Isarescu garanteaza in Parlament ca ROBOR nu e manipulat: Noi nu scoatem dobanda din palarie. Nu ne jucam cu dobanda cum se juca cineva la televizor cu cartoful!

Marti, 12 Februarie 2019, ora 14:52
31199 citiri
Isarescu garanteaza in Parlament ca ROBOR nu e manipulat: Noi nu scoatem dobanda din palarie. Nu ne jucam cu dobanda cum se juca cineva la televizor cu cartoful!
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Mugur Isarescu si Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei au venit, marti, in Parlament, pentru a explica modul in care se calculeaza si functioneaza indicele ROBOR.

Cea mai mare parte a dialogului intre Mugur Isarescu si senatorul ALDE Daniel Zamfir a fost tensionat, acesta din urma cerandu-i insistent guvernatorului BNR sa explice daca ROBOR a fost manipulat.

"ROBOR nu este manipulat. Nu exista o intelegere de tip cartel intre banci. ROBOR a crescut pentru ca si inflatia a crescut. ROBOR nu este manipulat. Confuzia mare apare ca se iau cifre de la o saptamana si o zi si se compara la 3 luni sau 6 luni. Garantez in fata dumneavoastra ca nu exista nicio manipulare a ROBOR.

Noi nu scoatem dobanda din palarie. Daca ati vedea cate studii se fac, v-ati schimba parerea. Nu este dobanda niciun joc al nostru. Noi nu ne jucam cu dobanda cum se juca cineva la televizor cu cartoful", a explicat Mugur Isarescu.

Atat deputatul Daniel Zamfir, cat si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, dar si senatorul PSD Serban Nicolae au vrut sa afle daca formula prin care se stabileste indicele ROBOR, dimineata, este cel mai bun mod de calcul, precizand ca trebuie vazut daca nu cumva exista un interes al bancilor de a face profit.

"Fiind numai interbancar, acolo se bat bancile, cu mana pe inima va spun, pe cuvantul meu, si cu verificari pe date, se bat pana la o sutime de procent. Deci ele pot sa variaze in jurul cotelor afisate, dar se bat pana la o sutime. V-am spus in ce conditii fac cartel. Daca ajung cu dobanda la 3,50%, dar nu mai mult.

Am vazut pe cineva pledand ca se duce dobanda la 10%. La 3,5%, daca cineva se duce sa se imprumute la 4%, il suna domnul Cinteza imediat si il intreaba ce faci? Pui in pericol stabilitatea sistemului si introduci panica pe piata? Deci 3,5% este maxim. Deci nu se pot cartela", a afirmat guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu le-a spus parlamentarilor ca, daca vor dobanzi mici, sa faca in asa fel incat sa reduca inflatia, deficitul bugetar si decalajul intre importuri si exporturi.

"Dumneavoastra vreti sa facem dobanzi mici. Si noi vrem asta, dar pentru asta trebuie sa reducem inflatia, dar nu apasand pe buton, deficitul, decalajul intre importuri si exporturi... Puteti sa reduceti deficitul? Ca sunteti cu bugetul in fata. Nu putem avea ROBOR in jos, daca nu aducem si acesti indicatori in jos", a spus Isarescu.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, dezbaterea din Parlament

Tariceanu: Exista suspiciuni ca ROBOR-ul a fost manipulat si ele trebuie elucidate. Un alt aspect este legat de nivelul ridicat al ROBOR-ului. Putem face ceva sa aducem lucrurile intr-un culoar mai rezonabil, mai aproape de realitate? Vreau sa avem un dialog cat se poate de util.

Daniel Zamfir: Discutam despre ROBOR, inflatie. Vreau sa intram

Isarescu: Va multumim pentru invitatie, pentru a lamuri evolutia sistemului bancar. Am venit impreuna cu colegii mei, pentru ca am observat ca exista o confuzie, se crede ca BNR este condusa de o singura persoana. Acesta este motivul pentru care suntem toti aici, nu pentru a impresiona.

- Vreau sa dau raspunsuri scurte si, daca mai exista nelamuriri, sa le clarificam.

