Reportaj de la primul spectacol gazduit de Opera Nationala Bucuresti, dupa relaxarea restrictiilor

Autor: Paul Barbu - Redactor
Duminica, 14 Februarie 2021, ora 01:00
4689 citiri
Reportaj de la primul spectacol gazduit de Opera Nationala Bucuresti, dupa relaxarea restrictiilor
Opera Nationala Bucuresti (ONB) si-a redeschis Sala Mare de spectacole

Opera Nationala Bucuresti (ONB) si-a redeschis Sala Mare de spectacole in seara zilei de vineri, 12 februarie, cu spectacolul "Nunta lui Figaro" de W. A. Mozart, in regia lui Alexander Radulescu. Orchestra ONB a fost condusa de la pupitrul dirijoral de maestrul Vlad Conta.

Cu jumatate de ora inaintea inceperii spectacolului sala aduna cat mai multe suflete, iar aerul usor burghez incepe sa fie stricat de flash-urile care vin de la fiecare telefon ridicat in aer. Cei care au venit la piesa tin sa imortalizeze momentul cu un selfie pentru a arata lumii unde sunt. Nu existi la "Nunta lui Figaro", daca nu esti pe Facebook, Instagram si alte retele de socializare.

O domnisoara blonda se posteaza la intrarea principala, isi da jos masca albastra de unica folosinta si roaga pe una dintre angajatele Operei Nationale sa-i faca o poza. Isi ia pozitia de diva, scoate zambetul lasciv de spectacol, rade la camera si sta asa pret de cateva secunde. Multumeste, isi ia telefonul, si cu atentie de doctor in astrofizica, verifica sa vada daca imaginile sunt conforme inaltelor sale standarde. Multumita, ajunge inapoi la locul ei si-si pune din nou masca.

Lojele sunt ocupate in mare parte de familii, iar cei mici se distreaza de minune, inainte de inceperea spectacolului.

Angajatii Operei au avut grija sa se pastreze o anumita distanta intre participantii la spectacol. Astfel ca, un rand este ocupat, altul nu. Cele care nu sunt ocupate au scaunele blocate cu o funie alba, semn ca nu se poate sta acolo. Toata lumea respecta distantarea.

Si, pe buna dreptate, este imposibil sa nu faci acest lucru, avand in vedere ca intr-o sala de 1.000 de oameni nu sunt decat 300.

Desi spectacolul a fost "sold out", cateva scaune tot au ramas neocupate deoarece o parte dintre cei care au cumparat bilete nu au mai reusit sa ajunga.

Coordonare "snur"

Desi pentru cei mai anxiosi vanzoleala poate prezenta un grad ridicat de dezordine, angajatii Operei au totul sub control si indruma fiecare participant la locul lui. Pana acum, organizarea de la ONB ne-a dat impresia ca a fost cea mai buna pe care am vazut-o in aceasta pandemie.

Intri, arati biletele, o persoana ti le scaneaza, o alta iti ia temperatura si apoi te indrepti spre intrare in Sala Mare. Acolo, mai multe domnisoare si doamne te intreaba de locul pe care-l ai in sala si, in functie de acesta, cineva te preia si te conduce la el.

Chiar si cu o masca imensa pe fata zambetul se poate observa foarte usor pe chip, asa ca, un pic din crisparea pe care o ai de cand ai venit mai dispare nitel.

Te asezi si esti intampinat de harmalaia instrumentelor muzicale, care in tot acel razboi al notelor muzicale ce vor sa se impuna agresiv iti dau semn ca incet, incet pandemia isi pierde din intensitate iar viata revine la normal.

Din 10 in 10 minute, invitatii sunt rugati sa nu foloseasca telefoanele in timpul spectacolului.

Cortinele rosii grele care matura podeaua stau neclintite in asteptatea spectacolului.

"Nunta lui Figaro", varianta de pandemie

(Spoiler alert) Piesa a inceput fara prima parte, cea in care Figaro este rapit, si trece direct la a doua scena. Vocea lui Vicentiu Taranu (Figaro) rasuna in intunericul Salii Mari, acompaniata de cea a Martei Sandu Ofrim (Susanna) si reusesc cu maestrie sa te transpuna in in opera lui Wolfgang Amadeus Mozart.

La un moment dat, vocea artistului o ia aproape nedetectabil inaintea orchestrei, dar spectacolul continua cu aceeasi forta.

Timp de doua ore, Sala Mare a Operei Nationale Bucuresti a fost caminul unui curcubeu de sunete care a reusit sa ne scoata din griul monoton al pandemiei.

Mai puteti citi:

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#nunta lui figaro, #opera nationala Bucuresti , #stiri muzica