Motivul pentru care o echipă ar putea pierde calificarea la CM 2022, obținută pe teren

Miercuri, 11 Mai 2022, ora 21:35
2925 citiri
Motivul pentru care o echipă ar putea pierde calificarea la CM 2022, obținută pe teren
Ecuador FOTO facebook

FIFA a deschis o procedură disciplinară în legătură cu posibila nerespectare de către Byron Castillo a criteriilor pentru convocarea sa la opt meciuri ale echipei naţionale a Ecuadorului din preliminariile Cupei Mondiale din 2022 din Qatar.

FIFA răspunde astfel unei plângeri depuse de federaţia chiliană la Comisia de Disciplină, în care a prezentat acuzaţii privind posibila falsificare a documentelor care îi acordă cetăţenia ecuadoriană lui Byron Castillo.

Ecuadorul s-a calificat direct la Cupa Mondială, alături de Brazilia, Argentina şi Uruguay, în detrimentul reprezentativelor din Peru şi Chile. Peru, care a terminat pe locul cinci, după Ecuador, va juca în play-off.

Fundaşul de 23 de ani a fost trimis pe teren de selecţionerul Ecuadorului, Gustavo Alfaro, în "dublele" cu Paraguay şi Chile şi, câte o dată, cu Uruguay, Bolivia, Venezuela şi Argentina, meciuri cheie pentru ca echipa să obţină unul dintre locurile de calificare directă la Cupa Mondială. Federaţia chiliană a denunţat că există "nenumărate dovezi că jucătorul s-a născut în Columbia".

"Investigaţiile efectuate în Ecuador, inclusiv un raport juridic al Direcţiei Naţionale de Evidenţă a Populaţiei, au arătat existenţa unor neconcordanţe în certificatul de naştere prezentat de jucător", a precizat organismul, care a acuzat federaţia ecuadoriană că avea "deplină cunoştinţă" de aceste nereguli.

Chile susţine că Byron Castillo s-a născut în Tumaco (Columbia), şi-a falsificat documentele pentru a dovedi că este originar din Playas (Ecuador) şi a obţine astfel cetăţenia ecuadoriană, care a fost pusă sub semnul întrebării de când a intrat în vederea echipelor naţionale de tineret ale Ecuadorului. În 2017, chiar federaţia ecuadoriană l-a scos pe Castillo din lotul pentru un turneu sud-american Under 20 din cauza îndoielilor legate de naţionalitatea sa. Castillo, care joacă în prezent la Barcelona Guayaquil, a urcat în carieră la clubul Sport Norte America, care a fost sancţionat, în 2018, pentru falsificarea documentelor a câtorva zeci de jucători, astfel încât aceştia să poată evolua cu cetăţenie ecuadoriană. De asemenea, un alt club ecuadorian, Emelec, a refuzat împrumutul lui Castillo în 2015, deoarece nu era sigur de originea ecuadoriană a jucătorului.

O eventuală sancţiune din partea FIFA ar putea însemna scăderea de puncte în clasament în cazul Ecuadorului pentru meciurile jucate de Castillo, în urma cărora au fost câştigate 14 puncte din totalul de 26, ceea ce ar modifica lista echipelor calificate.

Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
Ancheta podului prăbușit din Baltimore ar dura până la 2 ani. Zeci de containere periculoase în apă, unele fisurate
Ancheta podului prăbușit din Baltimore ar dura până la 2 ani. Zeci de containere periculoase în apă, unele fisurate
Autorităţile americane au anunţat că au recuperat rămăşiţele a două persoane care au fost ucise după ce podul Francis Scott Key din Baltimore s-a prăbuşit, marţi, în urma impactului...
#nationala Ecuador, #calificare, #CM 2022, #Qatar, #ancheta , #stiri fotbal