The Speakers, moderni pana in maduva oaselor: Publicul s-a saturat de muzica trista - Interviu

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 12:33
6082 citiri
The Speakers, moderni pana in maduva oaselor: Publicul s-a saturat de muzica trista - Interviu

In urma cu doi ani aparea The Speakers, o trupa vrajita de rock-ul britanic, pe care de atunci il pune in scena in Romania. O trupa proaspata, cu oameni tineri, idealisti pe alocuri, care a realizat cat de mult conteaza imaginea in secolul vitezei.

Ultimul intrat in trupa, acum doar cateva zile, este claparul Sorin Marinescu, care s-a alaturat lui Vicentiu Oktavianus, voce, lui Andrei Costache, tobe, Andreei Marin, bass, si lui Angus, chitara. Cu totii viseaza sa traiasca exclusiv din muzica si sa ajunga sa cante chiar in Marele Canion din SUA, dupa cum a declarat pentru Ziare.com Vicentiu, cel care raspunde de imaginea The Speakers.

Ce-i lipseste industriei muzicale actuale? Diversitatea si disciplina, afirma hotarati membrii trupei.

Sunteti o trupa relativ noua. Cum v-ati face publicitate, care ar fi sloganul, moto-ul vostru?

Vicentiu: Sincer sa fiu nu m-am gandit niciodata la un slogan. Ne numim The Speakers pentru ca avem foarte multe de spus si vrem sa fim auziti/vazuti atat muzical, cat si ca look.

Angus: Nu cred ca se mai "poarta" slogane si moto-uri. Astazi trebuie sa te folosesti de online, de Facebook si sa faci o investitie in reclama. Adevarata promovare consta in multe concerte, astfel incat sa ajungi cunoscut. Dupa parerea mea, a scazut cu mult ratingul la orice post de televizune. A scazut atat de mult, incat nici nu mai conteaza. 90% din prietenii mei, care asculta muzica rock si nu numai, nu se mai uita la televizor.

De unde influenta retro pentru videoclipurile voastre? Ganditi, cumva, ca v-ati nascut in epoca "gresita":)?

Vicentiu: Personal sunt un fan al perioadei anilor '60-'70. Din punct de vedere muzical, atunci s-a lansat si inventat rock-ul, este firesc sa tindem catre o perioada din trecut in care s-au pus bazele muzicii. O perioada care a scris istorie si nu se va mai intoarce niciodata.

Din punct de vedere al vestimentatiei, in prezent, in moda exista foarte multe influente si tendinte ale anilor '60: croiala costumului barbatesc de azi este cea a anilor '60. Acesta este doar un mic exemplu.

Imi place aceasta perioada si tot ce a spus din punct de vedere cultural si de aceea am adoptat acest stil si look retro. Eu, fiind mai visator din fire, pot spune ca am impresia ca m-am nascut in epoca gresita.

Andreea: Nu, din contra. Muzica evolueaza, revin tendintele... e precum in moda.

Andrei: In niciun caz, de aceea se numeste retro si are un loc bine stabilit, pentru a exista in prezent.

Angus: Aici Vicentiu este de "vina", impreuna cu Sebastian Crayn si Andre Rizo, ei au gandit aceasta imagine retro.Nu pot sa zic ca m-am nascut intr-o epoca gresita, fiecare are calea lui in acest domeniu. Poate cand eram adolescent mi-am dorit sa fi avut o masina a timpului si sa cant cot la cot cu Jimi Hendrix sau sa fiu chitarist la Pink Floyd: )).

Va puteti descrie in cinci cuvinte fiecare?

Vicentiu: Mereu m-am gandit ca va trebui sa raspund la o intrebare de genul acesta si nu voi sti ce sa raspund. Si cum este o prima data pentru tot, hai sa incerc: perfectionist, loial, romantic, sufletist, ambitios si extrem de visitor.

Angus: Atitudine, muncitor, juvenil, ambitios, sincer.

Andreea: Imi plac provocarile si sunt foarte ambitioasa.

Andrei: Ambitios.

Sorin: Meticulos, visator, materialist, loial si sincer.

Care sunt meseriile voastre de baza?

Vicentiu: Daca ar fi sa raspund dupa ce am studiat, ar trebui sa fiu sociolog.

Angus: Muzica.

Andreea: Sunt studenta la facultatea de geologie.

Andrei: Percutionist.

Sorin: Daca muzica poate fi numita meserie, atunci meseria mea de baza este aceea de muzician. Poate unii ar prefera termenul de muzicant.

Castigati din muzica? Cat la suta din venit?

