Plagiatul lui Katy Perry: Un rapper va primi despagubiri de 2,7 milioane de dolari

Vineri, 02 August 2019, ora 10:45
6240 citiri
Plagiatul lui Katy Perry: Un rapper va primi despagubiri de 2,7 milioane de dolari
Foto: Facebook/Katy Perry

Un rapper american care a acuzat-o pe cantareata Katy Perry de plagiat a primit despagubiri de 2,7 milioane de dolari din partea unui juriu federal, joi, in cadrul unui nou proces care a zguduit industria muzicala in privinta drepturilor de autor.

Cantareata pop a fost obligata sa plateasca despagubiri de 550.000 de dolari lui Marcus Gray - al carui nume de scena este Flame -, dupa ce completul de judecata a hotarat ca un "beat" (secventa muzicala ritmata) utilizat de artista in cantecul ei "Dark Horse" din 2013 reprezinta o incalcare a drepturilor de autor, informeaza AFP.

Aceasta decizie a fost anuntata dupa un proces de mai multe zile ce a avut loc in Los Angeles, pe durata caruia Katy Perry a afirmat ca nu a ascultat niciodata un cantec rap lansat de Marcus Gray in 2009, intitulat "Joyful Noise".

Avocatii cantaretei au anuntat imediat dupa comunicarea hotararii judecatoresti ca vor face recurs.

"Autorii piesei 'Dark Horse' considera ca acest proces este o parodie de justitie", a declarat Christine Lepera, avocata cantaretei Katy Perry.

Avocatii lui Marcus Gray solicitasera despagubiri mult mai mari - in jur de 20 de milioane de dolari.

"Acuzatii au castigat milioane si milioane de dolari prin incalcarea drepturilor de autor asociate cantecului reclamantului", a declarat avocatul rapperului, Michael Kahn.

In timpul procesului, avocatii lui Katy Perry au argumentat ca ritmul muzical prezent in ambele cantece este "banal" si, din acest motiv, nu ar trebui sa intre in sfera drepturilor de autor.

Insa avocatii reclamantului au vorbit in instanta despre "o parte importanta" din acel cantec "copiat", referindu-se la o secventa instrumentala de 16 secunde.

Capitol Records, casa de discuri cu care lucreaza Katy Perry, va trebui sa plateasca despagubiri de 1,2 milioane de dolari. De asemenea, producatorii vedetei pop trebuie sa achite la randul lor despagubiri substantiale, astfel ajungandu-se la suma deciza de instanta.

Cantareata americana, cunoscuta pe plan mondial dupa lansarea piesei "I Kissed a Girl", a interpretat cantecul "Dark Horse" in timpul show-ului pe care l-a sustinut la gala Super Bowl din 2015, finala campionatului de fotbal american. Videoclipul piesei "Joyful Noise" a rapperului Flame a fost vizionat de aproape 4 milioane de ori pe YouTube.

Marcus Gray a acuzat-o pe Katy Perry de plagiat inca din 2014.

Procesele ce vizeaza drepturile de autor s-au inmultit considerabil in ultimii ani in Statele Unite.

Cel mai emblematic dintre aceste procese s-a incheiat prin condamnarea cantaretilor Robin Thicke si Pharrell Williams pentru cantecul lor "Blurred lines" din 2013, dupa ce au fost acuzati ca au incalcat drepturile de autor detinute de familia cantaretului Marvin Gaye pentru legendara sa piesa "Got to give it up" din 1977.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#Katy Perry rapper plagiat, #Katy Perry rapper proces , #cantareti