- La finantarea bancara, doar un numar mic de companii sunt bancabile, desi sursele de finantare interne sunt mai mari decat nivelul creditarii. Sunt mai multi bani la banci decat pot bancile sa acorde credite. Cand ai un grad scazut de intermediere, scade nivelul creditului si cresc costurile.

- Sa trecem acum la manipularea ROBOR.

Zamfir: Domnule Isarescu, noi facem organizarea aici. Sunteti in Parlament. Nu treceti la alt subiect, vrem sa punem intrebari. Am o rugaminte, nu este o conferinta de presa, este o audiere si trebuia sa raspundeti la intrebarile noastre.

Isarescu: Ma lasati sa vorbesc?

Zamfir: Eu va las, dar nu v-am pus intrebarea. De exemplu, in 28 noiembrie 2018, spuneati ca ROBOR e un produs al pietei, iar BNR il calculeaza. In 15 ianuarie spuneti ca ROBOR e influentat de BNR. Cand ati spus adevarul.

Isarescu: In ambele cazuri. Vad ca si dumneavoastra aveti nelamuriri si vreau sa va explic ce inseamna ROBOR. Alimentarea cu lichiditati se face prin aceasta piata. BNR nu are niciun cont pe persoana fizica. Si noi ne luam banii tot prin banci. Bancile coteaza intre ele. Unele au surplus, iar altele au deficit de lichiditate. Exista o intelegere intre banci.

Zamfir: Ce inseamna intelegere?

Isarescu: Intelegere inseamna cand mergeti la piata, cumparati un produs, bateti palma, faceti intelegerea.

Zamfir: In legea Consiliului Concurentei scrie ca este interzisa intelegerea.

Isarescu: Intelegerea cartelara.

Zamfir: Nu, intelegere de orice tip.

Isarescu: Mi-ati pus o intrebare, lasati-ma sa vorbesc cursiv. Iar la intrebarea daca a fost manipulat raspunsul este nu. ROBOR-ul nu poate fi cartelizat pentru ca exista un culoar de dobanzi intre care acesta se poate plimba. Daca toate bancile ar avea exces de lichiditate ar cobori dobanda la 1,5% si s-ar opri orice dobanda de cartelare.

Tariceanu: Vreau sa rog intervenientii sa aiba rabdarea sa se asculte unii pe altii. Raspunsurile sa nu fie intrerupte.

Isarescu: Ce avem cu acest ROBOR? De ce apar aceste intrebari? Ca este abuzat, ca este manipulat...

Zamfir: De ce ati indemnat lumea sa se imprumute in lei cand ROBOR era 0,7%, stiind ca ROBOR urma sa creasca?

Isarescu: In momentul in care inflatia in Romania era foarte scazuta, era negativa. Nu am facut o prognoza sau sa indemn lumea. Nu a existat niciun fel de manipulare.

Zamfir: Aici nu am spus de manipulare. Vorbeam de consecinte. Ati indemnat oamenii sa ia credite, desi stiati ca o sa creasca.

Isarescu: Fiecare decide daca ia sau nu credit. Am spus de mai multe ori ca dobanzile mici sunt de domeniul trecutului.

Tariceanu: Ar exista si o alta modalitate de calculare a ROBOR decat aceasta care e practicata in acest moment?

Isarescu: Ideea de manipulare vine din incercari de raspunsuri sau raspunsuri eronate. ROBOR este o piata interbancara, esentiala pentru aprovizionarea cu lichiditate. Cotatiile nu sunt manipulari. Legatura ROBOR cu creditul s-a facut ulterior. ROBOR functioneaza din 1995 sub diverse forme. A fost o directiva UE si in 2010 s-a facut legatura intre ROBOR si credite. A existat OUG 50 care a facut aceasta legatura.

- Exista 8 ROBOR-uri. Si fiecare are alt nivel de cotatie. La unele se fac operatiuni chiar in ziua respectiva, la altele nu. A spune ca variatiile sunt manipulari inseamna inclusiv ca acuzi Trezoreria.

