Blocarea aderării Suediei la NATO de către Turcia creează nemulțumiri printre miniștrii de Externe la reuniunea Alianței

Marti, 28 Noiembrie 2023, ora 19:05
2912 citiri
Blocarea aderării Suediei la NATO de către Turcia creează nemulțumiri printre miniștrii de Externe la reuniunea Alianței
Oficiali NATO FOTO / Hepta

Frustrarea era în creştere marţi în rândul miniştrilor de Externe ai NATO în legătură cu blocarea de către Turcia a aderării Suediei, la o reuniune a Alianţei nord-atlantice care ar fi trebuit să marcheze intrarea oficială a Suediei, relatează dpa.

"Am sperat în aderarea deplină a Suediei la NATO până la această întâlnire. Acest lucru nu s-a întâmplat", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sosirea sa la reuniunea de două zile de la Bruxelles.

Suedia, împreună cu Finlanda, au decis să solicite aderarea la NATO, după o lungă perioadă de nealiniere militară, ca răspuns la invazia rusă pe scară largă din Ucraina din februarie 2022, aminteşte dpa.

În octombrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a semnalat disponibilitatea de a pune capăt opoziţiei faţă de acceptarea Suediei în rândurile aliaţilor, dar parlamentul de la Ankara încă nu a ratificat aderarea Stockholmului. În timp ce Helsinki s-a alăturat oficial alianţei militare în aprilie, Stockholm încă aşteaptă să devină membru oficial - în ciuda îndeplinirii cerinţelor Ankarei, după cum a subliniat Stoltenberg.

În plus, Ungaria trebuie, de asemenea, să-şi dea în mod oficial acordul privind calitatea de membru a Suediei.

Ministrul francez de externe Catherine Colonna a afirmat că este în joc credibilitatea NATO, prin întârzierea aderării Suediei de către Turcia şi Ungaria.

"Ne aşteptăm ca Turcia şi Ungaria să ratifice această aderare fără noi întârzieri", a spus Colonna.

"De acest lucru depind puterea şi credibilitatea alianţei noastre. Nu mai trebuie să pierdem nicio zi", a insistat şefa diplomaţiei franceze.

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a remarcat la rândul ei că ratificarea "este mai mult decât întârziată" şi a subliniat importanţa unităţii în cadrul alianţei militare occidentale.

"Suntem atât de dezamăgiţi că Suedia, până în ziua de azi, nu a devenit membră", a spus ministrul finlandez de Externe Elina Valtonen, adăugând că ţara sa speră ca acest lucru să "se întâmple foarte, foarte curând".

Ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, a indicat că urmează să se întâlnească cu omologul său turc Hakan Fidan, în particular, marţi, la Bruxelles.

Este de la sine înţeles că ar fi fost binevenită participarea Suediei la reuniunea miniştrilor de Externe în calitate de membru cu drepturi depline al NATO, a adăugat Billstrom.

Acesta şi-a exprimat optimismul că ţara sa se va alătura alianţei, apreciind că parlamentul turc va finaliza în curând "afacerea ratificării aderării Suediei la NATO".

Cu toate acestea, el s-a abţinut să facă speculaţii cu privire la momentul când Suedia se va alătura efectiv Alianţei.

Jens Stoltenberg a declarat deja luni că se aşteaptă ca la reuniunea de marţi şi miercuri a miniştrilor de Externe ai NATO să i se trimită Turciei un mesaj foarte clar privind finalizarea procesului de ratificare.

Pe lângă aderarea la NATO, miniştrii de Externe urmează să discute diferite probleme de securitate, inclusiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo.

Miercuri, este de aşteptat ca ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba să se alăture omologilor săi din NATO, care urmează să sublinieze continuarea sprijinului pentru această ţară devastată de război.

Membrii NATO urmează, de asemenea, să facă schimb de opinii cu privire la relaţiile cu China şi conflictul din Orientul Mijlociu.

Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
#NATO, #tensiuni, #suedia, #aderare, #blocare, #blocare aderare , #NATO