Refugiații din Ucraina pot lucra în România fără aviz de angajare. Anunțul făcut de ANOFM

Marti, 01 Martie 2022, ora 13:33 2785 citiri
Ucrainenii pot munci în România fără aviz de angajare timp de maximum 9 luni FOTO / pixabay

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunțat marți, 1 martie, că refugiații din Ucraina se pot angaja în România pentru maximum 9 luni fără să aibă nevoie de un aviz de angajare.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) precizează că ucrainenii care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic.

"Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează agenţii economici cu privire la faptul că cetăţenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul ţării noastre nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, potrivit Legii nr. 200/2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România şi a Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România", a transmis, marţi, ANOFM.

Conform sursei citate, pentru a beneficia de toate serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cu modificările şi completările ulterioare, pe parcursul celor nouă luni, cetăţenii ucraineni pot cere acordarea statutului de refugiat.

După dobândirea unei forme de protecţie internaţională, aceştia se pot înregistra în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă beneficiind astfel, gratuit, de măsurile de stimulare a ocupării: medierea muncii prin care se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă; informarea şi consilierea profesională prin care se oferă un ansamblu de servicii acordate în mod gratuit persoanelor în căutarea unui loc de muncă, care au ca scop furnizarea de informaţii privind piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor; formarea profesională; evaluarea și recunoaşterea competenţelor profesionale obţinute în sistem nonformal şi informal etc.

Programele de formare profesională asigură, conform legii, iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, a arătat ANOFM.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News