Isarescu, despre riscurile care pot aduce inflatie: Masurile fiscale intrate in vigoare de la 1 ianuarie si nefinalizarea bugetului

Joi, 07 Februarie 2019, ora 16:27
7313 citiri
Isarescu, despre riscurile care pot aduce inflatie: Masurile fiscale intrate in vigoare de la 1 ianuarie si nefinalizarea bugetului
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sustinut joi o declaratie de presa in cadrul careia a prezentat deciziile luate de Consiliul de Administratie al Bancii Centrale pe probleme de politica monetara.

BNR a stabilit azi sa mentina rata de politica monetara la 2,50% pe an, pentru a sasea sedinta consecutiv.

Totodata, Isarescu a vorbit si despre inflatie, precizand ca "noul scenariu al prognozei BNR reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei pe parcursul urmatoarelor trei trimestre, la valori chiar usor inferioare celor anticipate anterior, urmata de urcarea si mentinerea acesteia usor sub limita superioara a intervalului tintei, pana la finele orizontului prognozei".

Intrebat despre invitatiile repetate ale senatorului ALDE Daniel Zamfir in Parlament, guvernatoul BNR a spus ca nu le-a dat curs pana acum pentru ca nu a stiut "la ce studio de televiziune sa mearga". Acum, insa, afirma Isarescu, a primit o invitatie oficiala si va merge marti in Parlament.

In ceea ce priveste acuzatiile potrivit carora bancile se inteleg intre ele in privinta ROBOR-ul, Mugur Isarescu a precizat ca exista o neintelegere.

Potrivit acestuia, a ajuns ROBOR-ul un fel de terorist. Toata societatea il alearga si nimeni nu reuseste sa puna mana pe el.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu

- Rata anuala a inflatiei IPC a continuat sa scada in luna decembrie 2018 pana la 3,27 la suta, de la 3,43 la suta in noiembrie, consolidandu-se in interiorul intervalului de variatie al tintei stationare. Astfel, BNR si-a indeplinit obiectivul de mentinere a stabilitatii preturilor pe termen mediu, in conditiile unei conduite atent calibrate a politicii monetare.

- Evolutia din decembrie a survenit in principal ca urmare a scaderii pretului combustibililor - pe fondul dinamicii cotatiei petrolului pe pietele internationale -, compensata partial de cresterile consemnate pe segmentul legumelor si fructelor si al produselor din tutun.

- Datele revizuite privind cresterea economica in trimestrul III 2018 confirma accelerarea dinamicii anuale a PIB real, la 4,4 la suta, de la 4,1 la suta in trimestrul anterior, exclusiv pe seama cresterii mult peste asteptari a productiei agricole. Pe partea cererii, se observa contributia majoritara la cresterea PIB a variatiei stocurilor, urmata de cea a consumului gospodariilor populatiei, cu sprijinul crescut al autoconsumului si al achizitiilor din piata taraneasca, precum si aportul negativ al formarii brute de capital fix.

- Exportul net si-a marit contributia negativa la dinamica PIB fata de datele precedente, pe fondul incetinirii mai pronuntate a cresterii exporturilor de bunuri si servicii fata de cea aferenta importurilor. Impreuna cu deteriorarea balantei veniturilor primare si a celei a veniturilor secundare, aceasta a generat o adancire substantiala a deficitului de cont curent in raport cu perioada similara a anului anterior.

- Cotatiile relevante ale pietei monetare interbancare si ecartul lor pozitiv fata de rata dobanzii de politica monetara au reintrat pe o panta usor crescatoare la mijlocul lunii ianuarie 2019, iar cursul de schimb leu/euro a consemnat o crestere mai pronuntata in a doua parte a lunii. Pe ansamblul lunii leul s-a depreciat cu 1,1 la suta fata de euro.

- Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat azi Raportul asupra inflatiei, editia februarie 2019. Noul scenariu al prognozei reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei pe parcursul urmatoarelor trei trimestre, la valori chiar usor inferioare celor anticipate anterior, urmata de urcarea si mentinerea acesteia usor sub limita superioara a intervalului tintei, pana la finele orizontului prognozei.

- Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei sunt legate de noul set de masuri fiscale si bugetare intrate in vigoare de la 1 ianuarie, precum si de nefinalizarea proiectului de buget.

- In sedinta de astazi, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an.

- Totodata, a decis mentinerea la 1,50 la suta pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50 la suta pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) . De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Intrebari:

Cum comentati acuzatiile lui Zamfir ca BNR se intalneste cu bancile pentru a manipula ROBOR?

