Limitele NATO într-o posibilă invadare a Ucrainei. ”Putin nu e un strateg strălucit” ANALIZĂ

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 20:05
7624 citiri
Limitele NATO într-o posibilă invadare a Ucrainei. ”Putin nu e un strateg strălucit” ANALIZĂ
Forțele NATO pot răspunde în cazul agresiunii Rusiei în Ucraina FOTO: NATO

Europa se află în pragul unei alte crize produse de Moscova, după ce solicitările lui Putin adresate SUA și NATO au fost respinse. Acum, cresc temerile privind o invazie a Rusiei în Ucraina, iar alianța nord-atlantică este nevoită să aibă un răspuns pe măsură la planurile Kremlinului.

Putin nu este un strateg strălucit, iar scenariul său legat de Ucraina a întărit NATO și atractivitatea sa în Europa de Est. Liderul de la Kremlin contribuie în prezent la întărirea identității ucrainene moderne, care este diferită de cea a Rusiei, se arată într-o analiză realizată de Atlantic Council, un think-tank independent din Washington.

Sondajele recente din Ucraina arată că 58% din locuitorii acestei țări susțin aderarea la Uniunea Europeană, 54% doresc ca patria lor să intre în alianța NATO și numai 21% susțin o uniune vamală cu Rusia.

Nimic din toate astea, nu l-ar împiedica sau descuraja pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina, dar instrumentele SUA și NATO sunt ample, iar răspunsurile într-o astfel de situație gravă vor fi pe măsură, fiind gradate pe mai multe paliere. Acestea vor lua trei forme: sancțiuni economice, acțiuni ale forțelor armate și asistență militară pentru Ucraina.

Iată ce opțiuni are NATO pentru un răspuns robust la o eventuală agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei.

1.Sancțiuni economice suplimentare

SUA și aliații din Europa pregătesc sancțiuni mult mai severe la adresa Rusiei, în cazul unei agresiuni militare în Ucraina. Un șoc important pentru Moscova l-ar reprezenta eliminarea Rusiei din sistemul internațional de plăți SWIFT, care execută tranzacții bancare globale.

În plus, vor exista sancțiuni legate de vânzările de tehnologie avansată către Rusia, care ar afecta industria de armament și aerospațială. De asemenea, astfel de măsuri ar submina capacitatea Rusiei de a concura în domeniul inteligenței artificiale.

Alte sancțiuni ar viza domeniul bunurilor de consum fabricate sau proiectate în SUA. Însă, cea mai puternică sancțiune contra Moscovei ar constitui-o anularea proiectului de gaze Nord Stream 2 de către guvernul din Germania.

Statele Unite pregătesc lovitura de grație pentru Kremlin: Sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Putin

2. Desfășurarea de trupe la marginea alianței sau trimiterea de forțe terestre în luptă

NATO va trebui să aibă un răspuns de forță la amenințările Rusiei. În prezent, există patru batalioane ale alianței în țările baltice, Letonia, Lituania și Estonia și în Polonia. Dar în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina, NATO s-ar angaja să desfășoare batalioane suplimentare în Europa de Est, la marginea alianței.

Statele Unite au anunțat deja că au pus 8.500 de soldați americani în alertă, pentru a fi dislocați în estul Europei. Pentagonul a prezentat lui Biden opțiuni de trimitere de până la 50.000 de trupe americane în coasta Rusiei.

Dar, deocamdată NATO nu a spus nimic despre o eventuală trimitere de forțe multinaționale direct în Ucraina, pentru a stăvili o posibilă invazie a Rusiei.

Biden pregătește o mutare dură pentru Putin. 50.000 de militari americani sunt gata să fie trimiși "în coasta" Rusiei

3.Armele letale

O ultimă opțiune din partea NATO ar fi implicarea în trimiterea de asistență militară în Ucraina. Încă din 2014, Statele Unite oferă acest tip de ajutor militar Kiev-ului, iar în ultimele zile mai multe transporturi de armament american au ajuns în Ucraina.

Însă, aceste ajutoare pentru Ucraina, nu vor putea ține piept unei ofensive masive a Rusiei, de aceea va fi nevoie de mai multe arme letale. Va fi nevoie de rachete antiaeriene și antiblindate, care să facă față armatei Moscovei.

Ca răspuns la amenințările Rusiei, Marea Britanie a trimis deja arme antitanc în Ucraina. În plus, va trimite două fregate HMS Monmouth și HMS Montrose, pentru a întări flota Kiev-ului.

NATO trebuie să respingă mentalitatea imperialistă a Rusiei

Rusia nu a intenționat ca discuțiile recente cu NATO să fie fructuoase. Mentalitatea rusă față de această parte a lumii este una imperialistă. Moscova vrea să negocieze peste capul SUA și NATO, pentru a stabili sfere de influență în Europa, în fostele republici sovietice.

NATO nu are nicio obligație de a apăra Ucraina, dar poate și ar trebuie să facă dificile orice încercări a Moscovei de a anexa un teritoriu. Chiar dacă Ucraina nu se va alătura NATO prea curând, asta nu înseamnă că Moscova trebuie lăsată liberă să agreseze un fost stat satelit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Într-un prezent marcat de tensiuni politice și economice ajunse într-un punct critic, Organizația de cooperare economică internațională BRICS ocupă 40% din PIB-ul global, unde Rusia este...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#NATO Rusia, #Rusia Ucraina conflict, #Rusia Ucraina razboi, #SUA Rusia tensiuni, #SUA Rusia Ucraina sanctiuni , #NATO