Va mai amintiti de Genius? Oana Vincu dezvaluie adevaratul motiv al despartirii trupei de succes Interviu

Marti, 23 Iunie 2015, ora 08:06
53397 citiri
Va mai amintiti de Genius? Oana Vincu dezvaluie adevaratul motiv al despartirii trupei de succes Interviu
Foto: Facebook/Oana Vincu

Rar intalnesti un om nascut in anii '80 care sa nu fi auzit de Genius sau care nu a fredonat macar o data melodii precum "Macho man" sau "Vara".

Oana, Cezar si Ovidiu au cantat ani in sir in sute, mii de locuri, dar la un moment dat au obosit si au renuntat, dupa cum a explicat cantareata intr-un interviu Ziare.com, punand, in sfarsit, punct speculatiilor de ani de zile despre motivul destramarii trupei.

Am mai vorbit cu Oana Vincu despre ce a facut in anii de dupa succesul Genius, dar si daca e posibil sa revina pe scena in aceeasi formula care a facut istorie in anii '90.

Alaturi de Cezar si Ovidiu Halmagean ati facut istorie in lumea muzicala romaneasca. Care a fost punctul culminant al formatiei Genius?

Nu a fost o urcare treptata, ci a venit asa dintr-o data, ca si o explozie. De aceea nu stiu daca se poate vorbi despre un punct culminant. Sau putem spune ca a fost un puct culminant prelungit. Ne-am dat seama de efectul muzicii noastre avut asupra tinerilor (si nu numai) de la vremea aceea, la unul dintre primele noastre concerte, pe care l-am sustinut la Fagaras, undeva in primele luni ale anului 1998, dupa ce scosesem primul album (decembrie 1997), care continea si melodia "Cheful". Era o sala de cultura, arhiplina, care scanda numele Genius incontinuu. A fost momentul in care am stiut ce va urma.

Pot totusi sa spun, ca am devenit cunoscuti in toata tara, odata cu lansarea piesei "Vara", in mai, 1998.

Cand ati simtit ca ceva nu mai merge? De ce nu ati mai continuat? Au fost numeroase explicatii vehiculate prin presa.

Totul a inceput sa se clatine, atunci cand oboseala si-a spus cuvantul. Aveam foarte multe concerte, de multe ori, doua sau trei pe zi, mai ales in timpul verii, pe litoral. Nu a fost deloc usor pentru niste copii, care terminasera liceul si poate nu fusesera plecati de acasa mai mult de o saptamana, doua, pe timpul vacantelor de vara.

Sa nu uitam, de asemenea, conditiile in care se canta, de cele mai multe ori pe atunci. Iarna, salile erau neincalzite, nu existau atat de multe hoteluri si pensiuni ca si acum, deci uneori si la conditiile de cazare erau probleme. Poate toate astea, oboseala, trei caractere diferite si-au spus la un moment dat cuvantul.

Nu am mai continuat, pentru ca am decis de comun acord sa ne oprim. Nu au fost certuri legate de bani, precum s-a vehiculat in presa. Stiu ca citisem adevarate scenarii de film despre despartirea noastra. Nimic adevarat, din pacate.

Ce ati facut in perioada in care nu ati mai fost in prim plan?

In primul rand, am dat la facultate, continuand in plan secund cu muzica, alaturi de Cezar, cu care am pus bazele unei trupe, cu care cantam live, piese Genius vechi si noi, needitate, dar si coveruri. In acelasi timp, compuneam melodii pentru alti artisti. Lucru pe care-l fac si in momentul de fata.

In perioada dvs de glorie erau la moda fan cluburile, acum artistii tin legatura cu fanii pe Facebook. V-ar fi ajutat atunci retetele de socializare?

Sigur ca ne-ar fi ajutat. Retelele de socializare ajuta mult un artist. Esti mai aproape de fani. Anunturile circula mai repede in felul acesta. Lansezi o melodie sau un videoclip nou, in a doua secunda, lumea are acces la el.

