Diplomația NATO și a Pentagonului la răscruce. Cum și-a schimbat Ucraina obiectivul în războiul cu Rusia

Joi, 05 Ianuarie 2023, ora 05:32
7053 citiri
Diplomația NATO și a Pentagonului la răscruce. Cum și-a schimbat Ucraina obiectivul în războiul cu Rusia
Întâlnire între delegațiile NATO și ale Pentagonului FOTO: Defence

Dacă liderii politici occidentali par hotărâți să sprijine un război lung în Ucraina, unii comandanți militari au îndemnat Kievul ”să exploateze momentul” și să înceapă negocieri de pace cu Moscova. Diplomația NATO și a Pentagonului se află într-un punct de răscruce, existând temeri că situația de pe câmpul de luptă ar putea scăpa de sub control și s-ar transforma într-un conflict direct între alianța nord-atlantică și Rusia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cunoscut pentru sprijinul său ferm pentru Ucraina, nu și-a ascuns îngrijorarea într-un interviu dat la o televiziune din Norvegia că, conflagrația din prezent ar putea degenea într-un război între NATO și Rusia, ”dacă lucrurile merg într-o direcție greșită”, potrivit Antiwar.

A fost o recunoaștere rară din partea unei persoane atât de implicată în război și reflectă dihotomia din declarațiile recente dintre liderii politici din SUA și NATO, pe de o parte, și oficialii militari, pe de altă parte.

Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO

Liderii civili încă par a fi hotărâți să ducă un război lung și deschis în Ucraina, în timp ce liderii militari, cum ar fi șeful de Stat Major al Statelor Unite ale Americii, generalul Mark Milley, care a îndemnat Ucraina să „exploateze momentul” pentru începerea unor discuții de pace cu Rusia.

Asia Times a scris că și alți lideri militari ai NATO împărtășesc opinia lui Milley, că nici Rusia și nici Ucraina nu pot obține o victorie militară, în timp ce evaluările militare franceze și germane concluzionează că poziția de negociere mai puternică pe care Ucraina a câștigat-o prin recentele sale succese militare va fi de scurtă durată, dacă va nu ține seama de sfatul lui Milley.

Așadar, de ce liderii militari ai SUA și NATO vorbesc atât de urgent pentru a respinge perpetuarea rolului lor central în războiul din Ucraina? Și de ce văd un astfel de pericol dacă șefii lor politici ignoră sfaturile lor pentru trecerea la diplomație?

Pace sau escaladare a războiului Rusiei în 2023?

Un studiu al Rand Corporation, comandat de Pentagon, publicat în decembrie 2022, intitulat ”Răspuns la un atac rusesc asupra NATO în timpul războiului din Ucraina”, oferă indicii despre ceea ce Milley și colegii săi militari consideră atât de alarmant.

Studiul examinează opțiunile SUA pentru a răspunde la patru scenarii în care Rusia atacă o serie de ținte NATO, de la un satelit de informații american sau un depozit de arme NATO în Polonia până la atacuri cu rachete la scară mai mare asupra bazelor aeriene și porturi ale NATO, inclusiv baza aeriană americană Ramstein și portul Rotterdam din Țările de Jos, cel mai important din Europa. Aceste patru scenarii sunt toate ipotetice și se bazează pe o escaladare a Rusiei dincolo de granițele Ucrainei.

10 conflicte care vor lovi lumea în 2023: Undele de șoc se transmit pe tot globul

Consilierul american Jake Sullivan a recomandat echipei președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski să înceapă să se gândească la cerințele și prioritățile realiste pentru negocierile cu Rusia.

Inclusiv, la o reconsiderare a obiectivului declarat al Ucrainei. Să spunem că Zelenski și-a schimbat obiectivul său legat de condițiile de negociere cu Rusia. Dacă la discuțiile cu Moscova din primăvară, Kievul își exprima disponibilitatea de a accepta pacea în schimbul retragerii pe pozițiile de dinainte de 24 februarie, în prezent, situația s-a schimbat.

Ucraina dorește ca Rusia să se retragă complet de pe teritoriul său avut în 2014, când regiunile din estul țării, din Donbas plus Crimeea făceau parte integrantă din statul suveran.

Un diplomat britanic a deslușit tactica lui Putin: Care sunt liniile roșii ale președintelui rus

Dar această poziție maximalistă a reprezentat ea însăși o inversare remarcabilă față de poziția adoptată de Ucraina la discuțiile de încetare a focului din Turcia în martie, când a acceptat să renunțe la ambiția de a adera la NATO și să nu găzduiască baze militare străine în schimbul retragerii Rusiei în poziții pre-invazie.

Diplomația SUA și NATO fac în sfârșit pași mici către negocieri, dar întrebarea critică cu care se confruntă lumea în 2023 este dacă părțile în conflict vor ajunge la masa negocierilor înainte ca spirala escaladării să scape catastrofal de sub control.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sistemele antiaeriene pentru Ucraina, prioritate pentru NATO. "Întârzierile înseamnă că alte rachete ruseşti îşi vor atinge ţintele"
Sistemele antiaeriene pentru Ucraina, prioritate pentru NATO. "Întârzierile înseamnă că alte rachete ruseşti îşi vor atinge ţintele"
NATO face tot posibilul să trimită cât mai multe sisteme antiaeriene în Ucraina, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, joi, 18 aprilie, ca răspuns la...
În țările baltice cresc temerile că Putin ar putea testa hotărârea NATO prin provocări sau atacuri. Scenariile vehiculate
În țările baltice cresc temerile că Putin ar putea testa hotărârea NATO prin provocări sau atacuri. Scenariile vehiculate
Sute de buncăre fortificate vor fi construite ca parte a unei noi linii defensive menite să protejeze statele baltice - și, astfel, întreaga alianță de apărare occidentală - de un atac...
#NATO, #Pentagon, #NATO razboi Rusia, #NATO Rusia, #Ucraina razboi, #razboi Rusia, #razboi Rusia Ucraina, #Ucraina NATO , #Razboi Ucraina