Tariceanu: Eu nu am facut niciun fel de acuzatii. N-am spus ca, daca in Europa sunt incorecti, la noi sunt corecti si nici invers. Dar as reveni cu intrebarea anterioara. E cea mai buna varianta de calcul a ROBOR, aceea de calcul doar intr-o anumita perioada a zilei? Cum arata ROBOR in restul zilei? Nu acuzam bancile ca vor sa faca profit, pentru ca pana la urma nu sunt societati sociale. Dar sa nu afecteze economia.

Isarescu: ROBOR nu are legatura cu creditul decat prin aceasta OUG 50. Cu mana pe inima va spun ca bancile se bat pana la o sutime. Ideea ca fac cartel...

- Inca o explicatie, ca sa se inteleaga mai bine. Confuzia mare apare ca se iau cifre de la o saptamana si o zi si se compara la 3 luni sau 6 luni. Garantez in fata dumneavoastra ca nu exista nicio manipulare a ROBOR. De ce s-a luat dobanda la 3 luni? S-a spus in 2010 ca este mai stabila.

- Exact pe intrebarea dumneavoastra lucram cu Ministerul de Finante. Facem diverse calcule.

- S-ar putea ca februarie sa invalideze luna ianuarie. Este vorba si de atitudinea bancilor. Parlamentul, in intelepciunea sa, poate sa schimbe OUG 50.

Zamfir: Ce ati spus despre manipularea ROBOR va contrazice toata discutia intre trezorierii bancilor care au spus ca exista manipulare. Ce parghii legale aveati atunci sa scadeti ROBOR si nu puteti face acum?

Isarescu: Trebuia sa va uitati si la cifre.

Zamfir: Ce cifre? Ca le visez.

Isarescu: Discutati doar pe vorbe. In 2008 a fost o cadere a pietei, multi bancheri au cheltuit leii din trezorerie, au vandut titlurile de stat, la LOMBARD nu poti sa iei bani pe ochi frumosi, au dat titluri de stat.

Zamfir: Deci ati intervenit sa scada ROBOR?

Isarescu: Eu nu va citez, dar am vazut declaratiile de presa, va citesc cu fervoare, dar uitati despre ce e vorba. S-a luat o decizie ca dobanda sa nu fie mai mare de 25%.

Zamfir: Deci l-ati plafonat.

Isarescu: E plafonat, domne, oricum.

Serban Nicolae: Domnule guvernator, de putut se poate. Decizia recenta ne arata ca se poate manipula ROBOR si din cate stiu BCE se gandeste la un plan de masuri ca sa lege dobanda la altceva decat la cotatii. As pune in discutie urmatoarea chestiune: poate exista un alt mod de calcul al ROBOR?

Isarescu: Exista 8 ROBOR, cu cotatii diferite, plus un indicator bazat pe tranzactii, prezentat a doua zi si pe care l-a prezentat domnul Zamfir ca fiind 1,51% in ianuarie, iar acum 3,53%, pentru ca este exces de lichiditate.

- Dumneavoastra vreti sa facem dobanzi mici, si noi vrem asta, dar pentru asta trebuie sa reducem inflatia, dar nu apasand pe buton, deficitul, decalajul intre importuri si exporturi. Puteti sa reduceti deficitul? Ca sunteti cu bugetul in fata. Nu putem ROBOR in jos daca nu aducem si acesti indicatori in jos.

- Noi nu scoatem dobanda din palarie. Daca ati vedea cate studii se fac, v-ati schimba parerea. Nu este dobanda niciun joc al nostru. Noi nu ne jucam cu dobanda cum se juca cineva la televizor cu cartoful.

Florin Georgescu: Totul porneste de la lege, OUG 50, care prevede ca indicatorul de referinta pentru credite ROBOR. Pe principiul libertatii de decizie a pietei, bancherii au stabilit ca cel mai potrivit e ROBOR la 3 si 6 luni.

