Președintele croat se opune aderării Suediei și Finlandei la NATO și promite că își va exprima dreptul de veto

Miercuri, 04 Mai 2022, ora 15:45
7613 citiri
Președintele croat se opune aderării Suediei și Finlandei la NATO și promite că își va exprima dreptul de veto
Zoran Milanovic nu susține aderarea Suediei și Finlandei la NATO FOTO Facebook/Zoran Milanovic

Președintele croat Zoran Milanović a declarat marți, 3 mai, că va bloca aderarea Suediei și Finlandei, la summitul NATO de la Madrid, dacă el va fi cel care va reprezenta Croația, după ce anterior și-a exprimat opoziția față de posibila primire a celor două țări în NATO.

„În calitate de șef al statului, care reprezintă Croația la summitul NATO, voi exprima dreptul de veto asupra aderării dacă summit-ul va avea loc la acest nivel”, a declarat Milanović reporterilor, potrivit Euractiv.

Cu toate acestea, dacă deciziile vor fi luate la Consiliul Nord-Atlantic de către ambasadorii NATO, Milanovic a spus că nu este sigur că l-ar putea convinge pe ambasadorul croat să-i împărtășească poziția, dar a adăugat că „voi urmări sufletele păcătoase ale fiecărui membru al parlamentului care votează în favoarea aderării, ca diavolul”.

Parlamentul croat, al cărui partid conservator de la guvernare HDZ are o majoritate slabă, este de așteptat să susțină cererea Suediei și Finlandei. Singurul obstacol ar putea fi dreptul de veto al președintelui însuși la summit.

Conform constituției croate, președintele este comandantul suprem al armatei croate și are un cuvânt de spus în politica externă. În timp ce prim-ministrul Andrej Plenković reprezintă în mod regulat Croația la summiturile UE, președintele Milanović a reprezentat Croația la astfel de evenimente înainte.

Dezbaterea NATO a fost lansată oficial la Helsinki, mulți politicieni finlandezi sugerând că o cerere de aderare la Alianță ar putea fi făcută până în iunie.

Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a subliniat recent că o decizie privind aderarea la NATO va fi luată „în curând”, în timp ce ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a declarat că Finlanda ar putea solicita aderarea la NATO chiar și fără Suedia. 

Într-un  interviu acordat  Euractiv pe 2 mai, europarlamentarul finlandez al Verzilor Alviina Alametsä a spus că majoritatea în parlament și publicul din țara sa sunt acum în favoarea aderării la NATO, pentru care speră să aibă „unele semnale și simboluri de sprijin privind o posibilă cerere de aderare”.

„Cred că riscul de a fi atacat de Rusia este mult mai mare dacă rămânem în afara NATO decât dacă solicităm aderarea”, a spus Alametsä, care este și membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

Vorbind la  CNBC, Jacob Kirkegaard, un membru senior al German Marshall Fund al Statelor Unite, a declarat că aderarea Finlandei la NATO va pune capăt ideii de „neutralitate forțată între Est și Vest”.

„Acest lucru evidențiază modul în care acțiunile atroce ale Rusiei în Ucraina au forțat țările anterior neutre să se angajeze pe deplin față de NATO în sensul << fie sunteți pe deplin cu noi, fie nu vă vom proteja >> ”, a menționat el.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Șefii armatei germane întocmesc planuri privind modul în care vor hrăni mii de soldați americani și le vor realimenta tancurile în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO, ca parte...
#NATO, #NATO Rusia Ucraina, #aderare NATO, #suedia, #Finlanda , #Croatia