NATO își consolidează cooperarea cu Ucraina după atacul cibernetic care a vizat site-urile guvernamentale. Prevederile noului acord

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 19:56 3187 citiri
Mai multe ministere din Ucraina, inclusiv cel de Externe, au fost atacate de hackeri FOTO Hepta

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat vineri, 14 ianuarie, că Alianța va semna cu Ucraina, în zilele următoare, un acord de cooperare împotriva atacurilor cibernetice.

Acordul va permite Ucrainei să aibă acces la o platformă NATO de împărtăşire a informaţiilor despre programe informatice de tip malware, a precizat liderul Alianței.

”Experţii aliaţi (prezenţi) în ţară (Ucraina) susţin, de asemenea, autorităţile ucrainene pe teren”, a precizat el.

Decizia NATO a fost făcută publică la câteva ore după ce Ucraina a anunţat că a fost lovită de un atac cibernetic de amploare, care a vizat mai multe ministere.

Vineri la prânz, site-urile mai multor ministere ucrainene - inclusiv al ministerelor de Externe şi Situaţiilor de Urgenţă - erau în continuare inaccesibile, a constatat AFP.

”Site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi unui număr de alte agenţii guvernamentale sunt, provizoriu, scoase din funcţiune”, a anunţat vineri dimineaţă un purtător de cuvânt al diplomaţiei ucrainene.

Atacul are loc după mai multe sesiuni de negocieri între oficiali ruşi şi occidentali, în ultimele zile, în vederea unei dezamorsări a crizei în centrul căreia se află Ucraina, care nu au înregistrat însă vreun progres.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali au acuzat în numeroase rânduri echipe de hackeri ruşi de comiterea unor atacuri coordonate vizând infrastructuri strategice, acuzaţii dezminţite de către Moscova.

Atacul de vineri a fost condamnat de Uniunea Europeană, care a promis țării că își va mobiliza toate mijloacele pentru a o ajuta.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News