Vicentiu: Avand in vedere ca suntem o trupa relativ noua, trebuie sa fiu sincer si sa recunosc ca nu avem un venit constant din muzica noastra, insa as prefera sa putem sa facem doar asta. Cel putin as vrea sa ajungem la aceasta performanta, in care suntem dedicati 100% muzicii si nu mai avem nevoie de alte joburi (chiar daca ar fi tot pe aceasta ramura, muzicala). In timp apar frustrari. Cred ca asta este una din marile probleme ale trupelor de rock de la noi. Bineinteles, exista si exceptii si norocosi.

Angus: Da, eu castig din muzica. Nu stiu exact cat, nu intotdeauna este la fel.

Andrei: 100% castig, fac ceea ce imi place.

Sorin: Muzica a fost si se pare ca va ramane singura mea sursa de venit. Sunt bucuros ca pot spune asta.

Cum ati descrie muzica voastra? Ce incercati sa transmiteti si cui?

Vicentiu: "Ca la carte": un retro rock cu influente electronice, aflat undeva la granita dintre rock alternativ si indie. Insa, mai simplu, pot sa spun: un retro brit pop. Consider ca muzica noastra este dedicata tuturor. Nu pot sa spun ca ne-am ales un target bine definit. Sunt melodii de dragoste (pentru cupluri fericite sau nefericite) sau de viata. Incercam sa ii facem pe oameni sa vada dincolo de perceptia normala.

Angus: Cum as descrie muzica noastra... E greu de spus, fiindca abordam un look si-un gen de muzica pe care il "mesteci" mai greu, spun eu, mai ales in Romania. Dupa parerea mea, aceasta trupa nu este atat de versatila. Poate sa fie, dar deocamdata trupa e pregatita mai mult pentru evenimente de circuit mai inchis, un loc mai select. Cu toate ca am cantat si in cluburi mai mici si lumea ne-a primit foarte bine, dar este o alta lume acolo.

Cui transmitem mesajele noastre? Pai, cui putem: )). Transmitem dragoste, tristete si distractie!

Andrei: Muzica noastra se adreseaza oricui. Piesele noastre sunt diversificate ca mesaj.

De unde vin influentele voastre? Ce muzica asculta fiecare?

Vicentiu: De la Doors, Joy Division, pana la Pet Shop Boys sau Killers. Ascult multa muzica. Pe langa rock, prefer foarte mult jazz-ul sau coloanele sonore de la filmele vechi.

Angus: Pe mine ma atrage mai mult psihedelicul post-rock, zona aceea. Ca trupe, ce pot sa zic... ascult foooooooaaarte multe. De la Muddy Waters la God is an Astronaut. O perioada buna am fost si metalist:)). Metallica, Megadeth, Amon Amarth etc... Trupa mea preferata astazi este Pink Floyd, cu ei am crescut, cu ei o sa mor, Steve Vai.

Andreea: Imi plac cam toate genurile muzicale. Cred ca este important pentru un muzician sa aiba orizonturile deschise.

Andrei: Din nenumarate surse si izvoare (ma simt ca la scoala cu intrebarea asta). Rock, rock'n'roll, pop, brit pop, brit rock si multe alte genuri.

Sorin: Eu cred ca este greu de spus de unde vin influentele noastre exact, fiecare aduce cate putin din bagajul muzical dobandit. Eu unul ascult orice fel de muzica si cu o doza foarte mare de obiectivism gasesc in orice gen muzical ceva bun si rau in acelasi timp.

Se ocupa cineva de imaginea voastra, de look-ul vostru?

Vicentiu: Inca de la bun inceput pentru acest proiect m-am ocupat si ma ocup atat de imagine, cat si de concept. Consider si am sustinut mereu ca in ziua de azi, la un proiect muzical, pe langa muzica, imaginea are un rol extrem de important, iti da identitate sau, mai bine spus, iti intareste identitatea.

Angus:Vicentiu are un talent pe care nu toata lumea il are!El este artistul in haine din trupa. Hainele fashion sunt precum aerul si apa pentru Vice: )). Mai multe detalii el ne poate oferi. Pot sa adaug ca mi-a luat ceva timp sa ma obisnuiesc cu aceste tinute.

Exista un artist/trupa cu care v-ati sui fericiti pe scena? Dati-ne un exemplu, chiar si de afara

Vicentiu: Cred ca utopiile pot fi daramate la un moment dat. Cred ca daca as canta cu unul dintre solistii Depeche Mode, Killers sau The Verve ar fi un vis implinit.

Angus: Da... Nu cred ca am cum sa spun tot "filmul"... Mi-ar fi placut ca trupa Pink Floyd sa se reuneasca si sa fiu pe scena cu ei pe Wembley sau Royal Albert Hall. Daca cei de la Floyd nu ma vor, atunci cu baietii de la AC/DC pe cel mai mare stadion:)).

