Primul concert-test european in pandemia de coronavirus. Ce concluzii s-au tras in urma evenimentului

Vineri, 28 Mai 2021, ora 09:37
2674 citiri
Primul concert-test european in pandemia de coronavirus. Ce concluzii s-au tras in urma evenimentului
Concert fara distantare sociala FOTO Pixabay.com

Rezultatele linistitoare ale primului concert-test european, care a avut loc la Barcelona in luna decembrie, sunt dificil de extrapolat in vederea redeschiderii acestui sector cultural, din cauza "conditiilor stricte" in care s-a desfasurat evenimentul, au avertizat cercetatorii intr-un studiu publicat vineri, informeaza AFP.

Aproape 500 de spectatori au participat, cu masca, la un concert fara distantare fizica intr-o sala de spectacole din orasul spaniol si nu a fost detectat niciun caz pozitiv printre testele PCR efectuate opt zile mai tarziu (comparativ cu doua, in grupul de control), au anuntat cercetatorii la inceputul lunii ianuarie.

Articolul prezentat in jurnalul britanic The Lancet Infectious Diseases este versiunea publicata si revizuita de alti oameni de stiinta independenti asupra acestor prime rezultate.

"Studiul nostru ofera date initiale care arata ca evenimentele muzicale in spatii interioare pot avea loc fara a creste riscul de transmitere a Sars-CoV-2 atunci cand sunt luate masuri de precautie, dar (...) nu inseamna neaparat ca toate adunarile mari sunt sigure", a avertizat doctor Josep Maria Llibre de la spitalul Germans Trias i Pujol din Badalona.

Specialistul recomanda analizarea concluziilor in functie de situatia epidemiologica din Spania de la acel moment, marcata de un nivel relativ redus de circulatie a virusului.

"Parametrii pandemiei se modifica in mod constant. Campaniile de vaccinare de amploare, variatiile ratei de incidenta intr-o anumita zona si aparitia unor variante mai transmisibile ale Sars-CoV-2 sunt elementele ce pot avea un impact" asupra rezultatelor, a adaugat el, solicitand sa se realizeze "mai multe studii" care sa testeze "diferite scenarii si masuri care tin cont de contextul local".

Cercetatorii subliniaza, de asemenea, ca acest concert a avut loc in "conditii stricte" (cu obligativitatea purtarii unei masti FFP2, agenti de securitate responsabili de evitarea miscarii multimii, ventilatie optimizata), care sunt dificil de reprodus atunci cand sectorul muzicii live isi reia activitatile.

Aceasta ar putea avea "un cost prohibitiv" pentru unii organizatori, in conditiile in care "testarea a mii de oameni in cateva ore (...) constituie o provocare logistica", au notat cercetatorii.

Aceeasi echipa a realizat un alt concert-test, pe o scara mai mare, la 27 martie, cu 5.000 de spectatori, si a concluzionat ca nu exista semne de contagiune, insa participantii nu au mai fost testati sistematic ulterior.

Alte tari au efectuat experimente similare pentru a testa riscurile de infectare in timpul unui concert desfasurat cu respectarea unui protocol strict, in special in Olanda, la inceputul lunii martie (1.300 de persoane) si in Regatul Unit, la 2 mai (5.000 de persoane fara masti).

Primul test de acest tip va avea loc sambata in Franta, cu 5.000 de spectatori testati negativ in prealabil si care vor avea obligatia de a purta masca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#concert test, #pandemie, #fara distantare, #concluzii , #stiri muzica