceste proiectile trebuie să ajungă în obuziere", a spus el. "Înseamnă că trebuie înfiinţate depozite pentru muniţie, combustibil, piese de schimb şi provizii", a adăugat reprezentantul Alianţei Nord-Atlantice.

Aşa cum stau lucrurile în prezent, forţele NATO trebuie să navigheze printr-o varietate de reglementări naţionale, de la preavizul necesar înainte de expedierea muniţiilor până la lungimea permisă a convoaielor militare şi profilaxia bolilor.

"Avem un excedent de reglementări, dar singurul lucru pe care nu-l avem este timpul", a avertizat amiralul Rob Bauer, şeful comitetului militar al NATO. "Războiul Rusiei împotriva Ucrainei s-a dovedit a fi un război de uzură - iar un război de uzură este o bătălie logistică", subliniază el.

Sollfrank a declarat că şi-ar dori un "Schengen militar", o zonă de liberă trecere militară asemănătoare zonei politice Schengen, care permite libera circulaţie în cea mai mare parte a UE.

NATO nu trebuie să permită Kremlinului să facă o eroare de calcul, dând impresia că Moscova ar putea avea o şansă de a câştiga pentru că Alianţa nu este pregătită, a avertizat el.

"Trebuie să fim cu un pas înainte. Trebuie să pregătim teatrul (de operaţiuni) cu mult înainte ca Art. 5 să fie invocat", a spus el, referindu-se la clauza de apărare colectivă a NATO, care ar plasa efectiv Alianţa în stare de război.

Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Șefii armatei germane întocmesc planuri privind modul în care vor hrăni mii de soldați americani și le vor realimenta tancurile în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO, ca parte...
Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Polonia a oferit Ucrainei o asistenţă militară de circa 8,4 miliarde de euro în ultimii doi ani pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a declarat joi, 25 aprilie, ministrul polonez de externe...
#NATO, #NATO Rusia, #razboi Ucraina, #razboi , #NATO