Romanii care revolutioneaza lumea artistica prin muzica 3D Interviu

Vineri, 14 Februarie 2014, ora 09:32
4817 citiri
Romanii care revolutioneaza lumea artistica prin muzica 3D Interviu
Foto: Facebook/The Lions Beat

Dupa ce a revolutionat industria filmului, tehnologia 3D ar putea "ataca" un alt domeniu artistic, anume muzica. O casa de discuri din Romania si-a propus sa promoveze acest gen, considerat a fi "a doua revolutie" in domeniu.

Presedintele Universal Music, Pascal Negre, a anuntat conceptul, care ar putea schimba peisajul muzical la fel cum a facut muzica stereo in anii 50-60.

Mai mult, casa de discuri The Lions Beat din Romania a decis sa il exploreze, prin intermediul lui Mister Z, dupa cum au spus intr-un interviu acordat Ziare.com. El a inceput sa compuna piese folosind tehnologia 3D, iar rezultatul muncii sale s-a concretizat in proiectul Irra.

Interpreta este o basarabeanca ce s-a remarcat la un concurs de talente de peste Prut, transmis si in Romania, si care este mandra ca poarta intitulatura de "prima cantareata de muzica 3D".

Ce aduce nou muzica 3D?

The Lions Beat: Am adus cu bucurie in pemiera in Romania conceptul muzicii 3D cu ocazia Saptamanii Sunetului, ce s-a desfasurat in perioada 27 ianuarie - 9 februarie in Franta, Belgia si Elvetia, eveniment la care pentru prima data a luat parte si tara noastra.

Noul concept muzical a fost anuntat de Pascal Negre, presedintele Universal Music, in opinia caruia el reprezinta a doua revolutie, dupa fenomenul care a adus muzica stereo in prim-plan in anii 50-60. Practic, in loc sa "inghesui" o orchestra in 2 canale, iti permiti sa o asezi pe 6 canale. Muzica 3D confera mai multa calitate, fidelitate si amplitudine sunetului.

Din punct de vedere tehnic, ce reprezinta conceptul de muzica 3D?

The Lions Beat: In martie 2013, la Paris, a avut loc intalnirea marilor case de discuri internationale: Universal, Sony si Warner. Reprezentantii lor au anuntat ca muzica 3D este viitorul.

Mister Z (compozitor, producator si DJ roman - n.red.), care de-a lungul anilor a studiat muzica si sunetele de film, a preluat cu usurinta conceptul, ba chiar a reusit sa-l dezvolte in baza cunostiitelor acumulate.

Astfel, piesele produse de The Lions Beat nu sunt simple cantece distribuite pe 6 canale, ci sunt create cu sunete 3D ale fiecarui instrument, inregistrate in studio intr-o maniera asemanatoare captarii sunetelor din film.

Exemplu: daca pentru a capta sunetul unei pietre care atinge pamantul, intr-un film, se folosesc mai multe microfoane de jur imprejurul zonei de impact - pentru ca fiecare unda este diferita - asa si Mister Z inregistreaza toate instrumentele reci in studio, cu mai multe microfoane, pentru a scoate sunetul din plan si a-l introduce intr-o "sfera" 3D.

Ce senzatie ofera ascultatorului muzica 3D? Se poate face o comparatie cu filmele 3D?

The Lions Beat: Senzatia este unica. Ca sa facem o paralela: este ca diferenta dintre a fi in public si a primi sunetul din fata, de unde canta band-ul si a te afla pe scena cu muzicienii, experimentand ca un adevarat VIP fenomenul muzical.

Muzica 3D poate fi inregistrata pe suport 3D sau digital? Exista dispozitive speciale la care poate fi ascultata de acasa? Sau este doar o experienta "in concert"?

The Lions Beat: Muzica 3D nu este cu adevarat atat de costisitoare pe cat pare. De fapt, poate fi ascultata pe Blu-Ray sau in conditii optime pe orice sistem 5.1. Pentru o experienta totala insa, noi recomandam evenimentele pentru a trai la o scara mai mare grandoarea fenomenului 3D.

Irra, prima voce a muzicii 3D

Foto: Facebook/Irra Official

Esti prima artista din Romania care face muzica 3D. Ce ne poti spune despre tine, pe scurt?

Irra: Sunt din Basarabia, am 22 de ani, cant de cand eram mica, iar in fata publicului m-am facut remarcata in cadrul show-ului TV "Fabrica de staruri" transmis in premiera in 2 tari - Romania si Republica Moldova.

Dupa terminarea proiectului, cei de la The Lions Beat m-au contactat, m-au adus in Romania si am inceput sa lucram in studio la primele piese 3D. Acum sunt foarte fericita pentru ca cel mai nou release al casei noastre de discuri, piesa "Bleeding You", este prima piesa pe care mi-am pus amprenta ca versuri si compozitie.

Cum te-ai hotarat sa accepti provocarea cu muzica 3D?

Irra: M-a ales ea pe mine. Este o inovatie la nivel international. The Lions Beat este singura casa de discuri care produce astfel de muzica si nu cred ca cineva ar spune "nu" titulaturii de "prim artist 3D din lume". Ma bucur ca am o echipa cu viziune si ca lucrez cu Mister Z - acest hitmaker care a deschis usi pentru foarte multi artisti romani si internationali, chiar daca nu multa lume stie asta despre el.

Ce artisti internationali au mai experimentat acest gen? Care sunt idolii tai?

Irra: Nu vreau sa par plina de mine, dar pot spune ca niciun artist international n-a mai experimentat pana acum muzica 3D. Nici Pharell, nici Jay Z sau oricare alt mare producator si artist nu a mai prezentat vreodata acest concept.

Ca valori muzicale, ma raportez la toti cei care au schimbat ceva in industria muzicala de-a lungul timpului, dar nu am idoli, cred foarte mult ca ceea ce se intampla acum cu muzica 3D este fenomenul viitorului.

Ce "declaratie" vrei sa faci pe piata muzicala romaneasca?

Irra: Muzica mea face declaratii in locul meu. Fiecare piesa e o parte din mine, fiecare vers ma reprezinta, fiecare aparitie e un pas in fata pentru mine si le multumesc tuturor celor care cred in mine si ma sustin.

Ce poti face ca artist cu acest gen de muzica?

Irra: Va fi un lucru senzational, pentru ca muzica 3D imi permite sa ajung la public intr-un mod in care alti artisti nu au reusit pana acum. Voi putea sa ii iau pe toti cu mine pe scena si sunt sigura ca va fi minunat, experienta va fi unica. Daca vreti sa incercati, pe 19 martie, The Lions Beat va face o prima demonstratie.

Crezi ca oamenii vor fi reticenti la acest gen de muzica?

Irra: Dimpotriva, intr-o epoca in care oamenii se plictisesc foarte repede de orice: gadget-uri, relatii, job-uri, alti oameni, nimeni nu mai e reticent la nimic, mai ales la nou. Cred ca muzica 3D va fi gura de aer proaspat care va revolutiona industria muzicala si abia astept sa respiram impreuna acelasi aer la concertele 3D.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#muzica 3D Romania, #Irra muzica 3D, #muzica 3D, #tehnologie muzica 3D , #noutati muzica