Isarescu: Inflatia a revenit in intervalul tinta (Video)

Joi, 06 Mai 2010, ora 12:02
2104 citiri
Isarescu: Inflatia a revenit in intervalul tinta (Video)
foto: Antena 3

Inflatia a revenit in intervalul tinta in primul trimestru din anul 2010, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

"Inflatia a revenit in intervalul tinta in primul trimestru din anul 2010. Este un lucru care trebuie semnalat. Ne-a luat mai mult de trei ani sa ajungem unde trebuie", a afirmat Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere prognoza de inflatie anualizata (decembrie la decembrie) la 3,7 la suta in 2010 si la 2,8 la suta in 2011.

Prognoza de inflatie pentru anul 2010 a fost 3,5 la suta si pentru 2011 de 2,7 la suta.

Guvernatorul BNR a mai afirmat ca procesul dezinflationist din acest ultim trimestru si cel din ultimele 12 luni s-a remarcat printr-o reducere continua si accentuata a preturilor libere pe care Banca Nationala le poate influenta prin politica sa monetara.

"Procesul dezinflationist din acest ultim trimestru si cel din ultimele 12 luni s-a remarcat prin doua lucruri importante. Pe de o parte prin preturile libere pe care BNR le poate influenta prin politica sa monetara, acesta consemnand o reducere continua si destul de accentuate. De asemenea, mai remarcam faptul ca acest indice, preturile din care se scad preturile administrate si preturile volatile, dar si tigarile si combustibilii, respectiv cele care au suferit cresteri majore datorita accizelor, se apropie de unu la suta. Este o evolutie remarcabila", a spus Isarescu.

BNR se opune majorarii TVA, FMI nu agreeaza o cota progresiva

"Prognoza noastra nu este schimbata cu mult fata de ce vedeam in ianuarie. Va urma o perioada de relativa stagnare a dezinflatiei, in lunile de vara, deoarece cresterile de preturi in trimestrele II si III ale anului trecut au fost mici si nu avem motive sa credem ca vom performa mai bine pana la sfarsitul verii. In toamna performantele vor fi semnificativ mai bune, iar pana spre primavara anului viitor urmeaza sa vedem o dezinflatiei mult mai accentuata si apoi o stabilizare", a mai spus Isarescu.

Seful Bancii Nationale a mai precizat ca prognozele sale sunt bazate pe date certe, iar un calcul realizat in functie de incertitudini, trecute la categoria riscurilor, ar plasa rata inflatiei undeva intre 1% si 5%.

Guvernatorul BNR sustine ca "realitatea este alta decat cea prognozata in ultimele luni", la nivel de "zvonistica", precizand ca "nu vom avea scumpiri de 10-20%".

Isarescu a mai spus ca recesiunea economica a avut si un efect de corectie, pe piata muncii, unde a fost redus numarul de angajati si s-au temperat cresterile salariale, ce cauzau inflamarea inflatiei si a deficitului de cont curent.

Seful BNR a adaugat ca Romania a ajuns in situatia actuala din cauza faptului ca reducerile din sistemul bugetar nu au avut loc.

"Cheltuieli bugetare pe 40% din PIB si peste inseamna un stat social si interventii. Dar cine vrea sa aiba stat social, are venituri publice de peste 40%", a spus Isarescu.

Referitor la intrarea Romaniei in zona euro, guvernatorul BNR a declarat ca tinta ramane, in continuare, anul 2014.

"Nu e vorba de a ne dori, ci de a putea sa intram in zona euro. Este importanta si dorinta, dar trebuie sa fie dublata de putinta. Suntem in faza in care trebuie sa analizam foarte clar daca putem. BNR mentine, in continuare, tinta de 2014", a spus Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#isarescu rata inflatiei, #isarescu deficit, #isarescu interval tinta inflatie , #stiri Mugur Isarescu