Cine ar fi candidatul ideal pentru șefia NATO: un lider reținut, care să nu țină cont de ideologii

Joi, 07 Martie 2024, ora 21:05
4940 citiri
Cine ar fi candidatul ideal pentru șefia NATO: un lider reținut, care să nu țină cont de ideologii
Mark Rutte, premierul Olandei FOTO Facebook/Mark Rutte

Premierul olandez Mark Rutte va prelua probabil o funcție de mai mare responsabilitate. SUA, Marea Britanie, Franța și Germania susțin candidatura sa pentru postul de secretar general al NATO, în locul lui Jens Stoltenberg, relatează Financial Times.

Rutte a preluat mandatul cu un interes scăzut sau chiar inexistent pentru politica externă. Mentorul său, Ben Verwaayen, care a fost mult timp director general al BT, l-a încurajat să participe la conferințele de la Munchen, Davos și Aspen pentru a învăța despre lume. Rutte a preferat problemele interne. Dar, în cei 14 ani cât a condus guvernul, a depășit negocierile zilnice olandeze privind modul de distribuire a micilor reduceri bugetare sau a veniturilor excepționale între grupurile de interese concurente.

Sarcina lui Rutte a fost de a aduce la un consens coaliții disparate. El va aduce această abilitate în NATO. Politician convențional de centru-dreapta, el nu are o convingere politică clară și a lucrat cu succes atât cu stânga, cât și cu liderul de extremă-dreapta Geert Wilders. El a rupt colaborarea cu Wilders doar atunci când acesta s-a dovedit a fi un partener de neîncredere, prăbușind prima coaliție a lui Rutte în 2012.

”El (Mark Rutte) obișnuia să creadă că până și Putin era un om prietenos”, scrie Financial Times.

Amintiți-vă de zâmbetul lui Rutte la deschiderea gazoductului Nord Stream 1 din Rusia în 2011. La acea vreme, politicile sale de austeritate au dus la o reducere a cheltuielilor militare olandeze. S-a despărțit de Putin abia în 2014, după ce separatiștii ruși din Ucraina au doborât avionul de pasageri MH17 cu 196 de cetățeni olandezi la bord, subliniază FT.

Luna trecută, la Conferința de Securitate de la Munchen, Rutte le-a spus liderilor prezent: ”Nu vă mai lamentați și vă mai plângeți de Trump. S-ar putea să lucrăm cu el”.

Rutte este un atlantist instinctiv, chiar mai mult decât un european instinctiv. Aceasta este norma pentru țările mici din nordul Europei, motiv pentru care majoritatea secretarilor generali ai NATO au fost olandezi, belgieni sau scandinavi, notează Rem Korteweg, de la think tank-ul olandez Clingendael Institute. Rutte ar fi al patrulea secretar general din Olanda. Puterile occidentale se tem să numească un est-european care ar putea fi prea dur cu Rusia.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#NATO, #secretar general, #Mark Rutte, #Olanda , #NATO