Tariceanu: In legatura cu deficitul, eu nu vreau sa deschid o discutie, sigur ca si eu vreau sa fie redus, dar pentru noi regulile ne franeaza sa lucram cu deficite mai mari. Romania a reusit o performanta remarcabila, dar ramanem in urma. Asteptarile cetatenilor sunt imense. Trebuie gasita intre Guvern si BNR comunicarea necesara pentru a putea contribui la rezolvarea dilemelor cu care ne confruntam. E mai mult o remarca decat o intrebare.

Isarescu: Sunt de acord. Noi incercam asta, daca va uitati la comunicatele BNR, unde vorbim de un mix echilibrat de politici. Fara o cooperare institutionala nici nu se poate. Nu putem avea pretentia sa avem un curs fix. Uitati-va la Bulgaria!

Zamfir: Eu ma asteptam sa chemati la masa Guvern, Parlament, banci si sa faceti ce trebuie pentru ca tara sa mearga bine. Suntem tara cea mai saraca din UE, cetatenii sunt supraindatorati, bancile au profit dublu. Astea sunt rezultatele dupa mandatul dumneavostra. Intotdeauna ati gasit guvernele vinovate. Tinta de inflatie este treaba BNR, doar dumneavostra va ocupati de stabilitatea preturilor. Ati ratat mereu tinta de inflatie. Ati avut profit. Puteati folosi acest profit sa atingeti tinta de inflatie? Ati folosit acesti bani sa va acordati bonusuri.

Isarescu: Noi dam 80% din profit bugetului statului. Suntem unii dintre cei mai mari contribuabili. Suntem singura Banca Centrala care are un asemenea impozit. Nu platim salariatii exagerat. Si sunt specialisti. Tinta de inflatie nu a fost ratata.

Zamfir: Eu am aici de la INS cifrele care arata ca inflatia medie nu a fost atinsa de catre BNR.

Isarescu: Iar luati cifrele cum va place? Discutam serios pe cifre?

Viceguvernatorul BNR Liviu Voinea: Tinta de inflatie a fost atinsa. In ce priveste profitabilitatea bancilor, aceasta a fost exceptionala, dar a venit din cauze exceptionale, in sensul ca acest profit nu se mai repeta, si sunt aratate provocarile pentru anii urmatori.

Isarescu: Comitetul tehnic din Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala s-a format in urma semnalelor legate de implicatiile OUG 114. Printre problemele pe care am hotarat sa le discutam, am dat un studiu de impact, s-a ridicat si chestiunea ROBOR. Comitetul tehnic va analiza si ROBOR. OUG 50 a fost introdusa prin directiva UE. Taxa pe active legata de ROBOR este un atac la independenta Bancii Centrale.

Zamfir: V-ati finantat vreodata de la SOV cat timp ati fost premier?

Isarescu: Nu

Zamfir: Ba da. Ce sa fac sa va conving? Uitati datele.

Isarescu: Eu, personal?

Zamfir: Nu, Guvernul. Guvernul s-a imprumutat de la SOV Invest.

Isarescu: Nu stiu, pentru ca nu eram ministru de Finante

Zamfir: Va spun eu ca v-ati imprumutat un miliard de dolari.

Isarescu: Probabil ca fondul a cumparat titluri de stat.

Tariceanu: Daniel, nu este corect cum spui ca s-a imprumutat, e o piata libera, putea face orice Guvernul. Sa nu facem acum titluri de presa.

Zamfir: Un cetatean care depune la banca 10 mii de lei, dupa un an de zile, retrage mai putini bani decat depune din cauza comisioanelor. Este adevarat?

Florin Georgescu: Aceste comisioane aduc profit. (...) Inflatia este o expresie a dezechilibrelor din economie. Alta problema a acestei tari: 26% venituri fiscale in PIB nu poti sa ajungi in Zona Euro.

Tariceanu: O sa ajungem la 28% din PIB.

Florin Georgescu: Sa dea Dumnezeu.

Florin Georgescu si Calin Popescu Tariceanu povestesc despre cota unica, spun anecdote pe aceasta tema, povesti cu bunici.

Daniel Zamfir: Discutia depaseste cum mult tema de azi, sa revenim la subiect.

Florin Georgescu: Depaseste tema ROBOR. Dar sa stiti ca el este influentat si de aceste teme.

