NATO oprește visurile imperiale ale lui Putin la poarta Europei: Lovitura secretă cu 300.000 de militari în alertă VIDEO

Vineri, 07 Iulie 2023, ora 06:10
8314 citiri
NATO oprește visurile imperiale ale lui Putin la poarta Europei: Lovitura secretă cu 300.000 de militari în alertă VIDEO
NATO a pregătiti planuri secrete contra Rusiei lui Putin FOTO: Week

De la înființarea sa din 1949 și până la sfârșitul anilor 1980, NATO s-a concentrat în principal pe pregătirea războiului din Europa cu Uniunea Sovietică și aliații săi. Acum, însă, noile planuri secrete ale alianței nord-atlantice care vor fi aprobate la summitul de la Vilnius din iulie stopează visurile imperiale ale lui Putin la poarta Europei. Lovitura de grație va fi o altă strategie de apărare a NATO, care prevede ca 300.000 de militari să fie în alertă, în caz de nevoie, pe flancul estic al alianței.

Căderea Zidului Berlinului, urmată de prăbușirea Uniunii Sovietice și a Pactului de la Varșovia în 1991, a îndreptat atenția alianței NATO asupra expansiunii spre est, potrivit The Week.

Trei decenii mai târziu, după invazia Ucrainei de către Rusia, combaterea Moscovei pe câmpul de luptă este din nou în fruntea agendei, în timp ce liderii NATO se pregătesc să se întâlnească săptămâna viitoare pentru summitul lor anual.

Xi Jinping îl pune la colț pe Putin, care a dat înapoi. China obține o mare victorie diplomatică, iar SUA confirmă

Membrii NATO au multe de discutat când se vor aduna marți, 11 iulie 2023, în capitala Lituaniei, Vilnius. Mandatul secretarului general Jens Stoltenberg a fost prelungit până în octombrie anul viitor, pe fondul diviziunilor în curs cu privire la succesorul său. Ucraina caută o invitație de a se alătura alianței atunci când războiul se încheie, iar Turcia continuă să blocheze aderarea Suediei.

Membrii sunt, de asemenea, în dezacord cu privire la abordarea NATO cu privire la influența tot mai mare a Chinei în Europa și la deschiderea unui birou în Tokyo. Dar „reviziunea planificată a echipamentului militar al NATO este cel mai important punct de pe ordinea de zi”, a spus The Economist.

Condus de generalul american Chris Cavoli, care servește drept Comandant Suprem Aliat în Europa, noul plan de 4.000 de pagini stabilește cum să desfășoare până la 300.000 de soldați pe flancul estic al alianței în decurs de 30 de zile.

„Piesa centrală” este un trio de planuri regionale: unul pentru nord și zona atlantică; în centru, care acoperă Europa baltică și centrală până la Alpi; și un plan sudic pentru Marea Mediterană și Marea Neagră. Există, de asemenea, subplanuri pentru spațiu, operațiuni cibernetice și forțe speciale.

Un psihiatru din Israel l-a evaluat pe Putin: Ce diagnostic rar are președintele rus

Matthew Van Wagenen, un general american de la Cartierul General Suprem al Puterilor Aliate din Europa, a declarat că planurile reprezintă „cea mai dramatică schimbare” de la căderea Zidului Berlinului în 1989.

Apărarea Estoniei, Letoniei și Lituaniei va fi „unul dintre subiectele principale” la summitul de săptămâna viitoare. Revolta recentă a mercenarilor Wagner din Rusia a ridicat „îngrijorări profunde de securitate” în statele baltice și în Polonia, după ce a fost încheiat un acord care i-a permis liderului grupului, Evggeni Prigojin, să se refugieze în Belarus. Planurile lui Vladimir Putin de a muta arme nucleare în Belarus riscă să agraveze situația.

„Primul și cel mai important scop” al noii strategii este „descurajarea”, a scris The Economist. Punctul cheie al planurilor de război NATO, a spus Tim Sayle, istoric la Universitatea din Toronto, „a fost întotdeauna faptul că Moscova știe că există planuri de război NATO”.

Dar, în timp ce ai planuri este una, a fi capabil să le duci la îndeplinire este cu totul altceva. Alianța a fost întărită de aderarea Finlandei și ar putea beneficia în continuare dacă Suedia primește undă verde pentru aderare.

Planurile evidențiază, de asemenea, dependența continuă a Europei de SUA, stârnind îngrijorări cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla dacă forțele americane ar fi necesare pentru a aborda evenimentele din altă parte a lumii. Dacă ar izbucni o criză în Taiwan, de exemplu, care ar necesita redistribuirea rapidă a trupelor americane în regiunea Asia-Pacific, „Europa ar putea fi expusă în mod îngrijorător”.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#NATO Rusia, #NATO, #NATO amenintare Rusia, #NATO razboi Rusia, #NATO Ucraina, #putin nato, #Putin NATO confruntare Rusia , #NATO