Retrospectiva Campionatelor Mondiale: SUA 1994. Penalty-urile care ne ustură și acum. Semifinala cu Brazilia a rămas un vis frumos VIDEO

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 16:28
2198 citiri
Retrospectiva Campionatelor Mondiale: SUA 1994. Penalty-urile care ne ustură și acum. Semifinala cu Brazilia a rămas un vis frumos VIDEO
Naționala României, la Campionatul Mondial 1994

Ediţia Cupei Mondiale de fotbal din 1994, găzduită de Statele Unite ale Americii, a fost unul dintre cele mai spectaculoase evenimente din istoria FIFA, exemplificând, deopotrivă, şi capacitatea SUA de organizare a unor astfel de competiţii de anvergură internaţională, conform https://www.ussoccer.com/.

S-a desfăşurat în perioada 17 iunie - 17 iulie 1994, la start fiind prezente 24 de echipe naţionale, potrivit https://www.footballhistory.org/.

Trei state au avansat dosarul de organizare a ediţiei Cupei Mondiale la fotbal în 1994: Maroc, Brazilia şi Statele Unite. Cu prilejul votului Comitetului Executiv al FIFA din 4 iulie 1988, de la Zurich, Statele Unite ale Americii au întrunit cele mai multe voturi pentru găzduirea turneului final, pentru care s-au calificat 24 de echipe naţionale. Tragerea la sorţi pentru configurarea celor şase grupe a câte patru echipe s-a desfăşurat la 19 decembrie 1993, în Las Vegas Convention Center, fiind transmisă în direct pe mapamond de reţeaua ESPN. Grupa A reunea echipa gazdă, Columbia, Elveţia şi România. În Grupa B se regăseau Brazilia, Camerun, Rusia, Suedia. Grupa C cuprindea selecţionatele Germaniei, Boliviei, Spaniei, Coreei de Sud. Argentina, Nigeria, Bulgaria, Grecia compuneau Grupa D. Fostă campioană mondială Squadra Azzurra, Italia, Mexic, Irlanda şi Norvegia se confruntau în Grupa E, iar în ultima grupă (F) a competiţiei se întâlneau reprezentativele Belgiei, Marocului, Olandei şi Arabiei Saudite, potrivit https://footballia.net/.

World Cup 1994 a fost găzduită de nouă stadioane: Rose Bowl în Pasadena, California (terenul finalei); stadionul Foxboro (Massachusetts); Soldier Field din Chicago; Cotton Bowl din Dallas; Pontiac Silverdome (Michigan); Giants Stadium din East Rutherford, New Jersey; Citrus Bowl din Orlando, Florida; Stanford Stadium din Palo Alto, California, şi RFK Stadium din Washington D.C.

Amploarea acestei ediţii a fost exprimată şi de numărul mare de spectatori, respectiv 3.587.538, depăşind recordul anterior de 1 milion de spectatori, iar media de participanţi, la fiecare din cele 52 de partide, a fost de 68.991, stabilind, deopotrivă, un nou etalon pentru stadioanele de pe tărâm american care au fost ocupate aproape 96% din capacitate în timpul acestei ediţii a Cupei Mondiale. Expunerea media a evenimentului a fost amplificată şi de parcursul echipei naţionale a SUA, care a ajuns până în faza optimilor de finală ale turneului, pentru prima dată din 1930. Circa 11 milioane de americani au urmărit partida SUA - Brazilia din 4 iulie 1994, record de audienţă pentru un meci de fotbal în Stele Unite, potrivit https://www.ussoccer.com/.

Selecţionata României, avându-l la timonă pe Anghel Iordănescu, a participat la această ediţie a turneului final, într-o grupă dificilă cu Elveţia, Columbia şi SUA. În primul meci disputat de tricolori, la Pasadena, echipa condusă din teren de cel mai bun fotbalist român din istorie, Gheorghe Hagi, a învins, cu scorul de 3-1, selecţionata Columbiei, care avea în componenţă la acel moment nume mari ale fotbalului internaţional, precum Rincon, Valderrama, Valencia, Asprilla. Atacantul Florin Radu Răducioiu a deschis scorul (min.16) pentru România, pentru ca doar 15 minute mai târziu, Gheorghe Hagi să înscrie de la peste 30 de metri unul dintre cele mai frumoase goluri ale turneului, în accepţiunea specialiştilor, potrivit https://www.transfermarkt.com/. Valencia a redus, în minutul 43, din diferenţă, pentru Columbia, pentru ca acelaşi Răducioiu să închidă tabela la 3-1 pentru România.