Daniel Daianu: Vreau sa subliniez ca in ultimii ani a avut loc o intarire a rolului pe care il joaca leul in economie. O economie nu poate sa reziste daca moneda sa este slaba. Daca nu ai o politica chibzuita si ai dezechilibre externe, nu poti sa eviti presiunea pe leu. Trebuie sa existe o colaborare intre BNR si Guvern.

Zamfir: Nu cred ca din partea Guvernului nu a existat deschidere. Dupa cum am si spus, asteptam ca domnul guvernator sa stranga la masa discutiilor Guvernul, Parlamentul, bancile si sa faca ceva ca tarii sa ii fie bine. Dar vreau acum sa inchei si vreau sa va fac un cadou. Pentru ca ultima data cand ne-am vazut, la Parcul cu Platani, mi-ati facut un cadou, o medalie in legatura cu oina, vreau sa va fac si eu acum un cadou.

Daniel Zamfir ii daruieste doua carti, impachetate in hartie si cu fundita. El a precizat ulterior ca volumele oferite sunt "Romania sub teroare bancara" si "La pescuit de fraieri".

********************************

Este a treia oara cand Isarescu a fost chemat la audieri in comisiile din Senat economica si de buget-finante reunite: primele doua invitatii au fost pentru 29 ianuarie si 7 februarie.

In primul caz, purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a explicat ca reprezentantii Bancii Centrale nu pot onora invitatia pentru ca nu indeplineste procedura. Mai exact, a spus Suciu, invitatia era semnata de senatorul ALDE Daniel Zamfir atat pentru el, in calitate de presedinte al Comisiei economice a Senatului, cat si pentru presedintele Comisiei de buget-finante.

De asemenea, pe 7 februarie, Consiliul de Administratie al BNR avea programata a doua sedinta de politica monetara din acest an, astfel ca nici aceasta invitatie nu a putut fi onorata.

"Le multumim pentru invitatie. De un an de zile, BNR a anuntat insa ca joi, 7 februarie 2019, la ora 11:00, este sedinta de politica monetara. Sunt convins ca din respect pentru activitatea BNR, se va gasi alta data. Sunt sedinte cu impact pe pietele internationale si de aceea programul este public de un an de zile si anuntat pe site-ul bancii si la fiecare sedinta de politica monetara", a spus Suciu.

A treia invitatie a avut noroc

Ulterior, Daniel Zamfir a facut o alta invitatie, pentru 12 februarie, la care guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca va merge impreuna cu intreg CA al Bancii Centrale. El a precizat ca, de aceasta data, a primit "o invitatie valabila".

Tototodata, guvernatorul BNR a ironizat insistenta cu care Zamfir l-a tot chemat in Parlament si l-a criticat in numeroase emisiuni TV, si s-a declarat mirat de discursul de azi al politicienilor, care dovedesc nu numai lipsa de cunostinte, dar si de decenta.

"Categoric, da. Pe 12 (februarie - n.red.) am hotarat sa mergem tot Consiliul de Administratie. In sfarsit am primit o invitatie valabila. Cateodata ma mir, in anii '90 nu se discuta asa, erau anumite retineri, anumita decenta in discursul public. Si erau mai multe cunostinte", a declarat Isarescu, intr-o conferinta de presa.

Intrebat de ce nu a mers pana acum, guvernatorul BNR a raspuns amuzat: "Nu am stiut unde sa ma duc. Nu stiam la care studiou de televiziune sa ma duc. Acum avem o invitatie oficiala semnata".

Ce vrea Zamfir de la BNR. Acelasi discurs il are si Valcov

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a solicitat Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa opresca "acest mecanism artificial de calculare a ROBOR".

"Vreau sa cer BNR sa opreasca acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umfla ratele romanilor. ROBOR este o intelegere intre bancile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei piete libere, este o intelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astazi credite in lei", a declarat Daniel Zamfir.

Si Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al Vioricai Dancila, condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru 3 infractiuni de coruptie, a cerut in mod repetat BNR schimbarea modului in care se calculeaza ROBOR.

