Expert în securitate europeană: NATO ar trebui să ajute România şi Bulgaria să dezvolte mai multe capabilităţi la Marea Neagră

Sambata, 15 Octombrie 2022, ora 17:32
2210 citiri
Expert în securitate europeană: NATO ar trebui să ajute România şi Bulgaria să dezvolte mai multe capabilităţi la Marea Neagră

NATO şi celelalte state membre trebuie să ajute România şi Bulgaria să dezvolte mai multe capabilităţi care pot descuraja Rusia, pentru că în momentul de faţă NATO nu are în Marea Neagră astfel de capacităţi, a declarat vineri, la Bruxelles, expertul în securitate europeană şi politici de apărare Mihai Sebastian Chihaia.

"Dacă ne gândim puţin la viitorul securităţii la Marea Neagră, el nu arată deloc bine. Acum avem, evident, Suedia şi Finlanda care vor intra în NATO, deci în Marea Baltică putem vorbi de un lac NATO, pe când în Marea Neagră vorbim de un lac al ruşilor, aşa era acel concept", a declarat Chihaia pentru AGERPRES.

El a afirmat că NATO trebuie să facă mai mult la Marea Neagră, lucru despre care se vorbeşte de câţiva ani.

"După anexarea Crimeei s-a tot vorbit la summiturile NATO, chiar a fost mult lobby din partea României şi a altor state, ca NATO să fie mai activă la Marea Neagră. Şi acest lucru s-a întâmplat, dar într-o măsură prea mică în opinia mea. Cred că NATO ar trebui în primul rând să aibă o strategie pentru Marea Neagră, nu o are, dar s-a tot vorbit să dezvolte una. O strategie cu diverse puncte la care ar trebui ajuns, cu un calendar, cu acţiuni clare", a subliniat Mihai Sebastian Chihaia.

Pe de altă parte, a arătat expertul, care activează în cadrul European Policy Centre, NATO ar trebui să aibă o prezenţă mai mare în Marea Neagră.

"Ştiu că avem Convenţia de la Montreux şi navele care intră în Marea Neagră prin Bosfor şi Dardanele trebuie să aibă un maxim de tonaj. Dar, în ciuda acestui lucru, NATO ar trebui să facă mai mult. Ar putea aduce mai multe nave, în limita acestui tonaj", a spus el, adăugând că s-ar putea face şi mai multe vizite în port.

Întrebat dacă această prezenţă a NATO este limitată pentru a nu irita Rusia în acest context tensionat, Chihaia a răspuns că nu ştie în ce măsură acest lucru este valabil.

"Pe de altă parte sunt şi disensiuni între aliaţi. Când vorbeam după anexarea Crimeei despre o prezenţă mai mare a NATO, Turcia nu a fost foarte pozitivă. Turcia voia să-şi păstreze influenţa acolo, voia să-şi păstreze relaţia cu Rusia, deci cred că sunt mai mulţi factori", a explicat expertul în securitate europeană şi politici de apărare.

"Un al treilea lucru care ar trebui făcut este dezvoltarea capabilităţilor militare maritime ale statelor NATO din regiune - România, Bulgaria şi, dacă vorbim mai departe, reconstrucţia marinei ucrainene. La un moment dat va trebui să discutăm despre acest lucru şi NATO va trebui să ajute Ucraina să aibă o marină care poate contracara ameninţările", a spus Chihaia.

Întrebat dacă NATO ar trebui să ajute România şi Bulgaria să dezvolte mai rapid capabilităţi superioare, el a răspuns: "Cu siguranţă". "Şi celelalte state membre NATO să ajute România Bulgaria să dezvolte mai multe capabilităţi care pot descuraja Rusia, pentru că în momentul de faţă NATO nu are în Marea Neagră capabilităţi care pot descuraja".

În schimb, Rusia a lansat, la începutul lui iulie, strategia navală globală, în care se vorbeşte despre Marea Neagră chiar destul de mult şi despre faptul că Rusia vrea să dezvolte şi mai multe capabilităţi pe care să le lanseze în Marea Neagră - vase, drone, apărare antirachetă. "Ar trebui contracarat acest lucru", a punctat expertul din cadrul European Policy Centre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Polonia, Ungaria, Slovacia și România sunt amenințate
Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Polonia, Ungaria, Slovacia și România sunt amenințate
Actuala dezbatere americană privind acordarea de asistență militară suplimentară Ucrainei se bazează în parte pe presupunerea că războiul va rămâne în impas, indiferent de acțiunile...
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
#NATO, #expert nato, #Romania, #Bulgaria, #Marea Neagra, #Bruxelles , #NATO
Comentarii
Poza Pisti
Pisti
rank 5
Expertul nu înțelege ca rolul NATO e de a