Andreea: Da, 30 Seconds to Mars!

Andrei: The Killers

Sorin: Cu siguranta ca exista, in cazul meu voi mentiona Sigur Ros.

Familiile voastre ce parere au despre muzica pe care o faceti? Cum o califica?

Vicentiu: Sunt incantati si ma sustin cu totul. Spun ca este o muzica calitativa, care isi va face loc mai greu in peisajul actual muzical de la noi, dar este o muzica care in schimb va dura.

Angus: Parintii mei nu au nicio problema cu asta. Dimpotriva, m-au sustinut dintotdeauna. Au comentat un pic cand eram mai mic si studiam chitara 8 ore pe zi, singur in camera. Va imaginati ce galagie faceam...

Andreea: Sunt foarte mandri de noi si le place foarte tare ce cantam.

Andrei: Bine! Foarte bine!

Sorin: Conflictul intre generatii exista si va exista intotdeauna. Chiar daca le place sau nu alor mei ceea ce fac, ma sustin exstraordinar de mult, poate chiar exagerat de mult.

De ce sunteti voi speciali? Ce va diferentiaza de restul trupelor din peisajul autohton?

Vicentiu: Cred ca avem o muzica digerabila si avem o identitate. Putem fi usor reconoscibili.

Angus: Niciodata nu ne-am pus problema asa: "Domne', suntem speciali!": )). Fiecare trupa din tara asta, chit ca este underground sau mainstream, are o energie aparte, un mesaj anume. Nu ne comparam cu nimeni, cu totii suntem speciali.

In a fi special (original, cum mai spun unii) nu inseamna ca eu sa inventez un acord nou sau Vicentiu sa inventeze cureaua sau sacoul indestructibil in timp ce canta cu vocea simfonia a 5-a lui Beethoven... A fi special inseamna sa transmiti o energie pura publicului, sa stii cum sa jonglezi cu ei si cum sa te comporti cu ei, sa oferi o seara de neuitat. Asta inseamna o trupa buna! Bineinteles, si experienta in muzica si pe scena ajuta foaaaarte mult.

Andrei: Influentele retro si atitudinea.

Sorin: Dupa parerea mea, ceea ce avem noi special este aspectul "fresh" chiar si sub influenta "retro".

Ce credeti ca lipseste industriei muzicale de la noi?

Vicentiu:: Din punctul meu de vedere, industria muzicala romaneasca se afla intr-un moment destul de delicat si are nevoie de diversitate. Publicul simte nevoia de o gura de aer proaspat, singura problema este promovarea. Atat noi, cat si alte formatii de genul nostru sunt deschise la public si isi transmit mesajul corespunzator, problema este canalul prin care mesajul nostru ajunge la ascultatori. Asta pot spune ca este unul dintre cele mai dificile lucruri in momentul de fata pe piata muzicala romaneasca

Angus: Disciplina! Asta lipseste. Disciplina si cultura. 80% din cantareti in ziua de azi habar nu au sa cante. Din fericire, astazi muzica romaneasca se reinventeaza si speram ca toate piesele urate sa ajunga jos si cele frumoase sa ajunga acolo unde trebuie sa ajunga! Eu, personal, sunt foarte revoltat pe tema asta.

Sorin: Varietate.

In ce loc din lume ati canta gratuit? Poate fi si unul neconventional

Vicentiu: Sunt multe locuri speciale. Hai sa spunem pentru inceput Marele Canion.

Angus: Nu cred ca as putea sa zic acum unde am putea sa cantam intr-un loc gratuit. Poate doar la Live 8 si la evenimente caritabile foarte importante.

Andrei: In varful unui munte.

Sorin: Ar fi atatea... am sa spun doar Madison Square Garden, New York.

Ce tema nu ati aborda niciodata in melodiile voastre?

Angus: N-avem cum sa va spunem ce tema nu am putea aborda, fiindca deja ne-am axat pe un gen de muzica. Daca am canta mai multe genuri de muzica, cu siguranta nu as canta house cu teme "higher, desire, fire...", daca la asta va referiti.

Eu as face teme mai saltarete si mai senine, cum este si piesa noastra "6 o'clock ", nu as mai face teme triste. Publicul s-a saturat de muzica trista. Vrea energie, juvelinitate, vrea sa-si traiasca momentul si sa plece acasa fredonand o piesa de-a noastra!

Sorin: Eu cred ca este loc pentru orice tema, atat timp cat o tratezi cu seriozitate, fie si intr-un mod comic.

Unde puteti fi vazuti si auziti in perioada urmatoare?

Andrei: La mare, in Timisoara si in Bucuresti.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#The Speakers interviu, #The Speakers Lullaby, #The Speakers componenta, #The Speakers Romania, #The Speakers brit rock , #trupa