Pe vremea aceea primeam saci de scrisori. Am citit fiecare scrisoare in parte. O fana (pe atunci), isi scrisese si numarul de telefon in scrisoare. Am citit scrisoarea, exact de ziua ei. Am sunat-o sa-i fac o surpriza. Vorbim si ne vedem si in ziua de astazi.

Cum vi se pare piata muzicala din prezent?

Piata muzicala... hmmm...Oare de ce nu au loc toate genurile muzicale pe radio? Mi-ar placea sa aud si un rock un pop-rock... nu stiu. Se face o limitare a genurilor la noi. A fost o perioada acum cativa ani, in care daca dadeai drumul la radio, aveai impresia ca auzi aceeasi piesa, timp de, eu stiu, cat tineai radioul deschis. Plictisitor.

Sunt cateva formatii care au incercat o revenire la forma initiala, un exemplu pozitiv fiind 3SUDEST. V-ati gandit sa reuniti Genius?

Genius trebuie sa ramana acolo unde e. In trecut. O amintire frumoasa. Daca ar vrea baietii sa reuneasca trupa, pentru o melodie (dintre cele vechi), nu cred ca as spune nu. As spune nu, insa, daca ar fi vorba de mai mult de atat.

Ati mai pastrat legatura cu Cezar si Ovidiu?

Nu tinem neaparat legatura, dar daca ne intalnim din intamplare, vorbim. Ar fi culmea sa ne intoarcem spatele.

Acum cativa ani ati lansat o piesa cu Gabriel Cotabita. Cum ati ajuns sa lucrati exact cu el?

De mica mi-am dorit sa cant in duet. Aveam doi artisti preferati. Gabriel Cotabita si Dan Bitman. Pe Gabi il mai intalnisem. Nu eram prieteni, dar mai schimbaseram doua-trei vorbe. Stiam ca ma apreciaza si asta am simtit la momentul respectiv, ca trebuie sa fac piesa cu el. Nu stiam daca va accepta. L-am sunat, mi-a raspuns afirmativ, dar ca vrea sa auda piesa. I-am trimis un demo. I-a placut mult. De aici, a mai durat totusi cam cinci luni, sa se concretizeze.

Planuiti alte astfel de colaborari?

Sunt deschisa la colabolari, in general, doar ca trebuie sa-mi placa ceea ce cant.

Intr-o declaratie oferita in contextul internarii lui Gabriel Cotabita spuneati ca aveati de gand sa va mutati la Bucuresti, dar ca ati fost nevoita sa amanati totul din cauza unor probleme de sanatate. S-au rezolvat? Sunteti mai aproape de mutare?

Sper ca anul viitor sa se intample si mutarea la Bucuresti. Din pacate, anul acesta nu a fost prea bland cu mine. Poate am dat semne de slabiciune si "cineva" de sus, a zis: - "Hai sa-ti arat, ca poti!" Si da, pot. Si putem cu totii. Trebuie doar se ne reamintim uneori.

Faceti parte dintr-o familie de artisti, tatal dvs, Ilie Vincu, si fratele dansului, Radu Vincu, punand bazele grupului Virtuozii Banatului. Ati cantat si muzica populara? Ati cantat cu tatal dvs?

Am catat in clasa a-1-a. Dar nu vocal, ci la vioara, in duet cu tatal meu, la mare. Tin minte ca asa emotii mari am avut, de-mi dadeau lacrimile in timp ce cantam. Asta a fost prima si singura mea experienta cu muzica populara. Nu am incercat sa cant muzica populara niciodata. Cred ca trebuie sa canti ceea ce poti transmite mai departe. Muzica este emotie. Emotia trebuie sa vina dinauntrul artistului, dupa care, sa mearga mai departe la public. Daca nu simti, nu ai cum sa transmiti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Oana Vincu Genius, #formatii ani 90, #formatii celebre, #trupe romanesti celebre, #Genius trupa romaneasca , #trupa