Mii de oameni, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina. E considerată cea mai mare sărbătoare populară în aer liber

Duminica, 17 Iulie 2022, ora 13:39
5504 citiri
Mii de oameni, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina. E considerată cea mai mare sărbătoare populară în aer liber
Mii de oameni au fost la Târgul de Fete de pe Muntele Găina FOTO Centrul Augustin Bena

Mii de oameni au urcat şi în acest an pe Muntele Găina la Târgul de Fete, cea mai mare şi cea mai cunoscută sărbătoare populară din România în aer liber, arată adevarul.ro. Târgul are o vechime de sute de ani şi este organizat anual în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie).

Potrivit sursei citate, în prima zi a sărbătorii tradiţiile şi folclorul s-au împletit cu muzica rock, iar participanţii au petrecut, până târziu în noapte, la un concert al legendarei trupe Phoenix, urmat de petreceri câmpeneşti şi focuri de artificii.

Târgul de Fete a debutat, sâmbătă, pe Muntele Găina, la o altitudine de peste 1400 de metri, unde a fost amenajat un spaţiu de evenimente, dar şi o zonă pentru campare destinată celor care au ales să petreacă noaptea în natură. Sărbătoarea cuprinde şi Târgul meşterilor populari „Alba Tradiţional”, care reuneşte 50 de meşteri tradiţionali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureş, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamţ, Argeş, Gorj.

Sâmbătă a avut loc concertul „Cântec pentru făuritorii libertăţii”, susţinut de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, dirijat de Alexandru Pal. Pe parcursul zilei a avut loc difuzarea mai multor filme etnografice. Seara s-a încheiat cu un concert extraordinar al Trupei Phoenix, 2022 fiind anul împlinirii a 60 de ani de existenţă a trupei. Din programul primei zile nu a lipsit nici discoteca în aer liber cu „Flaviu fără S” şi focurile de artificii, programate la miezul nopţii.

Târgul de Fete continuă duminică, 17 iulie 2022, pe vârful Muntelui Găina, la Crucea Iancului, cu un ceremonial solemn şi o slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu – erou al naţiunii române. Programul a fost deschis de tulnicăresele din Avram Iancu şi de Fanfara Judeţului Alba, dirijor Coriolan Honcaş.

În decursul timpului la Târgul de Fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalităţi importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau regele României Ferdinand I, în 1924, în prezenţa căruia s-a sfinţit „Crucea Iancului”.

România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat luni, 22 aprilie, că statul român a pierdut în instanță procese cu mari companii străine din domeniul producției de film, pe fondul...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#muntele Gaina, #targul de fete, #cultura, #Phoenix , #stiri cultura