Sase tulnicarese din Tara Motilor vor canta la un festival online pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Roman

Joi, 16 Iulie 2020, ora 14:25
2188 citiri
Sase tulnicarese din Tara Motilor vor canta la un festival online pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Roman
Foto: Facebook/ICR

Sase tulnicarese din Tara Motilor si un compozitor din Belgia vor canta din Negresti, judetul Vaslui, la Outernational Virtual Festival.

Concertul sustinut de "Milan W & The Tulnic Ensemble of Avram Iancu", organizat de platforma culturala The Attic, va putea fi vizionat duminica, 26 iulie, de la ora 15.00, pe pagina de Facebook a ICR.

De asemenea, cu acest prilej va putea fi vizionat, in premiera, un scurt documentar, "The Attic Magazine prezinta: Ansamblul Tulnicareselor din comuna Avram Iancu si Milan W, o combinatie intre folclor si modern", filmat in luna mai 2019, pe durata rezidentei artistice a muzicianului Milan Warmoeskerken in comuna Avram Iancu din judetul Alba.

Colaborarea dintre compozitorul flamand de muzica electronica Milan Warmoeskerken si a DJ-ului Dragos Rusu, curator al proiectului si coordonator al platformei The Attic, a fost un experiment prezentat in belgia, in cadrul festivalului Europalia, unde tulnicul era cunoscut gratie Muzeului Instrumentelor Muzicale din Bruxelles.

Tulnic, instrument aerofon de trei metri, realizat din molid

Instrument aerofon cu lungimea de pana la trei metri, tulnicul este realizat manual din molid, rezonanta sonica fiind influentata de cat de uscat sau de umed este lemnul. Inainte de a canta la tulnic, interpretele din comuna Avram Iancu il uda la rau, fiind uneori o provocare sa gaseasca nivelul optim de umezire pentru a emite cele mai puternice sunete. Fiind folosit inca din perioada medieval ca instrument de comunicare (chemarea oastei la lupta, chemare la claca, semnalizarea pastorilor etc), tulnicul a capatat valente muzicale mult mai tarziu (in secolul al XIX-lea), fiind unul dintre putinele instrumente pentru suflat pentru care aproape ca nu exista compozitii.

Prima compozitie in cheie moderna, electroacustica, pentru tulnic, a fost compusa de artistul belgian Milan Warmoeskerken pentru Europalia, deconstruind si recompunand, in timp real, cu ajutorul sintetizatorului, sunetul tulnicului, si aplicand intregului spectru sonor noi palete de sunete, adaptate la sunetele arhaice pe care tulnicul este capabil sa le reproduca.

Avand varste cuprinse intre 15 si 83 de ani, cele sase tulnicarese din Tara Motilor au invatat sa cante din generatie in generatie, pastrand traditia locala, "dupa ureche". Maria Coroiu (83 ani) canta de la varsta de 10 ani si spune ca doar copiii ii sunt mai dragi ca tulnicul. Eugenia Gavra (64 ani) isi aminteste cu nostalgie de fosta sa profesoara, Elena Pogan, care a creat chiar un ansamblu in comuna.

In 2020, festivalul Outernational - o editie speciala a festivalului Outernational Days - desfasurat intre 25 si 26 iulie, migreaza in spatiul rural, in comuna Negresti din judetul Vaslui, dupa trei editii anterioare organizate in Bucuresti.

Festivalul va fi difuzat online, pe Facebook, si va include concerte live, scurtmetraje, panel-uri de discutii si conferinte. Vor canta atat trupe si artisti romani - Ansamblul Anton Pann, Bogdana Dima & Diana Miron, Corina Sarghi si Taraful Jean Americanu, Mitos Micleusanu, Multumult, Sillyconductor, etc - cat si artisti straini - Mohamad Zatari (Siria) & Avadhut Kasinadhuni (India) & Sara Nezamoleslami (Iran), Stefan Fraunberger (Austria), Katharina Ernst (Austria). Festivalul va include si o aparitie speciala a Fanfarei de la Valea Mare din judetul Vaslui, precum si concertul Milan W & The Tulnic Ensemble of Avram Iancu (proiect curatoriat de Dragos Rusu, fondator The Attic, ce a debutat in 2019 la festivalul Europalia-Romania din Belgia).

Programul festivalului va include, printre altele, o discutie despre situatia padurilor din Romania si a defrisarilor abuzive, precum si doua filme de scurtmetraj ce evoca spatiul rural romanesc.

Festivalul Outernational promoveaza diversitatea in toate formele ei si militeaza pentru incluziunea sociala, pentru eliminarea granitelor culturale si a barierelor sociale. Scopul initiativei este de a deconstrui stereotipurile privind zona Vaslui si de a o plasa pe harta culturala nationala. Totodata, concertele si filmele isi propun sa genereze un spatiu de discutii privind mostenirea culturala rurala.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#tulnicarese, #concert online, #Facebook , #stiri muzica