Muzeul Războiului din Vietnam

Autor: Cristian Gherasim (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Joi, 02 Noiembrie 2023, ora 20:00
2422 citiri

Nicio vizită la Ho Chi Minh City – cel mai mare oraş din Vietnam – nu poate fi completă fără a vizita muzeul dedicat războiului din Vietnam.

Acest muzeu numit şi War Remnants Museum – adică muzeul vestigiilor de război - se află în zona centrală a Ho Chi Minh City, foarte aprope de alte obiective turistice. Ceea ce muzeul oferă este o întoarcere în timp în perioada primului Război din Indochina şi evident a faimosului război din Vietnam.

Primul Război din Indochina s-a purtat în mod oficial între Franța, care controla coloniile din această regiune, și Vietnam. Războiul franco-vietnamez a luat sfârșit în 1954, paradoxal, prin înfrângerea forțelor franceze în urma bătăliei de la Dien Bien Phu. Victoria Vietnamului a fost însă doar aparentă sau cel puțin parțială deoarece în cadrul Conferinței de pace de la Geneva, Statele Unite au jucat din nou un rol esențial în dinamica regiunii indochineze. Pentru noua administrație Eisenhower, Vietnamulera punctul cheie pentru stabilizarea situației în zonă, astfel că împărțirea acestuia de-a lungul Paralelei de 17º latitudine nordică într-un stat comunist în nord și unul aflat sub o nouă influență, cea americană, în sud, a părut cea mai viabilă soluție.

Mult mai faimosului război din Vietnam, cunoscut şi drept cel de al doilea Război din Indochina ii sunt dedicate multe exponate în cadrul muzeului . Americanii au detonat atunci în Indochina peste șapte milioane de tone de bombe, de două ori mai multe decât au fost folosite în al Doilea Război Mondial. Principalul avantaj al Statelor Unite era forța aeriană, dar atacurile erau previzibile, vietnamezii punându-se la adăpost în tuneluri în timpul bombardamentelor.

Pierderile au fost masive de ambele părţi, războiul soldându-se pentru americani cu 58 214 morți și peste 1 700 de persoane dispărute. În tabăra Vietnamului, pierderile omenești au fost de departe mult mai mari – aproximativ două milioane de vietnamezi și-au pierdut viața în conflict, la care se pot adăuga și cei 800 000 de soldați uciși în războiul cu francezii, estimându-se un număr de 300 000 de soldați dispăruți în misiune. Iar muzeul din Ho Chi Minh City face exact acest lucru – scoate în evidenţă piederile suferite de vietnamezi. Muzeul este evident şi o portavoce pentru a expune turiştilor varianta vietnameză a felului cum s-au desfăşurat acele tragice evenimente.

Indiferente de ce parte a baricadei te găseşti, muzeul fără îndoială scoate la iveală nişte realităţi greu de imaginat, iar suferinţele nenumărate ale războiului din Vietnam au reverberaţii până în ziua de astăzi.

Poate una dintre cele mai cutremurătoare secţiuni ale muzeului este reprezentată de pozele celor care au fost expuşi gazelor otrăvitoare, în special Agentului Portocaliu. Între 1962 şi 1971, SUA au deversat din avioane aproape 80 de milioane de litri de Agent Portocaliu, conţinând dioxină, deasupra pădurilor care facilitau avansul gherilei comuniste Viet Cong în sudul Vietnamului. Potrivit Hanoi, numărul victimelor s-ar ridica la trei milioane, dintre care un milion suferă de sechele grave şi astăzi, printre care 150.000 de cazuri cu malformaţii congenitale.

Tot aici găsim şi faimoasa poză în care Kim Phuc Phan Thi – supravieţuitoare a războiului - atunci în vârstă de nouă ani - a fost văzută alergând pe un drum, cu corpul opărit, cu hainele incendiate de pe corp, în urma unei lovituri cu napalm. Fotografia a câștigat un premiu Pulitzer şi a fost realizată de fotograful de la Associated Press, Nick Ut.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Descoperire macabră în curtea Spitalului din Vaslui. 13 schelete, găsite în timpul unor săpături
Descoperire macabră în curtea Spitalului din Vaslui. 13 schelete, găsite în timpul unor săpături
Stupoare la Vaslui, în curtea spitalului nr. 2. În timpul efectuării unor săpături pentru realizarea unor lucrări de excavare, au fost descoperite mai multe schelete umane. Au fost...
#muzeu, #razboi, #Vietnam, #muzeul razboiului , #muzee