Ceausescu, in '81: De ce Nadia Comaneci a fost trimisa in Anglia sa faca pe manechinul?

Marti, 07 August 2012, ora 16:21
12563 citiri
Ceausescu, in '81: De ce Nadia Comaneci a fost trimisa in Anglia sa faca pe manechinul?
Foto: Arhiva

Marturii din arhivele Comitetului Politic Executiv (CPEx) al C.C. al P.C.R. arata implicarea personala a lui Nicolae Ceausescu in obtinerea de performante internationale pentru sportul romanesc.

Astfel, este de inteles supararea presedintelui Romaniei fata de contraperformata delegatiei Romaniei la Campionatele Mondiale de Gimnastica de la Moscova (1981), care s-a intors fara nici o medalie.

Aceasta situatie stanjenitoare intr-un sport in care avem traditie s-a mai repetat doar peste treizeci de ani, la aceeasi competitie, desfasurata la Tokio (2011) si care a stat la baza calificarii la Jocurile Olimpice de la Londra, de anul acesta.

Discutia din CPEx a avut loc in contextul in care, in acelasi an 1981, antrenorii lotului de gimnastica, Bela si Marta Karolyi "defectasera" in SUA, impreuna cu coregraful Geza Pozsar.

Dar, mai bine lasam documentele "sa vorbeasca" si cititorii "sa judece" si sa traga concluziile.

Nicolae Ceausescu: Ce s-a intamplat dupa jocurile acestea universitare cand am obtinut rezultate mai proaste cu echipa noastra de gimnastica la fete, care a cazut la pamant? (Cea de-a XI editie a Jocurilor Universitare de Vara, care au avut loc la Bucuresti in perioada 19-30 iulie 1981).

Tov. Emil Draganescu (Ministrul Turismului si Sportului): Nu s-a reusit sa se aduca la o forma maxima echipa care a evoluat la jocurile universitare.

Tov. N. Ceausescu: De ce au fost trimise sa se plimbe prin strainatate, cu o luna de zile inainte, si nu au stat sa se antreneze? De ce Nadia Comaneci a fost trimisa in Anglia sa faca pe manechinul? Ce fel de activitate se depune in spiritul acesta! Se depune activitate pentru dezorganizarea lui?

Tov. Emil Draganescu: Muzica a fost necorespunzatoare. De asemenea, coregrafia nu a fost cea care ar fi trebuit. Si, pentru a spune lucrurilor pe fata, noi nu am fost pregatiti cum trebuie.

Sunt acum 22 de fetite, insa unele dintre ele n-au mai fost in stare sa se prezinte. In aceasta situatie este Melinta Run si Rodica Duca. Ele sunt acum intr-o perioada critica.

Avem insa destule elemente cu care se poate lucra. Va trebui ca pentru obtinerea unor rezultate bune, cei doi antrenori pe care ii avem acum la lotul feminin de gimnastica, Anastasia Albu si Belu, sa fie mai mult sprijiniti. Posibilitati sunt de a obtine performanta si cu echipa actuala de gimnastica.

Este adevarat insa, si aici trebuie spus, ca si arbitrajul ne-a dezavantajat (...). Am avut o convorbire astazi cu Nadia Comaneci si ea considera ca nu am fost punctati cum trebuie. Am avut si greseli, dar nu chiar asa cum am fost punctati.

N. Ceausescu: Dar au cazut de la barna.

Emil Draganescu: Au fost opt caderi. Au fost exercitii impuse de mare dificultate. Noi am avut opt caderi, altii au avut mai multe, 10-12 caderi (...)

N. Ceausescu: Sa spunem adevarul: pregatirea a fost proasta. Cine a fost cu echipa de gimnastica la aceste campionate?

Tov. Emil Draganescu: Tov. Loghin si cu tov. Vieru si cei trei antrenori.

Tov. N. Ceausescu: Pai asa se procedeaza la voi, cand trebuie sa mearga in tarile capitaliste se duc toti sefii de la C.N.E.F.S., iar cand este vorba de tari socialiste ii trimit pe altii (CM avusese loc la Moscova - n.red.).

Asa procedati voi! De ce n-a mers un conducator de la voi, un om cu raspundere, ati lasat totul pe seama Federatiei de gimnastica. De ce ati procedat asa?

Tov. Emil Draganescu: Intr-adevar, este vina noastra.

Tov. N. Ceausescu: Cine se ocupa dintre secretari de sport?

Tov. Ion Coman: Eu ma ocup.

Tov. N. Ceausescu: A slabit conducerea de catre partid a sportului.

Tov. I. Coman: Faptul ca noi n-am putut prezenta la campionatele mondiale o echipa bine pregatita. Nadia Comaneci ne-a spus inainte cu doua saptamani ca nu mai este in stare sa mai participe. Daca participa era si ea intr-o situatie dificila, se compromitea.

Antrenorii n-au fost in stare s-o puna in forma. Se stie ca la sportivi este o perioada cand sunt intr-o forma deosebita si pe urma vine caderea. Acelasi lucru s-a petrecut si cu Nadia. Restul fetelor, cand s-au vazut fara Nadia, au fost timorate (...)".

(A.N.R, sediul central, fond C.C. al P.C.R., Sectia Cancelarie, dosar nr. 97/1981, "Stenograma sedintei Secretariatului C.C. al P.C.R. din ziua de 7 decembrie 1981, ora 11, 45", f. 4-7).

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Nadia Comaneci Ceausescu, #Ceausescu lot gimnastica, #document Ceausescu Nadia Comaneci , #gimnastica