Fara spectatori pe stadioane in acest weekend, chiar daca presedintele Klaus Iohannis a spus ca este permis accesul fanilor

Vineri, 14 Mai 2021, ora 18:43
2083 citiri
Fara spectatori pe stadioane in acest weekend, chiar daca presedintele Klaus Iohannis a spus ca este permis accesul fanilor
Arena Nationala. FOTO: Facebook / FRF

Ministrul Tineretului si Sportului, Eduard Novak, a lasat sa se inteleaga ca in acest week-end nu vor fi meciuri cu spectatori in Liga I si Liga a II-a, procedurile fiind destul de complexe si birocratice pentru ca un club sa poata organiza astfel de partide. Vineri, in sedinta de guvern, vor fi stabilite exact conditiile pentru meciuri cu spectatori, iar Novac spera ca acestea sa fie mai relaxate. In Romania, ultima data au avut loc partide cu spectatori, la inceputul lunii martie, apoi fanii nu au mai avut acces pe arene din cauza pandemiei de coronavirus.

A inceput razboiul in Oltenia. Dialog incendiar intre Mititelu junior si Marcel Popescu: Sa nu dam foc orasului, Craiova nu e Fasia Gaza

"Finala (n.r. - Cupei Romaniei) este primul meci pe care l-am aprobat, avem solicitarea din partea federatiei ca doresc spectatori pe stadion. Am inaintat-o catre Ministerul Sanatatii si urmeaza ordinul comun, pe care il vom inainta CNSU-ului, sper ca vom avea avizul. Acestea sunt procedurile actuale. Organizatorul trebuie sa solicite catre noi ce doresc, sa ne asigure ca au efectiv staff-ul tehnic care poate sa asigure toate demersurile de a testa, de a controla spectatorii, de a intra si de a-i ajuta sa se aseze si noi trimitem mai departe la Ministerul Sanatatii si impreuna cu ordinul comun cerem avizul CNSU-ului. (n.r. - daca ficare club-gazda va trebui sa trimita solicitarea si daca va fi analizata individual) Individual, pe fiecare in parte si neaparat imi doresc sa ne solicite, dar imi doresc, totodata, sa aiba si staff-ul tehnic care sa asigure securitatea spectatorilor.

Noi o sa cerem garantii si o sa cerem toate detaliile, cine dispune toata schematica, dar, cu siguranta, schema elaborata de UEFA este una foarte buna si imi doresc sa o implementam peste tot, la toate competitiile. Gradul de ocupare, momentan, este de 25 la suta si este unul foarte optimist pentru inceput, dar imi doresc gradual sa crestem acest procent. (n.r. - daca aceste conditii sunt valabile si pentru competitiile in sali) Da, cam aceasta schema va fi aplicabila si la celelalte sporturi si cred ca este o schema foarte bine gandita si putem sa o aplicam peste tot.

Asta seara, vom avea o sedinta de guvern la ora 20.30 si o sa vedem ce modificari se mai aduc, pentru ca o sa mai aducem cateva modificari la conditiile din starea de alerta, dar cu siguranta, in afara de cele sanitare, conditiile sunt sa fi fost vaccinat, teste PCR, test antigen de 24 de ore si sa fi fost vindecat in ultimele 30-90 de zile. (n.r. - Persoanele nevaccinate si care nu au trecut prin boala) pot face un test antigen pe loc. (n.r. - daca se mai poate schimba ceva) Ce am discutat noi sunt in practica, se vor pune in practica, eu sper intr-o relaxare mai mare in aceasta seara. (n.r. - despre copii si juniori) Incepem cu cei mari si gradual o sa continuam si catre copii si juniori si catre alte sporturi", a declarat Novak, la Digi 24.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, dupa sedinta de lucru cu premierul si cu mai multi ministri pe tema pandemiei, ca, din 15 mai, activitatile sportive in aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate.

Guvernul are vineri sedinta, de la ora 20.30, pentru a aproba noi masuri de relaxare, incepand cu data de 15 mai. Printre acestea se numara renuntarea la purtarea mastii in spatiile deschise, cu exceptia pietelor, targurilor si statiile de autobuz, eliminarea restrictiilor de circulatie pe timpul noptii si revenirea magazinelor la un program normal de functionare.

In prealabil va avea loc o sedinta a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU). Intrucat starea de alerta tocmai a fost prelungita pentru 30 de zile, iar premierul Florin Citu a anuntat ca nu se va renunta deocamdata la ea, orice masura de relaxare va trebui sa fie prevazuta intr-o noua hotarare de Guvern.

La inceputul saptamanii, MTS a anuntat ca, incepand cu data de 13 mai, organizatorii de evenimente si competitii sportive care isi doresc sa contribuie la organizarea de evenimente test/pilot cu spectatori se pot adresa cu propuneri Ministerului Tineretului si Sportului.

Acestia vor putea depune planuri care sa descrie cat mai amanuntit conditiile de desfasurare a evenimentului, in raport cu conditiile de mai jos.

Astfel, participarea este permisa doar pentru:

- persoanele care sunt vaccinate (cu schema completa);

- persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 90-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2;

- persoanele care prezinta rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului si Sportului si al ministrului Sanatatii.

Dupa analizarea planurilor propuse de organizatori, Ministerul Tineretului si Sportului le va transmite spre avizare catre Ministerul Sanatatii pe acelea care indeplinesc toate conditiile legale. Dupa obtinerea acestui aviz, propunerea va fi inaintata catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, care va emite o hotarare in acest sens.

Liga Profesionista de Fotbal (LPF) si-a manifestat totala disponibilitate in a aplica imediat masurile anuntate de presedintele Romaniei in legatura cu accesul persoanelor pe stadioane.

"Liga Profesionista de Fotbal tine sa-si manifeste totala disponibilitate in a aplica imediat masurile anuntate de Presedintele Romaniei, Excelenta Sa, Klaus Werner Johannis, in conferinta de presa sustinuta joi, 13 mai, referitoare la accesul spectatorilor pe stadioane. Astfel, de indata ce Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Tineretului si Sportului si Ministerul Sanatatii vor publica normele si procedurile aferente, LPF va determina, impreuna cu cluburile membre, aplicarea acestora cu celeritate", a precizat, vineri, LPF.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#National Arena, #spectatori meciuri Liga 1, #acces , #meciuri