Muzica te face mai deștept la bătrânețe. De ce e atât de important ca în copilărie să cânți la un instrument muzical

Marti, 06 Septembrie 2022, ora 23:14
2622 citiri
Muzica te face mai deștept la bătrânețe. De ce e atât de important ca în copilărie să cânți la un instrument muzical
Practicarea unui instrument muzical este asociat cu beneficii cognitive mici, dar detectabile, de-a lungul vieții FOTO: Unsplash.com

Copiii care învață să cânte la un instrument muzical în copilărie, vor avea o minte mai ascuțită la bătrânețe, arată un studiu al unor cercetători de la Universitatea din Edinburgh.

Cercetătorii au descoperit o legătură între învățarea unui instrument muzical în tinerețe și îmbunătățirea abilităților de gândire mai târziu.

Cel mai des instrument folosit în copilărie

Dintre cei 366 de participanți, 117 au raportat o anumită experiență în practicarea unui instrument muzical - majoritatea în timpul copilăriei și adolescenței.

Cel mai des utilizat instrument a fost pianul, dar participanții au cântat și la alte instrumente, precum acordeon, cimpoi, chitară și vioară, notează The Guardian.

Cum s-a demonstrat legătura între muzică și gândire

Participanții studiului au fost testați cu privire la o serie de funcții fizice și mentale pe măsură ce înaintau în vârstă, inclusiv reluarea unui test standardizat de capacitate cognitivă pe care fiecare dintre ei l-a susținut la vârsta de 11 ani, care includea întrebări care necesitau raționament verbal, conștientizare spațială și analiză numerică.

În cadrul studiului, echipa a folosit modele statistice pentru a căuta asocieri între experiența unei persoane care a cântat la un instrument muzical și schimbările în abilitățile de gândire ale acesteia între 11 și 70 de ani.

Părinții au rolul-cheie

În copilărie, părinții sunt responsabili de o dezvoltare armonioasă a copilului. De multe ori, ei sunt cei care trebuie să-i și încurajeze pe copii să urmeze cursurile unei școli de pian, canto, vioară etc.

Cât costă orele de pian, canto sau vioară

Aceste cursuri sunt și ele destul de costisitoare. De exemplu, o ședintă de pian, chitara sau vioară poate că coste în jur de 100 de lei. Ședinta durează 50 de minute și se organizează săptămânal.

Părinții pot să opteze și pentru abonamente. 4 ședinte costă 380 de lei. La unele școli mai există și abonamente "intensive". Un pachet care include 8 ședințe costă 680 de lei.

În ultimii ani, și cursurile de tobe sunt tot mai căutate. O ședință în care copilul învață să cânte la tobe costă în jurul sumei de 100 de lei.

Muzica e un mijloc de exprimare

Muzica este prezentă în nenumărate manifestări din viața noastră, fiind una dintre cele mai profunde și mai complexe forme de artă.

Muzica ne încântă, ne bucură auzul, trezește în noi sentimente frumoase, ne îndeamnă la gesturi nobile și ne ajută să înțelegem cele mai profunde gânduri și emoții.

Nu trebuie neglijat nici măcar o secundă adevărul că pentru copii, arta, în special muzica, este un mijloc de exprimare, de manifestare a lumii lor interioare.

Inițierea copiilor în arta sunetelor, încă de la vârste fragede, este vitală pentru dezvoltarea personalității lor.

Muzica, tratată ca "oră liberă" în școli

În majoritatea școlilor din România, muzica nu este tratată ca o disciplină de sine stătătoare. Este privită, mai degrabă, ca "o oră liberă”, un curs care nu aduce un mare beneficiu creșterii și evoluției lor. Însă studiile arată că nu este adevărat.

Cum se va face notarea la muzică

Din anul 2023, la disciplinele care fac parte din ariile curriculare Arte și Educație Fizică și Sport, precum și la alte discipline care pot fi stabilite prin ordin de ministru, se acordă calificative de tip „admis”, „respins” și nu notă de la 1 la 10.

Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
O echipă de experți condusă de Universitatea Humboldt din Berlin și Universitatea Stanford din Statele Unite, care a efectuat un studiu publicat în revista Psychology and Aging, a făcut o...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#muzica, #instrumente muzicale, #copilarie, #minte ascutita exercitii, #batranete , #elevi