El a declarat, saptamana trecuta, pentru Bloomberg, ca Guvernul vrea sa discute cu Banca Nationala a Romaniei pentru a "schimba radical" modul in care se calculeaza ROBOR.

Valcov spune ca astfel se va evita "taxa pe lacomie" impusa bancilor, masura prevazuta in ordonanta de urgenta 114 aprobata la finalul anului trecut de Guvern.

"Sper sa putem schimba radical modul in care se calculeaza ROBOR sau chiar sa il eliminam. Se va lua o decizie cu Banca Centrala, care poate modifica regulile interne ale dobanzilor de pe piata interbancara fara aprobarea Parlamentului", a declarat Valcov.

Valcov, pus la punct de Isarescu: Nu stiu in numele cui vorbeste

Luni, Mugur Isarescu a raspuns atacurilor lansate in ultima perioada, la adresa BNR, de consilierul premierului, Darius Valcov.

Guvernatorul BNR s-a aratat foarte deranjat de afirmatiile facute de Valcov, la finalul lunii ianuarie, cand a spus ca economistii Bancii Centrale nu coboara nivelul ROBOR din cauza ca "nu sunt suficient de patrioti".

Isarescu a criticat toate declaratiile facute in ultima perioada de Darius Valcov precizand ca "impanzeste televiziunile" si "face declaratii iresponsabile", "nu se comporta ca un economist", "se lupta cu ROBOR-ul de dimineata pana seara de nici nu mai stie despre ce vorbeste", "nu citeste rapoarte BNR, nici macar titlurile".

Guvernatorul BNR a explicat iar cum functioneaza ROBOR-ul si a precizat ca BNR doreste ruperea in totalitate a taxei pe activele bancare de acest indice, care are alte scopuri.

"ROBOR-ul a devenit un inamic al Romaniei si lupta domnul consilier cu ROBOR-ul de dimineata pana seara de nici nu mai stie despre ce vorbeste. Dansul nu se comporta ca un economist. Mai mult, vorbeste in numele nostru. Nu stii nici tratatul unional? Acolo scrie ca nici nu avem voie sa primim sugestii si el ne spune sa reducem dobanda de politica monetara, sa contribuim la bunastarea romanilor.

De unde ideea ca asta e singura misiune a bancilor? Sa dea credite ieftine? Mai e o chestiune. Toata discutia cu ROBOR s-a bazat pe o prezentare falsa. Vezi, Doamne, ROBOR se calculeaza pe baza unor cotatii manipulate. Am explicat ca nu au cum sa fie manipulate. O asemenea acuzatie trebuie probata", a subliniat Isarescu.

Nici Valcov, nici Teodorovici nu merg in Parlament

Darius Valcov a anuntat, duminica seara, intr-o emisiune la Antena3, ca nu merge marti in Parlament la audierea guvernatorului BNR, pentru ca nu are nicio calitate si nici nu a fost invitat. A spus, insa, ca ii va cere lui Zamfir ca lui Isarescu sa i se puna intrebari si in legatura cu anul 2015.

"Voi face o solicitare senatorului de la ALDE, care a initiat acest demers, domnului Zamfir, ca intrebarile care i se vor pune Bancii Nationale sa aiba legatura si cu anul 2015, pentru ca atunci am atras atentia, in februarie si martie 2015, in calitate de ministru de Finante, ca Banca Nationala nu intervine si nu reduce dobanda de politica monetara de la 1,75%, asa cum au facut toate celelalte tari din regiune.

Practic, in 2015, Banca Nationala trebuie sa vina cu rata la 0%. Este bine sa-si pregateasca bine raspunsurile", a mentionat Valcov.

Nici ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, nu va merge in Parlament pentru ca se afla la Bruxelles, unde participa la reuniunea Eurogrup in format extins, unde va fi discutata propunerea privind instrumentul bugetar pentru convergenta si competitivitate.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Mugur Isarescu Parlament, #Mugur Isarescu ROBOR, #Mugur Isarescu Darius Valcov , #Guvernator BNR