Reacția unui oficial din Letonia la declarațiile ”neașteptat de tăioase” ale lui Trump legate de NATO și securitatea UE

Sambata, 17 Februarie 2024, ora 12:54
2866 citiri
Reacția unui oficial din Letonia la declarațiile ”neașteptat de tăioase” ale lui Trump legate de NATO și securitatea UE
Donald Trump mai vrea un mandat la Casa Albă FOTO / Pixabay

Comentariile dure ale lui Donald Trump despre NATO arată că europenii ar trebui să-şi asume mai multă responsabilitate pentru securitatea lor, dar vor avea în continuare nevoie de alianţa militară transatlantică, a declarat ministrul de Externe leton Krisjanis Karins, citat de Reuters.

Trump a stârnit critici acerbe din partea înalţilor oficiali occidentali pentru că a declarat că, în calitate de preşedinte al SUA, i-a spus unui lider nenumit că nu va proteja ţările care nu reuşesc să îndeplinească obiectivele NATO privind cheltuielile de apărare şi chiar va încuraja Rusia să le atace.

Karins, un fost prim-ministru al naţiunii sale baltice, care s-a născut şi a crescut în SUA, a declarat într-un interviu pentru Reuters că afirmaţiile lui Trump de săptămâna trecută au fost ”neaşteptat de tăioase”, dar reflectă un sentiment mai larg al SUA de care Europa ar trebui să ţină seama.

”Mulţi preşedinţi au spus de mulţi ani că în Europa, noi – fiind o societate în general bogată – ar trebui să investim mai mult în propria noastră apărare”, a spus Karins în timp ce se deplasa între evenimente la Conferinţa anuală de securitate de la München de vineri.

SUA, de-a lungul timpului, cred că vor fi mai puţin înclinate să simtă că trebuie să susţină pe deplin securitatea europeană”, a spus el.

Karins a spus că o parte din răspunsul Europei ar trebui să fie să continue să cheltuie mai mult pentru apărare - o tendinţă alimentată de ocuparea Crimeei de către Rusia în 2014 şi de invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022.

El a subliniat că NATO a estimat săptămâna aceasta că 18 dintre cei 31 de membri ai săi vor îndeplini ţinta alianţei de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru apărare în 2024, faţă de 11 în 2023.

”Există un grup dintre noi care investesc peste minim şi intenţionează să ajungă la 3% şi chiar mai mult, având în vedere circumstanţele în care ne aflăm şi ameninţarea reală a Rusiei”, a spus Karins, a cărui ţară are graniţă cu Rusia.

Karins a spus că Europa va avea nevoie în continuare de structurile şi coordonarea oferite de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord condusă de SUA pentru ca forţele sale să opereze eficient împreună, deoarece Europa nu este o ţară cu o singură armată.

”Avem multe armate cu multe specificaţii diferite ale sistemelor de arme. Vom avea în continuare nevoie de NATO pentru a ne ajuta să ne coordoneze”, a spus el.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
#NATO, #Trump, #Letonia, #reactie, #Securitate, #Uniunea Europeana , #NATO