Mumia de Ibis din colecția unei biblioteci celebre din Ardeal. Are o vechime de peste 2.600 de ani FOTO

Autor: N.G.
Sambata, 05 Noiembrie 2022, ora 04:11
3458 citiri
Mumia de Ibis din colecția unei biblioteci celebre din Ardeal. Are o vechime de peste 2.600 de ani FOTO
Mumia de Ibis de la Alba Iulia FOTO Biblioteca Batthyaneum

O mumie a unei păsări Ibis, veche de mai bine de două milenii şi jumătate, face parte din colecția impresionantă a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia.

Mumia are o lungime de circa 50 de centimetri şi este una dintre atracţiile celebrei biblioteci din Transilvania. Are o vechime de peste 2.600 de ani şi provine din Egiptul Antic. Mumia a ajuns în colecţia bibliotecii, cel mai probabil, prin intermediul întemeietorului acesteia, episcopul romano-catolic al Transilvaniei, Ignaţiu Batthyány.

În practicile vechilor egipteni, mumificarea nu era dedicată doar faraonilor, membrilor familiei regale sau aristocraţilor, ci şi animalelor sacre. Astfel, dintre animalele pe care egiptenii le mumificau făcea parte şi pasărea Ibis.

Între anii 650 şi 250 îHr., egiptenii au sacrificat şi mumificat milioane de păsări Ibis, dedicate zeului Thoth, zeul artelor, al scrisului, al magiei şi înţelepciunii. În Egiptul antic, se credea că sufletul uman există în trei părţi după moarte. Acestea erau Ka, Ba şi Akh.

FOTO Biblioteca Batthyaneum

Ka era copia de apoi a sufletului, Akh simboliza umanitatea sufletului rămasă după judecata de apoi, iar Ba, adesea înfăţişat ca un ibis, simboliza călătoria între lumi, între viaţă şi moarte. Astfel, s-ar putea spune că Thoth era „bibliotecarul” lui Osiris, motiv pentru care şi-a câştigat pentru totdeauna un loc de cinste în împărăţia zeităţilor egiptene.

Scurtă istorie a Bibliotecii Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia a fost înfiinţată în 31 iulie 1798, din iniţiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác (1741-1798). Alături de un observator astronomic, mai multe colecţii cu caracter muzeal, biblioteca constituia o parte a fundaţiei culturale de interes public creată de acesta cu denumirea de Institutul lui Batthyani din Alba Iulia.

Nucleul de astăzi al Biliotecii Batthyaneum, totodată fondul-tezaur al acesteia, îl constituie colecţia privată a episcopului Batthyány Ignác, formată din 18.000 de unităţi bibliografice, tipărituri şi manuscrise datate începând cu secolul al IX-lea. Ele au fost procurate prin achiziţiile efectuate în ultimele două decenii ale secolului al XVIII-lea. Cele mai importante sunt biblioteca arhiepiscopului Vienei, Cristoforo Migazzi, şi cea a Bisericii Sfântul Iacob din Levoča.

Sala principală a bibliotecii din Alba Iulia

Donaţiile au constituit forma principală de îmbogăţire a fondurilor bibliotecii în cursul secolului al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului al XX-lea. Observatorul astronomic a funcţionat numai până la Revoluţia din 1848, când a fost bombardat. Ulterior, a fost transformat în muzeu, destinaţie cu care a mai funcţionat vreme de un secol.

Cea mai reprezentativă sală a bibliotecii, Aula Magna, păstrează amenajarea de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, în stilul austriac „Zopf”, amestec de Neoclasicism şi Rococo, având aceeaşi structurare interioară a spaţiului în nava supraînălţată de o galerie, altar şi cor.

În 1912, s-au pus aici bazele unui valoros muzeu de arheologie şi de artă sacră, care şi-a îmbogăţit colecţiile în perioada interbelică, perioadă din care datează şi denumirea de Batthyaneum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#mumie, #ibis, #batthyaneum, #alba iulia, #biblioteca , #patrimoniu