Președintele Finlandei l-a sunat pe Putin să-i spună despre planul de a intra în NATO. Cum a reacționat liderul de la Kremlin

Sambata, 14 Mai 2022, ora 15:35 10639 citiri
Președintele Finlandei și președintele Rusiei FOTO Twitter

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, l-a sunat sâmbătă, 14 mai, pe Vladimir Putin, pentru a-l informa că țara nordică va decide în următoarele zile dacă va solicita aderarea la NATO, a declarat biroul președintelui de la Helsinki.

Liderul finlandez i-a spus omologului său rus că invazia Ucrainei a „alterat mediul de securitate” pentru țara sa.

„Conversația a fost directă și a fost purtată fără agravări”, a spus Niinisto într-un mesaj pe Twitter.

Vladimir Putin i-a transmis președintelui finlandez că abandonarea neutralității finlandeze ar fi o greșeală și că nu există amenințări la adresa Finlandei, relatează Reuters, care citează agenția rusă Ria Novosti.

Rusia a declarat joi, 12 mai, că cererea Finlandei de a adera la NATO este o mișcare ostilă care „cu siguranță” a reprezentat o amenințare la adresa securității sale.

Kremlinul a spus că va răspunde, dar a refuzat să explice cum, spunând că acest lucru va depinde de cât de aproape mută NATO mijloacele militare spre frontiera finlandeză-rusă de 1.300 de kilometri.

Ministerul rus de Externe a declarat că Rusia va trebui să ia „măsuri de retorsiune, atât de natură tehnico-militară, cât și de altă natură, pentru a opri amenințările la adresa securității sale naționale”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News