Nadia Comaneci, 40 de ani de la "nota de 10 care nu este posibila" (Video)

Luni, 18 Iulie 2016, ora 11:35
9286 citiri
Nadia Comaneci, 40 de ani de la "nota de 10 care nu este posibila" (Video)
Foto: Facebook/ Nadia Comaneci

18 iulie este data la care o romanca a schimbat definitiv gimnastica mondiala, obtinand prima nota de 10 la Jocurile Olimpice. In 2016 aniversam patru decenii de la "momentul Montreal".

Nadia avea numai 14 ani atunci cand a uimit intreaga lume, devenind peste noapte o vedeta internationala. Evolutia ei la paralele a fost perfecta, iar arbitrii au recunoscut acest lucru.

Afisarea notei romancei, care a intrat de asemenea in istorie pentru ca Nadia a fost notata in sala din Montreal cu 1:00, are si ea o poveste interesanta.

Elvetienii de la Omega aveau responsabilitatea cronometrelor si tabelelor de scor de la Jocurile Olimpice si, inainte de editia 1976, de la Montreal, ei au luat legatura cu cei de la Comitetul Olimpic International, intrebandu-i daca nu ar trebui sa modifice tabelele utilizate in concursurile de gimnastica.

Tabele clasice afisau numai trei cifre, iar elvetienii s-au gandit ca ar fi mai potrivite unele cu patru cifre, pentru a putea afisa si un zece. "Mi s-a spus ca un zece nu este posibil", a povestit in urma cu ani de zile Daniel Baumat, fost oficial al celor de la Omega.

Nadia Comaneci a reusit insa imposibilul, in opinia celor de la Comitetul Olimpic International, punandu-i in dificultate pe arbitri.

Acelasi Baumat isi aminteste ca o arbitra a venit la el si l-a intrebat cum poate fi afisata nota de zece.

"M-a intrebat ce putem face. I-am spus ca pot afisa fie 1.00, fie. 100, dar ca nu exista posibilitatea de a afisa un 10.00. Am facut ce mi-au spus cei de la federatie."

Asa a aparut pe tabela de marcaj de la Montreal nota 1.00, o nota care in prima faza a provocat reactii surprinse in tribune, pentru ca apoi publicul sa inteleaga ca este vorba despre un zece si sa izbucneasca in urale.

Nadia Comaneci a reusit pe parcursul Jocurilor din Canada sa obtina alte sase note de zece, de trei ori la paralele si de trei ori la barna.

A incheiat competitia cu trei titluri olimpice, o medalie de argint si una de bronz, dar poate mai important decat atat, a devenit primul superstar adevarat din gimnastica artistica.

Accesati acest link pentru a urmari clipul video realizat de Comitetul Olimpic International cu evolutiile Nadiei de la Montreal

Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că, în urma alegerilor parlamentare din acest an, se prefigurează un guvern format din partidele care formează actuala coaliţie. El nu...
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
#Nadia Comaneci zece Montreal, #Nadia Comaneci video zece, #Nadia Comaneci nota zece , #gimnastica