Pe 22 iunie 1994, la Pontiac Silverdome, selecţionata României pierdea (1-4) cu echipa naţională din Ţara Cantoanelor. Gheorghe Hagi a fost cel care a marcat golul egalizator, pentru 1-1, în minutul 36 al partidei, pentru naţionala României. Alain Sutter deschisese scorul (min. 16), Chapuisat, jucătorul Borussiei Dortmund, a mărit avantajul la 2-1 pentru Elveţia (min. 53), iar Adrian Knup a punctat de două ori (min. 66 şi 72) încheind scorul partidei la 4-1. În ultimul meci din grupă, pe 26 iunie 1994, România a învins selecţionata ţării gazdă (scor 1-0) printr-o reuşită semnată de fundaşul Dan Petrescu (min. 16).

România a jucat, în optimile competiţiei, împotriva selecţionatei Argentinei, considerată o potenţială candidată pentru câştigarea trofeului. La 3 iulie 1994, pe arena Rose Bowl, România a învins (scor 3-2) selecţionata ''pumelor''. Pentru tricolori au marcat atacantul Ilie Dumitrescu (min. 11 şi 18) şi Gheorghe Hagi (min. 58), iar pentru argentinieni Gabriel Batistuta (min. 16) şi Abel Balbo (min. 75).

În premieră pentru fotbalul românesc, România juca sfert de finală de Cupă Mondială, la 10 iulie 1994, pe Stanford Stadium. La finalul celor 90 de minute regulamentare, naţionala tricoloră marcase prin Florin Răducioiu (min. 88 şi 101), iar reprezentativa Suediei prin Thomas Brolin (min.78) şi Kenneth Andersson (115). La loviturile de departajare Suedia a învins România cu 5-4, conform https://www.fifa.com/ şi https://www.transfermarkt.com/. Această clasare a reprezentativei tricolore avea să rămână până în prezent cea mai bună la un turneu final.

În semifinale, reprezentativa Bulgariei a fost învinsă, scor 1-2, de Squadra Azzurra, iar naţionala Suediei de reprezentativa Selecao cu 0-1. În finala de pe Rose Bowl (Pasadena), din 17 iulie 1994, în faţa a 94.949 spectatori, Brazilia lui Romario, Dunga şi Bebeto a învins Italia lui Franco Baresi şi Roberto Baggio, după loviturile de departajare, scor final 3-2, devenind prima reprezentativă care a câştigat patru titluri mondiale.

Cel mai bun jucător al turneului a fost declarat mijlocaşul brazilian Romario, recompensat cu Balonul de Aur de către Adidas, naţionala Selecao primind şi trofeul FIFA Fair Play, iar olandezul Marc Overmars a fost declarat cel mai bun jucător tânăr al ediţiei. Bulgarul Hristo Stoicikov şi rusul Oleg Salenko au fost câştigat trofeul Gheata de Aur, pentru cei mai buni marcatori ai turneului final, potrivit https://www.fifa.com/.

Citește și:

Retrospectiva Campionatelor Mondiale: Italia 1990

Retrospectiva Campionatelor Mondiale: Mexic 1986

Retrospectiva Campionatelor Mondiale: Spania 1982

Retrospectiva Campionatelor Mondiale: Argentina 1978

Retrospectiva Campionatelor Mondiale: R.F. Germania 1974

Retrospectiva Campionatelor Mondiale: Mexic 1970

Retrospectiva Campionatelor Mondiale: Anglia 1966

Retrospectiva Campionatelor Mondiale: Chile 1962

Retrospectiva Campionatelor Mondiale: Suedia 1958

Retrospectiva Campionatelor Mondiale: Elveția 1954

Retrospectiva Campionatelor Mondiale: Brazilia 1950

Retrospectiva Campionatelor Mondiale: Franța 1938

Retrospectiva Campionatelor Mondiale: Italia 1934

Retrospectiva Campionatelor Mondiale: Uruguay 1930

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
#nationala, #Romania, #penalty, #SUA , #stiri fotbal