Planta-minune care te ajută să adormi, îți îmbunătățește imunitatea și te scapă de stres

Sambata, 21 Mai 2022, ora 01:23
9132 citiri
Planta-minune care te ajută să adormi, îți îmbunătățește imunitatea și te scapă de stres
Durerile de burtă, indigestia și crampele menstruale sunt unele dintre afecțiunile pe care mușețelul le calmează FOTO / Pixabay

Muşeţelul este una dintre cele mai populare plante medicinale. Este o plantã ierboasã, aromatã, rãspânditã în toate zonele de câmpie, pe pajişti, la margine de drum sau în locuri însorite. Nu mulți, însă îi oferă importanța cuvenită.

Durerile de burtă, indigestia și crampele menstruale sunt unele dintre afecțiunile pe care mușetelul le poate calma. Iată ce trebuie să știi despre beneficiile mușețelului.

Floarea de mușețel face minuni

Sorbirea ceaiului de mușețel este un remediu pentru a avea somn mai bun. Totul se datorează micii flori de mușețel.

Mușețelul este o plantă care produce flori albe mici care pot părea nesemnificative, dar au fost folosite de-a lungul istoriei pentru a face ceaiuri, tincturi și extracte lichide.

„Mușețelul a fost folosit pe scară largă de-a lungul secolelor pentru multe afecțiuni, în special înainte de medicina modernă”, spune Brenda Braslow, nutriționist dietetician din Colorado.

Dacă folosești mușetel poți să scapi de durerile de cap, de anxietate, insomnii și chiar de diferite afecțiuni ale pielii.

Mușețelul este folosit în mod tradițional pentru numeroase afecțiuni gastro-intestinale, inclusiv tulburări digestive, colici, flatulență [gaz], ulcere și iritație gastrointestinală”, spune Vanessa Rissetto, dietetician din New York.

Ce este mușețelul?

Există două soiuri principale de mușețel. Mușețelul - Chamaemelum nobile - este originar din Europa de Vest și Africa de Nord. Mușețelul german (Matricaria chamomilla) se găsește de obicei în toată Europa și Asia.

Mușețelul german tinde să aibă frunze asemănătoare penelor, în timp ce mușețelul roman are frunziș care amintește mai mult de o ferigă.

Beneficiile de mușețelului

"Petalele conțin multe substanțe chimice bioactive care s-au dovedit a avea o serie de beneficii potențiale, variind de la efecte calmante care te ajută să adormi, la reducerea tulburărilor gastro-intestinale”, spune William Li, medic și om de știință.

Mușețelul îți ameliorează crampele menstruale. Are proprietăți antispastice, ceea ce înseamnă că ar putea ameliora durerea din spasmele musculare.

Planta îți poate ajuta inima. „Activitatea antioxidantă a mușețelului poate proteja celulele vasculare care căptușesc vasele de sânge, ceea ce este esențial pentru sănătatea inimii”, spune dr. Li.

Te ajută să dormi mai bine. Mușețelul este adesea asociat cu ameliorarea insomniei, pentru că are proprietăți sedative. Conține

La ce te mai ajută mușețelul

Îți îmbunătățește digestia. De secole, ceaiul de mușețel a fost băut ca remediu popular pentru ameliorarea durerilor de stomac și pentru a ajuta digestia. „Mușețelul a fost folosit de secole de oameni pentru a-și calma stomacul și pentru a trata o varietate de probleme digestive, inclusiv tulburări de stomac, gaze și ulcere”, spune Braslow.

"Cercetările pe animale arată că mușețelul poate reduce aciditatea din stomac, dar mai multe studii trebuie efectuate pe oameni", spune Braslow.

Poate ușura stresul și anxietatea. Probabil că mușețelul nu îți va înlocui medicamentele pentru anxietate (și nici nu ar trebui), dar ar putea fi un tratament suplimentar pentru ameliorarea stresului și a anxietății.

„Ar putea fi util să bei un ceai de mușețel pentru te calma atunci când ai anxietate sau te stresezi”, spune Braslow.

Mușețelul poate ajuta sistemul imunitar. „S-a demonstrat că mușețelul scade inflamația/febra, ceea ce poate explica beneficiile sale pentru ameliorarea simptomelor unei răceli”, spune dr. Li.

Mușețelul, remediu pentru acnee

Ocazional, mușețelul este folosit ca remediu sub formă de unguent sau pastă pentru tratarea acneei.

"Mușețelul are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, așa că este folosit în mod obișnuit local pentru a trata acneea”, spune Braslow.

Riscuri sau efecte secundare

Ca și alte plante medicinale și medicamente, mușețelul poate avea efecte secundare. Poate să îți provoace unele alergii. Mușețelul face parte din aceeași familie cu ambrozia, crizantemele, gălbenelele și margaretele, așa că ar putea provoca o reacție alergică la persoanele alergice la aceste plante.

Mușețelul te poate face somnoros. Trebuie să eviți ceaiul înainte de a conduce.

"Bea una până la trei căni pe zi de mușețel", spun medicii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#musetel, #beneficii sanatate, #remediu natural, #stres remedii naturale, #insomnie remedii , #plante