Isarescu pledeaza pentru educatie financiara: Riscam ca un credit sa fie un fel de donatie, pentru ca debitorul nu a inteles despre ce e vorba

Vineri, 16 Martie 2018, ora 13:29
3615 citiri
Isarescu pledeaza pentru educatie financiara: Riscam ca un credit sa fie un fel de donatie, pentru ca debitorul nu a inteles despre ce e vorba
Foto: Arhiva Hepta.ro

Educatia financiara are un rol important la nivel national, in conditiile in care populatia Romaniei are un nivel foarte scazut al acesteia, iar creditele pot fi percepute ca fiind donatii, pentru ca debitorii nu le-au inteles, sustine Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

La randul sau, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, afirma ca primul nivel de la care trebuie inceputa educatia financiara este Parlamentul.

Amandoi au fost prezenti, vineri, la conferinta cu tema "Incluziunea financiara - de la vorbe la fapte", organizata in cadrul proiectului international "Global Money Week".

Lipsa cunostintelor financiare ar putea bulversa intreaga piata financiara si ar putea distruge creditarea, considera Isarescu.

"Ne-am dat cat de periculos este sa vorbim doar in interiorul acestei institutii. Populatia trebuie sa inteleaga, pentru a putea folosi instrumente financiare complexe. Altfel, riscam ca un credit sa nu mai fie un credit, ci un fel de donatie, pentru ca debitorul nu a inteles despre ce este vorba. Asta ar bulversa total piata financiara, ar distruge piata creditului si ar crea multiple probleme in lant in functionarea economiei de piata", a explicat Isarescu.

Guvernatorul considera ca ar trebui un proiect la nivel national din punct de vedere al educatiei financiare.

"Trebuie sa avem o strategie la nivel national in acest sens, nu doar a BNR, ci si a mai multor institutii ale statului. (...) Educatia financiara este foarte scazuta in Romania. (...) De la acest adevar trebuie sa plecam", a spus Isarescu.

In cadrul aceleiasi conferinte, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a afirmat ca educatia financiara ar trebui sa vizeze, in principal, Parlamentul.

Teodorovici considera ca educatia financiara trebuie facuta in primul rand pentru cei care iau masuri importante si fac propuneri legislative cu un mare impact.

"Primul nivel de la care trebuie inceputa educatia financiara este Parlamentul. Este locul in care se iau masuri importante, se fac propuneri legislative", a afirmat Teodorovici.

Ministrul considera ca un nivel mai ridicat al educatiei financiare la nivelul institutiilor cheie ale statului ar fi dus, in ultimii ani, la o situatie mai buna la nivelul intregii societatii, inclusiv in ceea ce priveste nivelul de trai.

"Foarte multi medici au plecat din tara in ultimii ani. (...) Daca exista un nivel al educatiei financiare mai ridicat, era mai bine. (...) Este vorba mai mult decat de incluziune financiara, problema este mai profunda. (...) Administratia din Romania este imbatranita nu doar biologic, dar si ca gandire", a afirmat ministrul.

El a sfatuit tinerii sa se implice mai mult in procesul de luare a deciziilor, indiferent daca este vorba de politica sau domeniul financiar.

Citeste si Teodorovici: Educatia financiara ar trebui inceputa la nivelul clasei politice, pentru ca in Parlament se fac propuneri "habarniste"

Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana (UE) din punct de vedere al educatiei financiare, potrivit unui studiu realizat acum doi ani de Banca Mondiala. Mai multi economisti au atras atentia ca este nevoie de un proiect la nivel national pentru a rezolva aceasta problema.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Isarescu educatie financiara, #Teodorovici educatie financiara , #Guvernator BNR