Isarescu: Partidele sa-si ia consilieri de aritmetica

Joi, 15 Iulie 2010, ora 15:062056 citiri
Isarescu: Partidele sa-si ia consilieri de aritmetica

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sfatuieste partidele sa-si ia angajeze "consilieri de aritmetica", pentru a putea sa faca declaratii pe teme economice in cunostinta de cauza.

"Este straniu ca utilizarea rezervelor valutare in alte scopuri a fost propusa de niste parlamentari. (...) Partidele politice sa isi ia consilieri juridici, noi la BNR avem, si bineinteles un consilier financiar sau cel putin un consilier de aritmetica", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a explicat ca scopul rezervelor internationale in valuta si aur este tocmai de a spori credibilitatea unui stat si pentru a-i oferi posibilitatea sa se imprumute in conditii bune pe pietele internationale.

El a mai tinut sa precizeze ca ideea potrivit careia rezervelor valutare sunt utilizare simplist in interventii pe pietele interbancare este gresita, operatiunile fiind mult mai complexe.

Isarescu a mai precizat ca BNR si-ar cheltui echivalentul rezervei de aur intr-un singur an, daca ar fi obligata sa acopere deficitul bugetului de asigurari sociale, iar scaderea rezervelor internationale ar limita posibilitatea statului de a se imprumuta, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Corectiile care se doresc evitate acum prin utilizarea rezervei valutare sunt imposibile si daca am avea voie. (...) Statul n-ar mai putea sa se imprumute, tocmai pentru acoperire acestor deficite. Numai deficitul bugetului de asigurari sociale este de trei miliarde de euro, adica toata rezerva de aur a Romaniei. Acest deficit este structural, nu temporar. Daca nu-l corectezi, va trebui sa platesti in fiecare an trei-patru-cinci miliarde euro, pentru ca va creste. Rezerva de aur ar ajunge un singur an", a spus Isarescu.

El a tinut sa arate ca interdictia finantarii deficitului de catre banca centrala nu este doar un concept teoretic pe care il aplica BNR, ci este inscris chiar in Tratatul Uniunii Europene, in care Romania este membru din 2007.

"Multi ne-am batut si pe inima si pe piept ca suntem membri UE, dar nu stim care ne sunt obligatiile. Banca centrala nu poate finanta deficitul public ", a adaugat guvernatorul BNR.

BNR avea la 30 iunie rezerve valutare de 31,6 miliarde de euro si o rezerva de aur de 103,7 tone (3,37 miliarde euro). Rezervele internationale (valute plus aur) s-au plasat astfel la sfarsitul primului semestru la 34,99 miliarde euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News