Teodorovici il cheama pe Isarescu la discutii despre provizioanele bancare: Trebuie sa-mi raspunda unor intrebari

Duminica, 06 Ianuarie 2019, ora 21:47
7413 citiri
Teodorovici il cheama pe Isarescu la discutii despre provizioanele bancare: Trebuie sa-mi raspunda unor intrebari
Foto: Hepta.ro

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, a spus, duminica seara, intr-o emisiune, ca il va chema pe Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la minister, pentru o discutie privind bancile.

"Am sa ii fac o invitatie domnului Guvernator sa vina la Ministerul de Finante. Dansul (Guvernatorul - n.red.) nu a mai fost de ani de zile la Ministerul de Finante. Am tot fost eu, anul trecut, si in cadrul unor discutii oficiale, dar si in cadrul unor discutii bilaterale. Acum am sa-l invit eu la Finante, alaturi de presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (n.red. - Sergiu Oprescu) si impreuna vor trebui sa-mi raspunda unor intrebari, tocmai pentru a evita situatiile care se intampla astazi in zona sistemului bancar. Sa le ascult si doleante, dar sa le pun si eu intrebari la care vreau sa am si cateva raspunsuri. Vorbim de provizioane bancare. Probabil ca este (o premiera - n. red.) . Este momentul ca domnul Guvernator sa vina si la Finante si sa discutam deschis", a afirmat Eugen Teodorovici, duminica seara, intr-o emisiune la Antena 3.

Ministrul Finantelor Publice a mai sustinut ca, in ultimele zile, a auzit ca sunt presiuni agresive din partea BNR catre banci, pentru a se nu se scadea ROBOR-ul, cel in functie de care este stabilita taxa pe activele financiare ale bancilor, de la inceputul acestui an.

"Este prima oara cand fac acest lucru (n.red. - cand il invita pe Guvernator) . Domnul Guvernator stie si ceilalti stiu ca simt anumite lucruri foarte bine si nu ma insel", a subliniat Teodorovici.

De asemenea, ministrul Finantelor a mai sustinut ca ROBOR ar trebuie sa fie stabilit in functie de tranzactiile care se fac, nu in functie de cotatii.

"In ianuarie se vor purta discutii cu cei din BNR si din banci in ceea ce priveste modul in care se aplica aceasta ordonanta", a mentionat Teodorovici, referindu-se la OUG nr 114/2018, care include si taxa pe activele financiare ale bancilor.

De asemenea, ministrul Finantelor a sustinut ca prefera sa aiba un cost mai mare de finantare, ca stat, "pentru ca voi avea un cost mai mic in piata si voi castiga din efectele de runda a doua, cand vor scadea dobanzile in piata si va creste economia".

Ministrul Finantelor a sustinut ca BNR cunostea faptul ca bancile straine scot profitul din tara. "Sunt obligati sa stie. Numai ca si aici inspectia vine din partea Fiscului. Si aici Fiscul trebuie sa stie lucrurile acestea si sa actioneze in consecinta. (BNR-n.red.) are parghii si sa si schimbe lucrurile care s-au intamplat", a punctat Teodorovici.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Isarescu chemat minister, #provizioane bancare, #Teodorovici BNR , #Guvernator BNR
Comentarii