România "varsă" în conturile NATO 1,4 milioane de dolari pentru întărirea rezilienţei şi capabilităţilor Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei şi Iordaniei

Sambata, 15 Octombrie 2022, ora 15:10
2994 citiri
România "varsă" în conturile NATO 1,4 milioane de dolari pentru întărirea rezilienţei şi capabilităţilor Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei şi Iordaniei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă, sâmbătă, acordarea unor contribuţii voluntare ale României la fondurile NATO dedicate întăririi rezilienţei şi capacităţii de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei şi Regatului Haşemit al Iordaniei, în valoare totală de până la 1.400.000 dolari.

”În acest scop, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a transmis către Secretarul general NATO şi omologii săi din statele menţionate scrisori de informare asupra deciziei care a fost luată prin Hotărârea Guvernului României nr. 1175/2022, care a stabilit redirecţionarea unor fonduri alocate anterior pentru programul NATO de sprijin pentru armata naţională afgană, rămase neutilizate”, a transmis, sâmbătă, MInisterul Afacerilor Externe.

Sursa citată a precizat că, astfel, România va contribui la consolidarea rezilienţei şi capacităţii de apărare ale Ucrainei, prin acordarea a până la 400.000 dolari pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistenţă Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund).

Pentru Republica Moldova se vor oferi până la 600.000 dolari pentru Fondul voluntar de consolidare a capacităţii de apărare a Republicii Moldova (Moldova Defense Capacity Building Trust Fund), iar pentru Georgia până la 300.000 dolari pentru Fondul voluntar de consolidare a capacităţii de apărare a Georgiei (Georgia - Defense Capacity Building Trust Fund).

Potrivit MAE, acestea sunt ”ţări dintre cele mai afectate de efectele invaziei ruse în Ucraina”.

”Contribuţia voluntară la Fondul voluntar de consolidare a capacităţii de apărare a Regatului Haşemit al Iordaniei (Jordan - Defense Capacity Building Trust Fund) va fi de până la 100.000 dolari. Decizia corespunde priorităţilor de politică externă şi de securitate ale României şi contribuie la creşterea profilului ţării noastre în cadrul NATO, precum şi la îndeplinirea obiectivelor de consolidare a securităţii şi stabilităţii în proximitatea Flancului Estic, în special în regiunea Mării Negre”, a mai transmis MAE.

Potrivit sursei citate, ”acest demers reconfirmă rolul activ al României de promotor al politicii de parteneriate a NATO, prin sprijinirea partenerilor din Vecinătatea Estică, dar şi de întărire a legăturilor Alianţei cu Vecinătatea Sudică”.

”De asemenea, această măsură este în concordanţă cu asumarea de către România, începând cu 1 ianuarie 2023, a rolului de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy - CPE) în Georgia şi, respectiv, în Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024), în urma deciziei NATO în acest sens”, a mai transmkis MAE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Klaus Iohannis se vrea secretar general NATO, în locul lui Jens Stoltenberg, dar favorit pentru această funcție ar fi premierul Olandei, Mark Rutte. Oficialul de la Palatul Cotroceni a auzit că...
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
#NATO, #buget nato, #ajutor financiar, #sprijin Ucraina , #NATO