Stenograme: cum au tratat Nicolae și Elena Ceaușescu performanța Nadiei Comăneci de la Montreal

Vineri, 17 Februarie 2023, ora 10:31
7659 citiri
Stenograme: cum au tratat Nicolae și Elena Ceaușescu performanța Nadiei Comăneci de la Montreal
Nadia Comăneci, alături de Nicolae și Elena Ceaușescu

În 1976, Nadia Comăneci a câștigat 3 medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Montreal, ediție pe parcursul căreia a obținut prima notă de 10 din istoria gimnasticii.

Parcursul fenomenal al Nadiei, cu medalii de aur la paralale, bârnă și individual compus, cu 7 note de 10 (patru la paralele, 3 la bârnă), au transformat-o pe gimnasta de 14 ani în Zeița de la Montreal.

Stejărel Olaru, în cartea Nadia și Securitatea, relatează cum au privit autoritățile comuniste performanța Nadiei, publicând stenograme de la o discuție dintre mai marii partidului.

Pe 18 august 1976, în cadrul ședinței Comitetului Politic Executiv al PCR, s-au stabilit recompensele pentru medaliații olimpici de la Montreal, iar Nadia Comăneci a primit cea mai importantă distincție, conferindu-i-se prin decret prezidențial tittlul de Erou al Muncii Socialiste și medalia de aur Secerea și Ciocanul. Până atunci, nimeni nu mai primise la această vârstă o asemenea apreciere.

Premiul pentru Nadia fost de 100.000 de lei, iar cel care a decis aceste recompense a fost chiar Nicolae Ceaușescu, în ciuda opoziției unor membri ai Comitetului Politic Executiv.

Tov. Leonte Răutu (membru al CC, responsabil cu propaganda): Noi am repurtat un succes foarte frumos, iar Nadia Comăneci a fost principala eroină. Nu mi se pare indicat să se confere titlul de Erou al Muncii Socialiste unui copil de 14 ani. Putem să-i acordăm o distincție mare, dar nu erou.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Tov. Nicolae Ceaușescu: Aici nu este vorba de vârstă, ci de ceea ce a realizat.

Tov. Ilie Verdeț: Lui Diba (n.r. - Vasile Diba, caiacist român medaliat cu aur la Montreal) i-am dat Ordinul Muncii clasa I-a.

Tov. Nicolae Ceaușescu: Nadia s-a comportat excelent, iar Diba nu este la nivelul ei.

Tov. Elena Ceaușescu: Trebuie să scoatem acest lucru în evidență.

Tov. Ilie Verdeț: Dacă am dat la țărani, la activiști, se poate da și în domeniul sportului. Nimeni nu a luat 6 medalii la Olimpiadă.

Tov. Nicolae Ceaușescu: Gimnastică făcută de fetele noastre s-a transformat într-o artă.

Tov. Leonte Răutu: Eu m-am referit la caracterul distincției.

Tov. Elena Ceaușescu: Se dă pentru muncă.

Richard Winter (membru al CC, ministru) propune ca și antrenorii să fie recompensați, iar Ceaușescu decide, cu acordul soției.

Tov. Nicolae Ceaușescu: Să-i dăm lui Bela 30.000 și soției 20.000.

Tov. Elena Ceaușescu: Să fie 50.000, deci jumătate cât primește Nadia.

Tov. Nicolae Ceaușescu: Să-i dăm și soției lui Bela o Skoda. El să ia o Dacie 1300 și ea o Skoda. Să vedem și pentru Simionescu Mariana.

Tov. Ilie Verdeț: Ea lucrează la federația de gimnastică.

Tov. Elena Ceaușescu: Ea se ocupă de toate școlile sportive și are meritele ei.

Tov. Nicolae Ceaușescu: Să-i dăm și ei o mașină, o Skodă. De acord. Și peste patru ani dacă vom mai avea asemenea oameni le vom da la toți.

Tov. Elena Ceaușescu: Cu toate că ar trebui și criticați în ce privește disciplina. Cei de la handbal puteau face mai mult, dar acum să-i lăsăm. În afară de Nadia, restul au cam dat dovadă de indisciplină.

Tov. M. Dragnea: Tovarășe secretar general, suntem conștienți de faptul că se puteau obține rezultate mult mai bune. Acest lucru ne-a dat foarte mult de gândit. Ne angajăm în fața dvs. că vom face totul pentru ca gloria sportului nostru să se situeze pe cele mai înalte culmi.

Tov. Nicolae Ceaușescu: Bine, de acord.

Pe 19 august 1976, la Palatul Sporturilor și Culturii din București, Ceaușescu înmâna distincțiile sportivilor, iar sportul românesc “a primit îndemnul neprețuit al secretarului general al partidului, tovarășul Nicolae Ceaușescu, a cărui cuvântare i-a însuflețit pe toți”, după cum relata presa vremii.

“Regimul de la București vedea sportul ca un instrument puternic de propagandă. Nu e de mirare că s-a folosit copios de mare victorie a Nadiei Comăneci la Montreal. Nadia Comăneci a devenit peste noapte un simbol al regimului comunist condus de o mână de fier de dictatorul Ceaușescu. Asta pentru că așa a vrut aparatul de propagandă. Nadia Comăneci era idolul României, o zeiță. Era și produsul perfect al sistemului. Medaliile, celebritatea ei extraordinară au făcut mai mult pentru propaganda lui Ceaușescu decît toate campaniile, interviurile și vizitele lui la un loc. Popularitatea ei mondială a fost exploatată cinic de Ceaușescu & Co ca un vector de imagine – cel mai important pe care il avea la dispoziție”, scrie Stelian Tănase în cartea sa „Sunt un copil al războiului rece”.

Nadia Comăneci spune totul despre suspendarea Simonei Halep: "Asta a fost!" Dezvăluiri neașteptate despre nota de 10
Nadia Comăneci spune totul despre suspendarea Simonei Halep: "Asta a fost!" Dezvăluiri neașteptate despre nota de 10
Nadia Comăneci, celebra gimnastă româncă ce a luat nota 10 la Montreal, a făcut câteva precizări privind prestația de atunci. Nadia a acordat un interviu amplu jurnaliștilor spanioli...
Nadia Comăneci, despre egalitatea de gen: ”Fata aceea a deschis ușa altor femei”
Nadia Comăneci, despre egalitatea de gen: ”Fata aceea a deschis ușa altor femei”
Fosta mare gimnastă română Nadia Comăneci, cvintuplă campioană olimpică şi care a primit prima notă de 10 din istoria gimnasticii cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Montreal din 1976, a...
#Nadia Comaneci, #Nicolae Ceausescu, #Elena Ceausescu, #stenograme cc al pcr, #stejare oalru, #nadia si securitatea , #stiri din sport