FIFA face publice detalii spectaculoase despre nationala Romaniei

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 08:35
5189 citiri
FIFA face publice detalii spectaculoase despre nationala Romaniei
Foto: webtaj.com

Forul mondial prezinta, pe site-ul oficial, un material dedicat primei participari a echipei nationale de fotbal la un turneu final. Regele Carol al II-lea este subiectul principal, atractia sa fata de fotbal fiind considerata "o nebunie".

Despre Regele Carol al II-lea si legaturile sale cu fotbalul au existat multe legende. Pentru prima data, FIFA decide, insa, sa-si asume public una dintre ele si prezinta noi detalii spectaculoase despre participarea Romaniei la Campionatul Mondial din 1930, desfasurat in Uruguay, tara care a si castigat competitia.

"Care este primul lucru pe care un regele il face cand preia tronul? Ei bine, in anii '30, tara a fost Romania iar subiectul Carol al II-lea, asa ca raspunsul a fost cu adevarat iesit din comun: a declarat ca principala prioritate calificarea la urmatoarea editie a Cupei Mondiale", se arata in materialul publicat de FIFA.

Forul mondial aminteste ca Regele Carol al II-lea a avut la dispozitie doar 35 de zile pentru a indeplini toate criteriile pentru ca nationala Romaniei sa ajunga la un turneu final, in conditiile in care disputase primul ei meci international cu opt ani in urma.

"Cumva, printr-un efort considerabil, Regele Carol al II-lea a reusit sa obtina un loc pentru Romania la turneul final din 1930, indeplinind termenul limita al FIFA cu doar trei zile", explica FIFA, care precizeaza ca urmatoarea decizie luata de rege a fost anularea tuturor suspendarilor din fotbal.

Aceasta decizie nu l-a ajutat insa prea mult pe Carol al II-lea, intrucat cei mai multi dintre fotbalistii nationalei din acea perioada erau angajati ai unei companii petroliere cu origini britanice, care a refuzat sa le plateasca salariul pe trei luni, necesar pentru ca fotbalistii sa-si poata achita biletele pentru deplasarea in Uruguay. Mai mult, acestia au fost amenintati ca, la intoarcerea din Uruguay, nu vor mai avea un loc de munca.

"Regele a intervenit. Folosindu-se de influenta sa, el l-a sunat pe seful companiei si l-a anuntat ca ii va inchide firma in cazul in care nu se va ajunge la o intelegere. In mod natural, s-a ajuns la o intelegere", dezvaluie FIFA.

Sub comanda selectionerului Costel Radulescu, nationala Romaniei a ajuns astfel la turneul final din Uruguay, dupa un drum de 16 zile. Din delegatie a facut parte si Regele Mihai.

Romania a facut parte din Grupa a 3-a, insa, dupa o victorie in primul meci cu Peru, scor 3-1, a urmat o infrangere categorica cu Uruguay, scor 0-4.

Ramane, insa, povestea inedita a calificarii Romaniei la turneul final, conchisa de o declaratie a actualului "rege" din fotbalul romanesc, Gica Hagi: "Romanii sunt absolut nebuni cand vine vorba despre fotbal, pasiunea lor este de nedescris!"

Materialul FIFA a fost publicat intrucat pe 4 aprilie se implinesc 60 de ani de la moartea Regelui Carol al II-lea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#Regele Carol II fotbal, #Romania Campionat Mondial Uruguay, #Romania Uruguay, #Romania turnee finale , #stiri Nationala Romaniei
Comentarii