Isarescu: Evolutia leului, favorabila depasirii crizei

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 17:57
1173 citiri
Isarescu: Evolutia leului, favorabila depasirii crizei
Foto:allby.ro

Guvernatorul BNR a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca nu exista o modificare a cursului de schimb diferita de proiectiile anterioare, evolutia leului fiind favorabila depasirii crizei.

"In ceea ce priveste cresterea economica ne situam la doi si ceva la suta", a declarat Isarescu, acesta mentionand ca "evolutia leului a fost favorabila depasirii crizei. Leul ne-a ajutat in acesti doi ani si jumatate, a fost in echilibru".

Deciziile BNR in privinta dobanzii cheie se vor transmite mai mult la dobanzile la credite

Isarescu crede ca relatia dintre bancile subsidiare cu bancile-mama este un element esential care determina politica lor de dobanzi in perioada urmatoare.

"Per total, avand in vedere si alti factori care vor actiona, treptat, ceea ce va face BNR in legatura cu dobanda se va transmite si la nivelul dobanzilor la credite si, speram noi, mai putin la depozite", a completat Isarescu.

Guvernatorul crede ca bancile vor trebui sa se bazeze pe resursele din piata interna:

"Nu mai cred ca se va mai intampla ce s-a intamplat cand am redus noi dobanda prima data, sa se repeada pe dobanzile la depozitele bancare. Bancile au nevoie sa isi echilibreze in timp resursele cu creditele, sa le echilibreze in mai mare masura de pe piata interna. Bancile vor fi mult, mult mai prudente de aceasta data", a continuat Isarescu.

Daca lucrurile nu se clarifica in zona euro, mai e timp pentru schimbarea tintei de aderare

Isarescu asteapta sa se clarifice lucrurile in zona euro, considerand ca mai avem timp sa schimba termenul de a trece la moneda unica.

"Eram una dintre putinele tari care nu aveam comitet interministerial de trecere la euro", a spus Isarescu.

"Pentru trecerea la euro ar fi nevoie de vreo 300-400 de tiruri de bancnote si monede si o cantitate de vreo 3-4 ori mai mare cu moneda care trebuie stransa si distrusa".

Tinta de aderare pentru Romania, la euro, ramane anul 2015, guvernul precizand ca "momentul adoptarii euro depinde de dezvoltarile pe plan european si mondial, coerenta politicilor macroeconomice interne si implementarea reformelor structurale imperios necesare.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#Mugur Isarescu, #zona euro, #banci, #crestere economica , #Guvernator BNR