Ce trebuie să facă România, Bulgaria și Turcia pentru o strategie NATO de succes la Marea Neagră

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 14:23
3322 citiri
Ce trebuie să facă România, Bulgaria și Turcia pentru o strategie NATO de succes la Marea Neagră
Navă turcă de deminare din Marea Neagră FOTO Pixabay

La Summitul NATO de la Madrid, care are loc între 28 și 30 iunie în umbra războiului convențional din Europa, debutează un nou Concept Strategic și se ia în discuție creșterea poziției forțelor NATO la granița de est a Alianței. Acestea sunt chestiuni cheie, dar la fel este și absența continuă a unei strategii pentru regiunea Mării Negre, în timpul războiului din Ucraina.

Gândirea Alianței cu privire la această problemă a fost dezamăgitoare, se arată într-o analiză CEPA. Înainte de prima invazie a Ucrainei de către Rusia în 2014, concentrarea strategică a NATO asupra regiunii din 2008 până în 2012 s-a limitat la scurte mențiuni ale regiunii aproape în trecere în declarațiile și comunicatul la summit. Referințele s-au limitat în principal la o scurtă recunoaștere a sprijinului pentru eforturile regionale de către statele de la litoralul Mării Negre în asigurarea securității și stabilității, precum și la deschiderea alianței către progrese în consolidarea cooperării regionale.

Chiar și după anexarea Crimeei și războiul din Donbas, șefii de stat și de guvern (HOSG) la Summit-ul din 2014 din Țara Galilor au reiterat limbajul din anii precedenți, doar o singură propoziție afirmând ceea ce este evident: că acțiunile Rusiei sunt contrare principiilor pe care s-au construit Măsurile de Consolidare a Încrederii în Marea Neagră.

Răspunsul NATO după 2014 la o amenințare crescută la adresa membrilor NATO din regiunea Mării Negre a fost de a stabili o prezență avansată (eFP) îmbunătățită în regiunea Mării Baltice. Însă alianța nu ar trebui să ia decizii care să excludă o regiune sau alta. Se confruntă cu o singură amenințare, iar răspunsul NATO ar trebui să fie o singură prezență.

Documentele strategice ulterioare ale NATO au acordat Mării Negre o atenție sporită. Comunicatul Summit-ului de la Varșovia din 2016 nu numai că a subliniat cu mai multă claritate acțiunile agresive ale Rusiei în regiune (invocând exercițiile rapide pe scară largă, activitățile militare din Marea Neagră pentru a proiecta puterea în Marea Mediterană, o consolidare militară în Crimeea și desfășurarea de noi capabilități high-end) dar a început și să identifice zonele în care alianța ar putea sau va acționa. Și anume, șefii de stat și de guvern și-au consolidat sprijinul pentru eforturile României de a înființa o brigadă-cadru multinațională pentru îmbunătățirea pregătirii integrate a unităților aliate la Cartierul General al Diviziei Multinaționale Sud-Est și pentru dezvoltarea apărării aeriene și a supravegherii aeriene a Georgiei.

Doi ani mai târziu, la Summit-ul de la Bruxelles din 2018, comunicatul NATO a început să contureze alte domenii de angajament în consolidarea securității Mării Negre: consolidarea poziției maritime aliate, creșterea prezenței și activității NATO și dezvoltarea cooperării între alianță și partenerii săi: Georgia și Ucraina. A fost stabilită Tailored Forward Presence (tFP) în regiunea Mării Negre, deși există încă o diferență la niveluri între eFP și tFP.

Summitul de la Bruxelles din 2021 a condamnat Rusia pentru consolidarea sa militară, solicitând o inversare imediată nu doar a construcției, ci și a blocadei porturilor ucrainene și a Mării Azov. Alături de declarațiile privind cooperarea cu Ucraina în ceea ce privește securitatea în regiunea Mării Negre și cu Georgia în ceea ce privește construirea rezistenței împotriva amenințărilor hibride, comunicatul la summit a arătat clar că alianța și-a sporit contribuțiile la prezența avansată personalizată în toate cele trei domenii.