- Eu nu cred ca a spus dansul asa. Nu am de unde sa stiu si nu stiu in ce context a spus daca spus si nu stiu in ce stare era dansul la acea vreme.

- Imi pare rau ca a impartit toata societatea romaneasca si a ajuns ROBOR-ul un fel de terorist. Toata societatea il alearga si nimeni nu reuseste sa puna mana pe el. S-a facut propaganda ca daca bancile se inteleg intre ele neaparat se cartelizeaza. Nu este adevarat.

Capatarea unui sens malefic a cuvantului 'a se intelege' este total improprie. Cand va duceti in piata si bateti mana cu un vanzator pentru un produs, nu va intelegeti cu el? Ca doar nu ii dati cu parul. Asta este economia de piata, vanzatorul se intelege cu cumparatorul.

Ministerul de Finante, mare jucator, nu a mai facut plati, ci a incasat. A luat banii clientilor bancilor care si-au platit taxele si impozitele. Este ceva anormal? Nu este. A disparut lichiditatea din piata si au crescut dobanzile. E vreo intelegere malefica? Nu.

Domnul Zamfir va tot cheama in Parlament. Azi a trimis o noua invitatie. Veti merge?

- Categoric da. Pe 12 am hotarat sa mergem tot Consiliul de Administratie. In sfarsit am primit o invitatie valabila. Cateodata ma mir, in anii '90 nu se discuta asa, erau anumite retineri, anumita decenta in discursul public. Si erau mai multe cunostinte.

Darius Valcov vrea eliminarea ROBOR

- Asta e arirmetica. Ne apucam sa invatam tabla inmultirii? Eu pot sa spun ca Ministerul de Finante a dat ROBOR-ul in jos si apoi l-a ridicat. Dar pot sa fac asta Romaniei?

De ce nu ati mers pana acum in Parlament?

- Nu am stiut unde sa ma duc. Nu stiam la care studio de televiziune sa ma duc. Acum avem o invitatie oficiala semnata.

Despre cursul leu/euro

-Cu atata galagie putea sa se duca mai departe. Nu stiu cine a creat tensiunea aceasta.

Aveti programata o intalnire cu ministrul de Finante si cu Guvernul?

- Cu domnul ministru am spus ca ne vedem pe 18 la Comitetul de Macrostabilitate. Cu Guvernul nu avem nimic planificat.

Va ingrijoreaza situatia BNR dupa ce vi se termina mandatul?

- Institutia e solida, de aceea mergem tot Consiliul de Administratie la Parlament, sa aratam ca institutia nu e o singura persoana, suntem foarte multi.

Cum vedeti iesirea din situatia creata dupa OUG 114?

- Vad iesirea greu. Vreti sa va spun ca iesim usor?

Zmafir spune ca Isarescu e obligat sa vina la audieri in Parlament

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a afirmat ca prezenta lui Mugur Isarescu la audierea in comisii este obligatorie, invocand un articol din Regulamentul Senatului.

In replica, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a spus ca guvernatorul BNR nu poate participa la audiere.

"Le multumim pentru invitatie. De un an de zile, BNR a anuntat insa ca joi, 7 februarie 2019, la ora 11:00, este sedinta de politica monetara. Sunt convins ca din respect pentru activitatea BNR, se va gasi alta data.

Sunt sedinte cu impact pe pietele internationale si de aceea programul este public de un an de zile si anuntat pe site-ul bancii si la fiecare sedinta de politica monetara", a spus Suciu.

A fost a doua invitatie lansata in acest an de un reprezentant al Parlamentului, acelasi Zamfir, Isarescu neparticipand la audierea anterioara in Comisiile economice si de buget-finante a Senatului, programata pentru marti 29 ianuarie.

Mai exact, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, au fost invitati, pentru 29 ianuarie, de catre presedintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, la audieri, pentru a da explicatii despre calcularea indicelui ROBOR, in fata Comisiilor reunite economica si de buget-finante a Senatului.

Niciunul dintre cei doi nu au participat la audierile comisiei parlamentare. Isarescu a invocat faptul ca invitatia nu a respectat procedura - Zamfir a semnat atat pentru el, cat si pentru presedintele Comisiei de buget finante. Chiritoiu a invocat faptul ca are un program incarcat.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Mugur Isarescu ROBOR, #Mugur Isarescu dobanda politica monetara , #Guvernator BNR