Un fel de Octoberfest italian: festivalul pizza de la Napoli

Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 10:22
1666 citiri
Un fel de Octoberfest italian: festivalul pizza de la Napoli
Foto: Diez

Inspirati de succesul celebrului Octoberfest facut anume ca sa preamareasca berea bavareza, italienii organizeaza si ei anual, la mijlocul lunii septembrie sarbatoarea "Pizzafest", ca sa premareasca pizza napolitana.

Festivalul se tine, bineinteles, la Napoli si dureaza 11 zile, cu mare succes in randul numerosilor turisti care viziteaza peninsula. De altfel, pizza a capatat un renume mondial de aliment placut la gust, hranitor si, mai ales, ieftin.

Cuvantul italian pizza si cuvantul romanesc pita

Pizzerii exista in intreaga lume, dar italienii se lauda ca la ei se gaseste cea mai veche pizzerie din lume, care functioneaza neintreurpt din anul 1738: Antica Pizzeria Port'Alba, fireste din Napoli - noteaza portalul Infoniac.ru.

Atat originile acestui raspandit preparat, cat si denumirea lui sunt obiectul multor controverse intre istorici, lingvisti si alti cercetatori. Italienii sunt convinsi ca pizza a aparut in peninsula italica, inca pe vremea romanilor. Dovada cea mai buna este faptul ca, de sub lava care acoperea orasul Pompei, au fost dezgropate preparate rotunde, din aluat dospit acoperit cu mirodenii.

Altii au descoperit insa ca si in vechiul Babilon, Egipt, Imperiul Persan sau Grecia antica se produceau preparate rotunde din aluat. Totusi, corect ar fi sa le socotim mai curand lipii decat pizza, lipsind mirodeniile.

Si in privinta denumirii sunt controverse. Italienii pretind ca aceasta provine de la cuvantul latin "picea", care facea referire la faptul ca produsul era rumenit. Aici, avem si noi un cuvant de spus, in limba romana circuland vechiul termen "pita", cu semnificatie de paine si relativ apropiat de pizza. Cel putin prin vechime, pare foarte probabil sa fie de origina latina.

Pizza descrisa de Alexadre Dumas

Sub spect documentar, cuvantul pizza este mentionat pentru prima data intr-un text latin, datat in anul 997 si descoperit intr-un orasel din sudul Italiei.

Desi etimologia ar trebui se para clara, grecii isi revendica si ei paternitatea cuvantului, contand pe grecescul "pikte", cu semnificatie de coca framantata.

Cea mai veche relatare privind compozitia preparatului ne-a lasat-o scriitorul francez Alexandre Dumas. El descrie in amanunt acest aliment, care era garnisit cu branza, rosii, ulei si pasta de peste, toate puse peste aluat.

Fireste, istoria e frumoasa, dar de multe ori legenda o intrece. Conform legendei, regele Umberto I si sotia lui Margherite, facand un tur al tarii in anul 1889, au vazut populatia muscand din niste piese rotunde si ciudate. Regina a cerut sa guste si i-a ordonat bucatarului sa-i prepare mai multe variante.

Bucatarul, fiind foarte contrariat de faptul ca regina pofteste un aliment din meniul vulgului, a hotarat totusi sa-l inobileze, preparand trei variante: una cu rosii si busuioc, alta cu branza si slanina, iar a treia cu usturoi, spanac si iarasi busuioc. Fiecare pizza avea o culoare diferita, iar toate trei simbolizau steagul tarii: rosu, alb si verde.

Reginei i-a placut cel mai mult sortimentul de culoare rosie si ca urmare bucatarul l-a denumit Pizza Margherita, denumire consacrata si astazi.

Acesta este de altfel sortimentul preferat de italieni, dar si de turistii straini, aflati poate intampaltor la festivalul Pizzafest, care se desfasoara chiar in acest zile la Napoli.

Declarația jignitoare a lui Marcel Ciolacu la adresa moldovenilor nu este o gafă. Obsesia premierului privind ”poziția Buzăului” VIDEO
Declarația jignitoare a lui Marcel Ciolacu la adresa moldovenilor nu este o gafă. Obsesia premierului privind ”poziția Buzăului” VIDEO
Deși declarația scandaloasă la adresa moldovenilor făcută săptămâna trecută la Timișoara de Marcel Ciolacu a stârnit indignare în opinia publică, acesta nu este la prima...
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că, în urma alegerilor parlamentare din acest an, se prefigurează un guvern format din partidele care formează actuala coaliţie. El nu...
#pizza napolitana, #pizza Margherita, #festivalul pizzafest , #stiri Napoli