La Summitul de la Madrid va debuta conceptul strategic din 2022. Precursorul său, Conceptul Strategic din 2010, nu a menționat cu totul Marea Neagră și, de fapt, nu s-a referit la Rusia sau China ca amenințări sau chiar concurenți.

Prin contrast, Conceptul Strategic 2022, conform Grupului de lucru al Conceptului Strategic, va identifica o Rusia revizionistă ca adversar al Alianței și, de asemenea, va evidenția concurența cu Beijingul. Noua poziție a forței NATO în est va fi un alt obiectiv la Madrid.

Strategia Mării Negre și postura de forță ar trebui să conțină următoarele:

- Conducerea regională este esențială pentru o strategie NATO de succes în regiunea Mării Negre. Regiunea baltică a primit o atenție meritată, deoarece aliații săi regionali au vorbit în mare parte cu o singură voce. Pe de altă parte, celor trei aliați NATO care sunt state litorale la Marea Neagră le lipsește o perspectivă comună asupra amenințării și a celei mai bune căi de urmat. Găsirea unor puncte comune între Turcia, Bulgaria și România este esențială pentru securitatea NATO la Marea Neagră.

- O poziție sporită a forței va fi cheia pentru creșterea descurajării și a autoapărării colective. Bazele permanente cu forțe de rotație constituie un cadru valid pentru o prezență sporită. Aceste noi forțe trebuie să aibă mai multe domenii.

- Informațiile, supravegherea și recunoașterea (ISR), inclusiv sistemele fără pilot, pot fi un multiplicator important de forță pentru NATO în Marea Neagră.

- Mobilitatea militară este esențială pentru o descurajare credibilă. Echipamentele prepoziționate, munițiile și logistica vor fi, de asemenea, esențiale.

- Strategia NATO pentru regiunea Mării Negre trebuie să includă un răspuns la amenințările rusești în domeniul războiului hibrid.

- NATO trebuie să se coordoneze cu Uniunea Europeană și alte entități internaționale în ceea ce privește măsurile de securitate economică, în special în ceea ce privește energia și alimentele. Alianța ar trebui să fie pregătită să abordeze provocările, inclusiv protecția infrastructurii energetice sau escortele navale pentru transporturile de alimente și energie.

- Strategia NATO trebuie să includă non-aliați din regiune (Ucraina, Moldova și Georgia), pentru a-și construi capacitatea și capacitatea militară, securitatea economică și pentru a le îmbunătăți rezistența democratică.

Summitul de la Madrid este o oportunitate istorică pentru alianță de a aborda securitatea în regiunea Mării Negre. Pentru a face acest lucru, aliații ar trebui să schițeze măsuri concrete pentru a construi o Strategie de lungă durată pentru Marea Neagră.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Polonia, Ungaria, Slovacia și România sunt amenințate
Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Polonia, Ungaria, Slovacia și România sunt amenințate
Actuala dezbatere americană privind acordarea de asistență militară suplimentară Ucrainei se bazează în parte pe presupunerea că războiul va rămâne în impas, indiferent de acțiunile...
Stoltenberg pune presiune pe Aliați. "Trimiteţi mai mult ajutor Ucrainei!/Armata ucraineană e în criză de muniție și armament"
Stoltenberg pune presiune pe Aliați. "Trimiteţi mai mult ajutor Ucrainei!/Armata ucraineană e în criză de muniție și armament"
Ucraina este în criză de muniție și armament, iar Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, le-a cerut miercuri, 17 aprilie, ţărilor Alianţei să furnizeze cât mai rapid posibil...
#NATO, #Marea Neagra, #Marea Neagra NATO, #Concept strategic NATO, #razboi Ucraina , #NATO