Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce spun despre tine gusturile muzicale

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 18:11
11323 citiri
Ce spun despre tine gusturile muzicale

Starea de spirit si muzica pe care o ascultam au clar legatura una cu alta, dar care este mai usor influentabila de catre cealalta? Suntem intai tristi si apoi ascultam o melodie melancolica sau invers?

Muzica pe care o ascultam ne poate influenta mult viata, de la felul in care ne imbracam pana la cel in care ne comportam. Sau firea noastra alege si melodiile pe care le ascultam? Este greu de stabilit. Care2 afirma ca persoanele echilibrate asculta melodii din toate genurile muzicale, chiar daca un anumit tip are preponderenta mai mare.

Caractere corelate cu genul de muzica preferat

Profesorul Adrian North, de la Universitatea Heriot-Watt din Scotia, crede ca muzica este o prelungire a personalitatii noastre. Cu siguranta ascultam o anumita muzica pentru ca se potriveste cu gandurile noastre.

Intr-un studiu online, North a cerut participantilor sa-si spuna parerea despre 100 de stiluri muzicale, iar apoi sa raspunda la cateva intrebari personale. In urma celor 36.000 raspunsuri, el a creionat o ipoteza.

North declara ca exista ceva adevar in ideea ca fanii muzicii dance sunt creativi, iar cei ai stilului clasic sunt introvertiti, dar alte idei sunt eronate. De exemplu, este considerat gresit ca fanii rock-ului sunt persoane dure. Ei de fapt sunt mult mai calmi si mai blanzi decat ceilalti. S-au gasit similaritati de personalitate intre adeptii unor genuri muzicale destul de diferite, precum rock/heavy metal si raggae.

Stereotipuri muzicale corelate cu personalitatea

Peter Rentfrow, profesor asistent la Universitatea Bagbridge, impreuna cu Sam Gosling, de la Universitatea din Texas, au facut un studiu in care au stabilit 4 grupe mari de muzica:

- muzica asa-numita complexa, propice reflectarii: blues, clasica, folk, jazz; adeptii ei sunt oameni cu o mentalitate deschisa, creativi, inteligenti, toleranti, care apreciaza frumosul.

- muzica optimista si conventionala: religioasa, country, pop; fanii acestui stil sunt increzatori, se simt atractivi, le place sa isi ajute semenii la nevoie.

- muzica energica si ritmica: hip hop, dance; aceste persoane sunt increzatoare in fortele proprii, dar si in ceea ce priveste aspectul lor fizic, cu o mentalitate extrem de deschisa, atletici.

- muzica intensa si rebela: Heavy metal, rock, rock alternativ; ei sunt atletici, energici, aventurosi, muncitori si usor iscoditori.

Rentfrow si Gosling au condus mai multe studii privitoare la muzica si personalitate. In 2007, ei au publicat rezultatele unui studiu in Jurnalul de Psihologie a Muzicii. Au pus un set de intrebari unui numar de 74 persoane referitor la personalitatea lor si melodiile preferate. Voluntarii au avut la dispozitie o saptamana pentru a-si schimba alegerile facute.

Fiecarui voluntar i s-a creat un CD cu muzica preferata si apoi 8 persoane au fost rugate sa le asculte pentru a-si da cu parerea asupra personalitatii celor care au facut alegerile muzicale.

Cei opt au intuit perfect trasaturi precum creativitatea, capacitatea de a ierta, deschiderea catre experiente noi, predispozitiea catre socializare, echilibrul emotional.

Cantece care trec testul timpului

Este foarte posibil ca varsta sa fie un factor cheie in preferintele muzicale. Pe masura ce imbatraneste omul, personalitatea lui este mai bine conturata, gusturile devin mai complexe si incep sa varieze mai mult. Persoanele incep sa asculte melodii din mai multe stiluri, dar, cu toate acestea, intotdeauna ramane un gen preferat bine conturat.

Tot ce are legatura cu noi ne defineste intr-un fel sau altul, dar muzica este cu siguranta mai aproape de sufletul omului decat stilul vestimentar sau decoratiile interioare. Asa ca gandeste-te de doua ori inainte sa critici muzica pe care o asculta cineva, caci s-ar putea sa atingi o coarda foarte sensibila.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#muzica, #gusturi muzicale, #preferinte muzicale, #preferinte muzicale personalitate, #muzica personalitate , #melodii