Isarescu: In 1936 supravegherea bancara se facea cu privirea

Joi, 08 Iulie 2010, ora 16:192005 citiri
Isarescu: In 1936 supravegherea bancara se facea cu privirea
Foto: Arhiva

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a povestit joi ca, in 1936, cand in Romania existau peste 140 de banci, "supravegherea bancara" se facea cu "privirea".

Guvernatorul BNR a fost prezent la un simpozion consacrat lucrarilor de renovare a vechiului sediu al Bancii Nationale a Romaniei din strada Lipscani. Acesta a reafirmat existenta aurului in tezaurul Bancii Nationale si a dezmintit informatiile potrivit carora BNR nu ar mai avea rezerve de aur. Guvernatorul a facut o trecere in revista a lucrarilor de restaurare a Palatului vechi al Bancii Centrale, in 1881.

Sediul Bancii Nationale din strada Lipscani va avea destinatie de muzeu al istoriei BNR, aici nu vor avea loc operatiuni bancare si ar urma sa fie inaugurat oficial peste doua luni.

Isarescu: Sa nu ne fie frica de aur

De asemenea, Isarescu a mai spus ca oamenii trebuie sa scape de spectrul fricii de a detine aur, amintind de perioada comunista cand detinerea de "cocosei" era pedepsita cu inchisoarea.

Guvernatorul se referea la monedele de aur de 20 franci, de 24 de carate care aveau pe una din fete cocosul galic si care erau interzise sa fie detinute de populatie. Mugur Isarescu a reafirmat faptul ca tezaurul Bancii Nationale exista integral.

"Tezaurul a fost vazut. Aurul exista. Tezaurul este acolo pentru a avea incredere intr-o tara si in moneda nationala".

Rezerva de aur s-a mentinut, la 30 iunie, la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,372 miliarde euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News