Isarescu a discutat cu Teodorovici despre OUG 114 si ROBOR. Peste doua saptamani aflam ce se intampla cu "taxa pe lacomie"

Luni, 04 Februarie 2019, ora 16:00
8815 citiri
Isarescu a discutat cu Teodorovici despre OUG 114 si ROBOR. Peste doua saptamani aflam ce se intampla cu "taxa pe lacomie"
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a intalnit luni cu ministrul Finantelor, Orlando Teodorovici, in cadrul unei sedinte extraordinare a Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM), pentru a discuta despre Ordonanta 114, ROBOR si limitarea creditarii populatiei.

Concluziile vor fi anuntate insa peste doua saptamani. Azi a fost prezentat un studiu de impact, realizat de Banca Nationala a Romaniei, privind taxa pe active financiare asupra institutiilor de credit, a activitatii de creditare si a cresterii economice, potrivit unui comunicat al CNSM.

Totodata, s-a decis infiintarea unui grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanti ai Ministerului de Finante si ai BNR, iar concluziile vor fi discutate in urmatoarea sedinta programata pe 8 februarie 2019.

Asadar, ramane de vazut daca Guvernul va face un pas in spate si va renunta la taxa pe activele bancare, tinand cont ca nu a inclus-o in bugetul pe 2019, sau va merge mai departe cu ea.

Intalnirea de azi a avut loc la solicitarea BNR si intr-un cadru institutional precis, la Ministerul Finantelor, dupa mai multe incercari nereusite ale ministrului Eugen Teodorovici - cu invitatii lansate in spatiul public - si ale senatorului Daniel Zamfir - care l-a chemat pe Mugur Isarescu in Comisia Economica din Senat, fara succes.

Guvernatorul BNR a fost invitat sa participe la o discutie din Comisia Economica din Senat, martea trecuta, de catre senatorul ALDE, insa Banca Nationala a declinat invitatia.

"Se poate gasi un cadru mai adecvat acestei intalniri decat cel creat de dl. Zamfir", a declarat purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

"BNR este deschisa la dialog, la clarificarea chestiunuilor in discutie bineinteles si in Parlament si consider ca se poate gasi un cadru mai adecvat acestei intalniri decat cel creat de dl. Zamfir, care sa nu plece de la un sir de fake news-uri lansate fara probe", a mai precizat acesta.

La intalnirea de marti a venit insa ministrul Finantelor, Orlando Teodorovici, care a precizat ca participa "din respect pentru persoanele care au credite in lei si sunt afectate in mod direct si din respect fata de Parlamentul Romaniei".

Valcov spune, pentru Bloomberg, ca vrea sa elimine ROBOR-ul

Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al Vioricai Dancila, condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru 3 infractiuni de coruptie, a declarat luni pentru Bloomberg ca Guvernul vrea sa discute cu Banca Nationala a Romaniei pentru a "schimba radical" modul in care se calculeaza ROBOR-ul.

Valcov spune ca astfel se va evita "taxa pe lacomie" impusa bancilor, masura prevazuta in ordonanta de urgenta 114 aprobata la finalul anului trecut de Guvern.

Bloomberg comenteaza ca, dupa ce a ignorat criticile si a adoptat OUG, Valcov crede ca acum BNR poate rezolva problema taxei pe activele bancare "printr-o cale simpla".

"Sper sa putem schimba radical modul in care se calculeaza ROBOR sau chiar sa il eliminam. Se va lua o decizie cu Banca Centrala, care poate modifica regulile interne ale dobanzilor de pe piata interbancara fara aprobarea Parlamentului", a declarat Valcov.

El a mai precizat ca Guvernul nu este interesat de nivelul taxei sau de veniturile suplimentare generate de aceasta, iar scopul sau este de a reduce costurile de imprumut ale romanilor.

"Vrem ca toate costurile de imprumut pentru cetateni sa fie apropiate de cele ale celorlalti europeni, sa fie reduse la jumatate fata de nivelul actual", a conchis Darius Valcov.

BNR il contrazice pe Valcov: Eliminarea ROBOR nu depinde de noi

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, il contrazice insa pe Darius Valcov, explicand ca nu Banca Nationala a Romaniei poate decide eliminarea ROBOR.

El a declarat, pentru Ziare.com, ca ROBOR-ul este legat de credite prin lege, iar cat timp legea este in vigoare ea trebuie aplicata. Mai mult, spune el, doar Parlamentul poate schimba legea, si nu BNR.

"Eliminarea ROBOR-ului nu depinde de BNR. De ce? Pentru ca ROBOR-ul este legat de credite (caci asta este problema si nu ROBOR-ul in general) prin lege. Iar BNR nu are initiativa legislativa, deci nu poate sa vina sa propuna schimbarea legii.

Este lege. Legea, cat timp este in vigoare, nu poate sa nu fie aplicata. Iar ca sa fie schimbata, numai Parlamentul poate sa o faca", a precizat Adrian Vasilescu pentru Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Isarescu BNR, #Isarescu intalnire Teodorovici , #Guvernator BNR